Emigreren naar Zweden

Emigreren naar Zweden, dat deed Wendy Schouten!

In de nieuwste Flow staat een artikel van haar, waarin ze haar leven in Zweden beschrijft. Wat er heel erg uitspringt is de rust die er in Zweden heerst. Het leven is daar veel kalmer dan in Nederland. Wendy's drukke kinderen veranderden in 'een soort Zen-boeddhisten' en Wendy had geen aromatherapie, yoga meditatie of vakantie meer nodig om tot rust te komen! En dat alleen maar door te emigreren naar Zweden!

Zweden: relax man!


Doordat Zweden vroeger erg arm was, nu nog dunbevolkt is, én een langdurige socialistische politiek heeft zijn de Zweden gericht op harmonie en samenwerking. De groep, en elkaar helpen, zijn belangrijk. Terwijl Zuidelijke culturen juist bekend staan om hun relaxte houding, en 'Dat kan 'manana' ook wel,' zijn ook de Zweden heel ontspannen! Over te laat komen doen de Zweden bijvoorbeeld niet moeilijk, en als er lange rijen staan voor de kassa schiet niemand in de stress. Rust zoeken kan dus een goede motivatie zijn om te emigreren naar Zweden.

Zweden: zesjescultuur


De laatste tijd lees je regelmatig sombere artikelen over de zesjescultuur in Nederland, maar Zweden kan er ook wat van! Wendy schrijft dat Zweden dingen het liefst 'lagom' doen wat betekent 'voldoende'. Ze hoeven niet het onderste uit de kan te halen. Kinderen hoeven ook pas vanaf hun zevende verplicht naar school, en dan beginnen de lessen vaak ook nog met een uur skieën en zijn er wel vijf pauzes op een dag!

Emigreren naar Zweden: de schaduwzijde


Als je leest over Wendy's idyllische bestaan dan krijg je de neiging om onmiddellijk je koffers te pakken, te emigreren naar Zweden, en het overbevolkte, kritische Nederland te verlaten. Maar er is ook een schaduwzijde aan de Zweedse idylle, en dat is dat niet het gezin de hoeksteen van de samenleving is, maar de staat.

De staat ontfermt zich over de kinderen in de vorm van kinderopvang en school, en daardoor is de band tussen ouders en kinderen minder sterk. Daarnaast is het feminisme vrij extreem in Zweden schrijft Wendy. Er is zelfs een sekseneutrale kleuterschool waar de woorden 'hij' en 'zij' zijn vervangen door het zelfverzonnen woord 'hen' dat sekseneutraal is. Eng gewoon.

En een andere schaduwkant, die niet met Zweden te maken heeft, maar alles met emigreren, is dat je als emigrant nergens meer helemaal thuis bent.

Wil je Wendy's artikel lezen? Dat kan!


Geen lid van de Flow? Geen nood! Wendy publiceerde een link naar het artikel 'Simpel leven op het platteland'
© all rights reserved
made with by templateszoo