Typisch Nederlands

Op Expat Mama's interviewen we Nederlandse vrouwen over hun leven in het buitenland. Het is leuk om te lezen wat hen opvalt in hun nieuwe land. Hoe zijn daar de gewoontes en gebruiken? Hoe gaan mensen er met elkaar om?

Wat is typisch Nederlands?


Maar het is ook wel eens leuk om het omgekeerde perspectief te horen. Hoe vinden immigranten Nederland? Het boek Typisch Nederlands biedt dit perspectief.

Het is een uitgave van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het is in eenvoudig Nederlands geschreven, met korte zinnen en gemakkelijke woorden. Erg geschikt dus  voor immigranten, die de Nederlandse taal nog lastig vinden. Maar ook leuk als je bent geëmigreerd en je nieuwe omgeving iets van je land van herkomst wilt laten zien of vertellen.

Typisch Nederlands behandelt de volgende onderwerpen:


  1. Oranje: over Koninginnedag, Prinsjesdag, de kleur oranje en het Wilhelmus

  2. Landschap: klein en vol landje. Koeien in de wei. Molens, Deltawerken, Tulpen, klagen over het weer.

  3. Omgaan met elkaar. Nederlanders worden vaak als bot en brutaal ervaren. Ze houden erg van afspraken, en hechten daar veel aan. Gezelligheid is belangrijk voor Nederlanders. Nederlanders zijn zuinig, Mannen en vrouwen zijn gelijk. Er is veel geregeld voor ouderen in Nederland. Kinderen mogen hun mening geven.

  4. Samenleving. Politiek, tolerantie, gedoogbeleid w.b. soft drugs. Prosititie toegestaan, euthanasie een optie.

  5. Gewoontes en gebruiken. Nederlanders fietsen veel,  de Hema, klompen, koffie drinken is belangrijk voor Nederlanders. Sinterklaas, 4 en 5 mei.

  6. Eten. Zoute haring, stamppotten, kroket, drop, kaas, stroopwafels, oliebollen.

  7. Kunst. Vincent van Gogh, Delfts Blauw, Dutch Design.

Kanttekeningen bij Typisch Nederlands


Het is bij een dergelijk boek natuurlijk lastig om niet in stereotypes te vervallen. Zo zijn er natuurlijk genoeg Nederlanders die altijd en overal te laat komen. En niet alle Nederlanders houden van drop.

Daarnaast is het boek alweer gedateerd! Het is geschreven in 2011, maar het gaat nog over de Koningin terwijl Nederland ondertussen een Koning heeft. Ook wordt er nog niet gerept over de controverse die recent weer oplaaide rondom Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest.

Toch is het leuk om te lezen, wat er nou 'typisch Nederlands' is.

Hoe zien immigranten Nederland?


En wat het extra leuk maakt zijn de stukjes met uitspraken van immigranten over Nederland. Het is interessant om te lezen hoe zij Nederland ervaren en zien! Zo valt het de Japanse Mayumi op dat de Koningin zich laat zien, want de Japanse keizer blijft altijd binnen. De Turkse Neriman vindt het maar raar dat Nederlanders oude spullen op straat verkopen op Koninginnedag. Sladjana vertelt dat het in Servië een schande is als ouders naar een bejaardentehuis moeten.

Faina uit Rusland valt het op dat in Nederland bij 10 graden vorst het openbaar vervoer al plat ligt. In Rusland rijdt het OV altijd. Zelfs bij temperaturen van - 40! Mansour uit Irak  vindt dat Nederlanders op de toekomst gericht zijn. 'In Irak is iedereen met het verleden bezig.' Ella vertelt dat in Roemenië Sinterklaas een religieus feest is. Zonder Zwarte Piet! En Elena vindt de trampoline-in-de-tuin typisch Nederlands.

Praktische informatie


Typisch Nederlands is voor 16,50 te koop bij bol.com
© all rights reserved
made with by templateszoo