Emigratie naar de VS: Ithaca New York

Inge de Kruijff (35) emigreerde in 2005 met haar toenmalige man naar de VS.

Vijf jaar in Ithaca New YorkZe woonde vijf jaar lang in Ithaca New York. Ithaca is een dorp in de Fingerlake region in upstate New York en ligt op een kleine vijf uur rijden van de stad.

Inge en haar man woonden daar in een vrijstaande woning op een heuvel, langs een groot meer.

Inmiddels woont Inge weer  in Nederland en heeft een nieuwe partner waarmee ze een samengesteld gezin heeft.

Dit is haar verhaal!

ithaca


Hoe vond je de overgang van Nederland naar de VS? 


De overgang was geweldig. Ik beleefde de kleinste dingen als een groot avontuur. Tegelijkertijd was het heel eenzaam, want mijn man werkte en ik zat negen maanden thuis totdat mijn workpermit akkoord was. Je kent niemand en je zoekt een weg in een nieuw land. Dat was voor mij destijds reden om te gaan bloggen.

Hoe was het leven als vrouw/moeder in de VS? 


Het dagelijks leven was vergelijkbaar in Nederland. Ithaca, NY is een vrij liberaal dorp in een conservatieve regio. De vrouwen waarmee ik in contact kwam, waren bijna allemaal thuisblijfmoeders die het gezin draaiende hielden. Zij gingen er prat op dat manlief niet veel hoefde te doen. Hij verdiende het geld en zij zorgden thuis.

In de jaren ging ik daar wel in mee, ook al bleef ik parttime werken nadat ik kinderen kreeg. In Nederland eisen vrouwen hun tijd veel meer op. Daartegenover staat dat het leven in Nederland in een hogere snelheid gaat. Er wordt veel meer gedaan in dezelfde 24 uur. Efficiëntie is ons motto.

Hoe zag een standaard-dag er uit bij jou in de VS? 


Voordat ik kinderen had werkte ik 40 uur per week, en was het leven vergelijkbaar met Nederland. Opstaan, ontbijt, werken, boodschappen, koken, relaxen en naar bed.

Nadat ik kinderen kreeg, was ik veel meer thuis. En ging ik meer dan ooit mee in het ritme en idee van het ‘in dienst staan’ van je man en het gezin. Ik ging ’s ochtends vroeg fitnessen, en nadat mijn man naar zijn werk was, het huishouden doen. Ik had geregeld een ‘playdate’ en als de kinderen sliepen werkte ik vanuit huis.

Was moederen in de VS vergelijkbaar met moederen in Nederland? 


Moeder zijn is overal hetzelfde. Ik heb geen andere idealen voor mijn kinderen nu, dan toen ik in de VS woonde. Hollandse nuchterheid raak je niet snel kwijt.

Een jaar borstvoeding was de norm


Maar er zijn wel duidelijk andere gewoontes en normen. Ik weet nog heel goed dat ik de tweeling borstvoeding gaf. Ze waren circa acht maanden oud, en ik was het spuugzat. In de VS, in die regio, was het niet meer dan normaal je kinderen een jaar borstvoeding te geven. Iedere keer als ik aangaf dat ik het lastig vond en wilde stoppen werd er door de omgeving verbaasd gereageerd. Ook door de artsen. En dat is dan je referentiekader.

Met 9 maanden was ik in Nederland en daar hoorde ik: 'Jeetje, een tweeling borstvoeding geven. En dat zo lang. Knap hoor, ik deed met een kind 8 weken.' Ik denk dat Nederlandse moeders vrij nuchter zijn, en in de VS zijn ze soms overbeschermend.

Wij denken: 'Een keertje vallen hoort er bij. Buiten spelen is gezond. Jongens stoeien nu eenmaal meer, lost zich vanzelf wel op.'  In de VS is dat veel lastiger. Speeltuinen zijn beperkt en vaak niet op loopafstand, dus ga je als moeder mee. Je ziet dus ook veel meer.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen je VS en Nederland? Wat spreekt je aan aan de VS?


Het grootste verschil tussen de regio waar ik woonde, en Nederland is het tempo waarin geleefd wordt. In de VS had ik 12 vakantiedagen per jaar, maar ik had eigenlijk geen vakantie nodig. Het tempo waarin geleefd wordt, ligt veel lager. We hadden daar een eenvoudiger leven.

Wat kan Nederland van de VS leren, en andersom? 


Dat is erg lastig te beantwoorden, omdat de cultuur compleet anders is opgebouwd. Dus voor alles wat ik nu ga zeggen  kan ik tevens een tegen argument bedenken.

Ik hoor in Nederland vaak dat Amerikanen zo ‘fake’ zijn. Maar ik mis hier een stukje beleefdheid en service. Ik zie dat als een kleine moeite. Het is echt een stuk prettiger als je geholpen wordt met een glimlach. Of als iemand even vraagt hoe het gaat, gewoon een kletspraatje maakt zonder dat daar meteen een innige vriendschap aan vast zit.

Amerikanen kunnen weer wat leren van de Nederlandse nuchterheid. Het groot, groter, grootst heeft echt wel voordelen, maar soms is genoeg, gewoon genoeg. Een vies shirt betekent niet dat je een slechte moeder bent. En een kind dat valt leert ook echt wel opstaan. Zoals mijn vriendin ooit zei: 'Je bent altijd net een stap te laat met het opvangen van je kind, dus haal adem. Drie stappen is ook goed.'

Was het moeilijk/makkelijk te integreren met de lokale bevolking? 


Integreren is een keuze.  Charles Groenhuijsen boek Amerikanen zijn niet gek heeft mij erg geholpen. Hij licht vele onderwerpen op verschillende zienswijzen toe. Een absolute aanrader als je verder wilt kijken naar Amerika dan films en een city-trip NY.

Ithaca, NY heeft een grote universiteit waar je allerlei nationaliteiten tegenkomt. Het leven op de campus is dan ook anders dan het leven ‘downtown’. Ik heb me bewust aangesloten bij een lokale kerkgemeenschap en ben vrijwilligerswerk gaan doen in de crisis opvang voor tienermoeders. Daar heb ik mensen leren kennen en vrienden gemaakt. Met enkele vriendinnen heb ik nog steeds wekelijks contact.

Had je last van heimwee? Zo ja, hoe ging je daarmee om? 


Ik heb heel veel last gehad van heimwee. En heimwee is een gemeen iets, want het sluimert. Er zijn vele dagen geweest die perfect waren. Je loopt buiten, de zon schijnt, de natuur is prachtig, maar je mist iets. En het is juist vaak op de dagen waar je het niet van verwacht. De grote feestdagen en verjaardagen vier je op een andere manier, dan was het niet erg. Maar juist op de kleine momenten van iedere dag, het net te laat realiseren dat het al bedtijd is geweest in Nederland en je dus niet meer kunt bellen. Dat is lastig.

Waarom kwam je terug naar Nederland? 


Na vijf jaar verliep ons visum, en moesten we kiezen: investeren in een advocaat en een residentie in de VS aanvragen of iets anders gaan doen. We besloten verder te kijken, en hebben op vele plekken in de wereld gesolliciteerd. Dat we uiteindelijk terug kwamen naar Nederland was simpelweg omdat mijn man hier een baan vond.

Hoe was de overgang van de VS naar Nederland? 


Zwaarder dan andersom. We vertrokken als pasgetrouwd stel met een dubbel inkomen in een periode dat de Nederlandse economie floreerde. Alles kon en niets was te gek.

We kwamen terug in een economische crisis. De politiek was compleet veranderd en de sfeer daardoor ook. Het leek wel alsof iedereen zichzelf beschermde, en minder sociaal was. Een baan zoeken was lastig. Zeker als ik uitging van mijn salaris in 2005. Een huis kopen leek ideaal met de dalende prijzen, maar een hypotheek krijgen was lastig.

Het lastige was dat onze verwachtingen en ideeën over Nederland niet klopten met de realiteit.

Zou je nog weer terug willen naar de VS? 


Ik wil heel graag terug naar de VS voor een lange reis, een uitwisseling, of een jaar. Maar niet als in terug emigreren. Ik mis vrienden daar, ik mis de rust, de eenvoud van het leven daar. Maar het is ook een beetje ' Het gras is altijd groener.' De heimwee zou ik niet nog eens willen testen.

Heeft de emigratie jou veranderd? 


Ja, absoluut. Ik heb heel veel geleerd, met name over mezelf. Ik weet beter wat ik wel en niet kan. Inmiddels ben ik net zo lang terug als dat ik weg ben geweest.

Heb je tips voor mensen die willen emigreren? 


Neem de tijd! Vooraf, maar juist ook daar. Neem een periode van minimaal een maand voordat je begint met werken, zodat je kunt wennen en herkennen wat plaatselijk handig en/of noodzakelijk is. Wij hadden de eerste 2 maanden geen auto. De supermarkt was op drie straten afstand, maar bleek 45 minuten lopen te zijn.

Wil je echt het lang beleven? Sluit je dan aan bij lokale bewegingen, vrijwilligerswerk, een kerk en laat het over je heen komen.

Bewonder, geniet, verwonder, leer en alles met een gezonde dosis zelfspot, want alles wat lijkt, kan heel anders zijn.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo