Emigreren en ondernemen

factuur maken

Vrijwel alle emigranten die meedoen aan Ik Vertrek gaan ondernemen in hun nieuwe land. Een baan is voor de meeste emigranten een noodoplossing. Alleen van toepassing als het nieuwe bedrijf niet genoeg opbrengt.

Horeca ondernemingen zijn populair onder emigranten


Veel van de emigranten beginnen een bedrijf in de horeca. Denk aan een camping, hotel overnemen, een Bed and Breakfast beginnen etc. Deze emigranten zijn vaak zo blij met hun nieuwe woonomgeving dat ze die graag willen delen met anderen. En bovendien is het een manier om in het nieuwe land aan de kost te komen natuurlijk.

Reservepotjes raken snel leeg


De meeste emigranten vertrekken met een reservepotje. Dat gebruiken ze voor de noodzakelijke reparaties en om bijvoorbeeld een oude schuur om te toveren in mooie slaapkamers voor gasten. Of hotelkamers up-to-date te brengen. Maar net zoals in Nederland, zie je ook in het buitenland dat kosten van een verbouwing vaak tegenvallen. En hoger uitpakken dan voorzien.

Er moet ook geld bínnen komen!


Daarom is het als emigrant en ondernemer in het buitenland belangrijk dat er ook weer geld bínnenkomt. Zo voorkom je dat er alleen maar geld uit gaat. Je kunt mensen contant laten afrekenen voor je dienst of procuct, maar je kunt ook een factuur maken en die opsturen of geven. Het voordeel van een factuur is dat het professioneler oogt. En als je de kopie houdt, en in een ordner doet, zorg je voor een overzichtelijke administratie.

Facturen maken in het buitenland


Als je als emigrant gebruik maakt van facturen vergeet dan niet een uiterste betaaltermijn te vermelden. Bijvoorbeeld: 'Graag betalen binnen 31 dagen.'

Door gebruik te maken van een online service als bijvoorbeeld Thinq kun je makkelijk controleren of een factuur al betaald is of niet. En zo niet, dan kun je met één druk op de knop een herinnering sturen. Erg handig voor mensen die het vooral leuk vinden om met hun bedrijf bezig te zijn. Maar niet zo goed zijn met de administratie.

N.B. Ook in het buitenland heb je te maken met BTW. Ook al heet het daar vaak anders.

Ondernemen in het buitenland: tips

  • Houdt rekening met het cultuurverschil. Je ziet vaak dat emigranten oplopen tegen trage ambtelijke molens in het buitenland.
  • Check van te voren goed of je vergunningen nodig hebt. En probeer die zoveel mogelijk van te voren te regelen. Zoals gezegd: soms verloopt een aanvraag ontzettend traag!
  • Vraag naar ervaringen van collega emigranten/ondernemers. Als nieuwkomer ken je de ongeschreven regels nog niet. Door ervaringsverhalen kun je deze achterstand inhalen.
  • Legaliseer voor je vertrekt je Nederlandse diploma's zodat ze geldig zijn in je nieuwe land.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo