Amerikanen lopen niet


Amerikanen lopen niet is de titel van de gebundelde columns van Arjen van Veelen. Hij woonde samen met met zijn vrouw van de zomer van 2014 tot de zomer van 2016 in St. Louis in de VS.

Voor De Correspondent schreef hij over zijn ervaringen en beschouwingen. Deze verhalen zijn voor het boek Amerikanen lopen niet bewerkt en aangevuld met nieuw onderzoek.

Amerikanen lopen niet: wat kun je verwachten?


Amerikanen lopen niet gaat vooral over het feit dat in Amerika niet iedereen gelijke kansen heeft. Arjen van Veelen ziet van heel dichtbij dat de donkere bevolking het veel moeilijker heeft dan de blanke bevolking. Ook is er veel aandacht voor politiek, afgewisseld met stukken geschiedenis.

Sylvia Witteman vond ik leuker


Omdat ik zelf vooral houd van verhalen over het dagelijkse leven in het buitenland moest ik eerst even wennen aan Amerikanen lopen niet. Het had een andere invalshoek dan ik had gehoopt. De beschrijvingen van Sylvia Witteman over haar leven in de VS sprak me wat dat betreft meer aan.

Arjen van Veelens beschrijvingen over het leven in de VS zijn veel politieker en minder huis, tuin en keuken.


Over de titel: Amerikanen lopen niet

Amerikanen lopen niet. Maar dat is niet per sé omdat ze te beroerd zijn om te lopen, of niet willen! Het is vaak simpelweg ook niet goed mogelijk. Door de infrastructuur en de hitte. Kijk, dat vond ik dan wel heel interessant om te lezen!

'Als je een Amerikaan ziet lopen, hoor je meestal binnen een paar seconden het bliepbliep van zijn autoslot.' 

en

'De mensen die het meest lopen in Amerika zijn niet per se de marathonfanaten, niet de wandel evangelisten van de car free movement of urban explorers die het zo avontuurlijk vinden om al instagrammend te lopen op plekken waar dat nauwelijks kan; nee, het zijn de mensen die lopen omdat ze domweg ergens naartoe moeten.' 

Het perspectief van een mannelijke expat


Ik mag het misschien niet zeggen, maar wat je vaak ziet is dat de vrouw haar man volgt naar het buitenland vanwege zijn baan. Maar in het geval van Arjen van Veelen is het andersom. Hij volgt zijn vrouw voor háár baan.

Hij was van plan om een roman te schrijven in de VS. Maar in plaats daarvan heeft hij dus columns geschreven over zijn leven in de VS en dit boek.

Conclusie over Amerikanen lopen niet


Amerikanen lopen niet schetst een onthutsend beeld van Amerika. Een beeld van onveilige wijken, verval, armoede rellen en discriminatie. Maar Arjen van Veelen schetst ook heel treffend zijn woonomgeving, en de plekken die hij bezoekt, waardoor je het gevoel hebt alsof je met hem meeloopt.

Praktische informatie over Amerikanen lopen niet


Amerikanen lopen niet is voor 18,- te koop bij bol.com.


Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo