Emigreren naar Bali

zondag 2 november 2014 -

expat in Bali
Marieke en haar gezin

Marieke (33) emigreerde met haar man Peter (37) en hun twee kinderen, Thijs (3) en Isa (1), naar Bali. Wij interviewden haar over deze emigratie.

Over Marieke

Naar haar studie Eventmanagement werkte Marieke drie jaar als projectmanager bij een topsport evenementenorganisatie.

Daarna ging ze met haar vriend (nu man) op wereldreis. Na de wereldreis werkte Marieke bij een onderzoeksafdeling van het Erasmus MC in Rotterdam. In 2009 trouwden Marieke en Peter, en in 2011 en 2013 werden Thijs en Isa geboren.

In maart 2014 lieten ze Nederland achter om een tijdelijk bestaan als ‘digital nomad’ op te bouwen. En nu wonen ze op Bali

.

Hoe ben je in je nieuwe vaderland terecht gekomen?

Tijdens onze wereldreis besloten we dat we ooit een tijd in het buitenland wilden wonen. Het leek ons bijzonder om op die manier wat meer van een land en cultuur te beleven. In mei 2012 besloten we dat we met Thijs (Isa was er toen nog niet) een paar jaar naar het buitenland zouden gaan. Peter is begon toen met het opzetten van zijn eigen bedrijf in mobile development met het idee om dat verder uit te breiden als we weg zouden zijn.

In een goedkoop land gaat spaargeld langer mee

In een goedkoop land houd je het langer uit zonder inkomsten dan in Nederland. Dus voor ons lag het al vrij snel vast dat we naar het goedkopere Azië zouden gaan. Bali leek ons een goede optie. Genoeg Westerse voorzieningen qua scholen en gezondheidszorg, maar toch nog steeds goedkoop. En heel Aziatisch. We zijn hier in maart 2014 gekomen en weten nog niet hoe lang we blijven. Als het met het bedrijf goed gaat, gaan we hierna misschien nog naar bijvoorbeeld Australië.

Villa met zwembad in Sanur

We wonen in het dorp Sanur in een villa met een zwembad. Sanur is een toeristische strandplaats op Bali. Het is gericht op gezinnen. Dus een ideale plek om te wonen.

Hoe vond je de overgang van Nederland naar Bali?

We hebben ons goed voorbereid op dit avontuur, dus de overgang viel mee. Ondanks het enorme cultuurverschil. De meeste moeite hadden we met het warme/vochtige klimaat. De kinderen leken nauwelijks stil te staan bij de overgang. Die pasten zich razendsnel aan.

Hoe is het leven als vrouw/moeder in Bali? Is het vergelijkbaar met Nederland? 

Het is heerlijk om als moeder op Bali te wonen! In tegenstelling tot in Nederland is alles hier heel relaxed. We hebben personeel voor het huishouden en een kok. Dus alle tijd die we niet werken kunnen we ook echt aan de kinderen besteden. Daarnaast hebben we ook meer tijd voor elkaar. We hebben 1 avond per week ‘date-night’. In Nederland was dat veel lastiger.

emigreren naar bali
Meer tijd voor elkaar op Bali
Hoe ziet een standaard-dag er uit bij jou in Bali? 

Ochtend

Tot half 9 zijn we lekker thuis met z’n vieren. Daarna gaat Peter werken. De nanny neemt Isa over en ik breng Thijs naar school. De ochtenden zien er wisselend uit qua invulling. Op woensdagochtend ben ik met Isa bijvoorbeeld altijd op het strand met een ‘mommy-baby meetup’. Soms ga ik ’s ochtends sporten nadat ik Thijs heb weg gebracht, soms ook meteen werken.

Middag

De lunch wordt gebracht door onze kok/buurman. Na de lunch haal ik Thijs van school. In de middag spelen de kindjes tot een uur of 3 met de nanny thuis. Daarna stoppen wij met werken en gaan we leuke dingen doen. Soms heeft Thijs sportles of zwemles, maar op de andere dagen gaan we met z’n allen lekker thuis zwemmen of naar het strand. Af en toe heeft Thijs playdates met kindjes van school of Nederlandse vriendjes.

bali


Avond

’s Avonds wordt ons eten weer gebracht door de buurman. Ons avondritueel ziet er eigenlijk hetzelfde uit als in Nederland. Na het eten gaan de kindjes in bad, kijken we nog even TV, lezen we een boekje en om 19 uur slapen ze allebei. In tegenstelling tot alle Balinese buurkindjes die je nog wel tot 23 uur buiten hoort spelen….

Wat is de gewoonte in Bali: fulltime moederen, fulltime baan, parttime werk etc? 

De lokale moeders werken vaak fulltime. Hun kinderen worden door familie opgevangen. De expat moeders werken vaak parttime, of zijn fulltime moeder.

Hoe regel je in Bali de opvang? Is het moeilijk/makkelijk om opvang te regelen? 

Veel kinderdagverblijven heb je hier niet. Maar opvang wordt meestal aan huis geregeld door middel van een nanny. Er zijn wel genoeg mogelijkheden voor playgroups en preschools voor kindjes van 1,5 tot 4 jaar

Hoe zijn de schooltijden? 


  • Voor kindjes in playgroup (1-3 jaar) kun je kiezen tussen 2, 3 of 5 ochtenden (2 a 2,5 uur). 
  • De preschool (3-4 jaar) is voor 5 ochtenden (3 a 3,5 uur). 
  • Kindergarten (kleuterschool) is ook 5 dagen voor 5 a 6 uur per dag. 


Bij de preschool van onze zoon kun je ook een buitenschools pakket nemen. Dan kunnen de kinderen nog 2 uur op school spelen na schooltijd. Maar de meeste mensen regelen opvang aan huis.

Is moederen in Bali vergelijkbaar met moederen in Nederland? 

Ik vind het zelf veel relaxter hier. We hebben uitgerekend dat we hier twee keer zoveel tijd met ons gezin samen zijn dan in Nederland. Daarnaast werken we 30% minder uren dan in Nederland.

Wat ik lastiger vind, is om met de kinderen even naar buiten te gaan om te spelen. In Nederland woonden we in een wijk waar heel veel kinderen waren en ook overal speeltuintjes. We hebben wel een mooi huis hier met een zwembad en veel ruimte. Maar op straat met andere kindjes spelen gaat niet. Er zijn genoeg leuke dingen om te doen met kleine kinderen, maar je moet er dan wel naartoe gaan. Dat is soms wel even lastig.

In Nederland is het standaard dat een kind naar zwemles gaat. Hoe is dat in Bali?

Balinezen kunnen meestal niet zwemmen. Maar expat kindjes zitten hier vaak al vanaf 1 jaar op zwemles. Mijn jongste van 15 maanden is ook net gestart met zwemles.

Ik heb met Thijs in Nederland ook babyzwemmen gedaan vanaf 5 maanden tot 2,5 jaar. Dat gaat wel heel anders dan hier. In Nederland is de les meer gericht op je baby/peuter comfortabel maken in/met water. Hier wordt er vanuit gegaan dat je zelf een zwembad hebt en je kindje al vertrouwd is met water. Ze beginnen meteen met zwemtechnieken.

Thijs is hier ook meteen op zwemles gegaan. Hij was toen net 3, en kon binnen een paar weken zwemmen. Ze kunnen hier ook elke dag oefenen en hoeven in tegenstelling tot in Europa nergens bandjes om. Je moet dan natuurlijk wel heel goed opletten. Maar het helpt het leren zwemmen enorm.

Hoe worden kinderfeestjes georganiseerd in je nieuwe vaderland? 

Feestjes worden vaak groots aangepakt bij de expat kindjes en de rijkere locals. Doordat mankracht hier erg goedkoop is, is een partyplanner inhuren niet duur. Voor Isa’s eerste verjaardag hadden wij ook hulp van een partyplanner die alle decoratie voor haar rekening nam. Wij hebben nog geen feestjes schoolkinderen meegemaakt. Maar ik heb gehoord dat dat Amerikaanse toestanden zijn. Met clowns, schmink, luchtkussens, etc.

In Nederland loopt iedereen met een mobieltje: hoe is dat in Bali? 

Bijna iedereen heeft een mobieltje hier. Zelfs veel locals hebben tegenwoordig al een smartphone.

Heb je een bepaalde visie op de opvoeding? Hoe is dat in het algemeen in Bali?

Wij vinden regelmaat, structuur en consequent zijn heel belangrijk. Dat zijn 3 dingen die ze hier helemaal niet kennen!

Mensen eten wanneer ze trek hebben, slapen wanneer ze moe zijn (overal waar je je maar kunt bedenken…) En kinderen worden ontzettend vrij gelaten. Echt totaal anders dan wij het doen. Kinderen blijven vaak ook net zo lang op ’s avonds totdat hun ouders naar bed gaan en ze slapen nooit op een eigen kamer. Dat Thijs en Isa een eigen kamer hebben, vinden de mensen hier zoooo gek.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen Bali en Nederland? 

Er is een enorm cultuurverschil met Nederland. Waar wij het moeilijkst aan kunnen wennen is het ongeorganiseerde. Mensen kijken vaak maar één stap vooruit. En het lijkt wel alsof ze alles voor het eerst doen. Als ik naar de Makro ga en spullen koop die ik thuis wil laten bezorgen, kijkt het meisje van de delivery mij altijd aan alsof ze het nog nooit eerder heeft gedaan. Alles gaat dan ook enorm langzaam, wat voor ons weer heel frustrerend is.

Gezichtsverlies

Of de schande van gezichtsverlies! Als je een afspraak hebt met bijvoorbeeld een reparateur om 9 uur en hij is er rond 11 uur nog niet, dan ga je eens bellen. Hij zegt dan: 'Ik ben er over vijf minuten.' Vervolgens komt hij om 16 uur aanzakken. Als je vraagt: 'Waarom heb je niet even gebeld?' is het antwoord heel simpel: ‘Dat is onbeleefd’. Als ik probeer uit te leggen dat wij het onbeleefd vinden om 7 uur te laat te komen, zonder even te bellen, snapt hij dat echt niet.

Onwetendheid

Of de onwetendheid soms. Ons Balinese buurmeisje is net zo oud als onze Thijs. Ze praat geen Engels. Toen de buurman Engels tegen haar begon te praten vond zijn vrouw dat heel raar. De buurman zei: ‘Maar Thijs spreekt toch ook Engels, dan moet onze dochter dat toch ook kunnen leren?’ Haar antwoord was: ‘Ja maar dat komt omdat Thijs kaas eet, en onze dochter rijst’. Ik moest hard lachen toen hij dat zei. Maar het bleek geen grap. Ze denken echt dat dat zo is.

Vriendelijk en open

Wat mij aanspreekt aan Bali is de vriendelijkheid en de openheid van de mensen. Het is zo’n vriendelijk eiland! Het Hindoeïstische geloof draagt daar ook aan bij. Ik vind het heel bijzonder om een beetje deel uit te kunnen maken van deze cultuur en te leren over het Hindoeïsme en alle gebruiken/ceremonies die daar bij horen.

Wat kan Nederland van Bali leren, en andersom? 

Nederlanders kunnen van Balinezen leren om meer openheid, vriendelijkheid en respect naar elkaar te tonen. En niet zo snel te oordelen over alles en iedereen. Bali kan van Nederland heel wat leren op het gebied van milieubewustzijn. Mensen zijn zich nog steeds lang niet bewust van de schade die al het plastic en afval aanricht.

Is het moeilijk/makkelijk te integreren met de lokale bevolking? Wat doe je om te integreren? 

Ik moet eerlijk zeggen dat we voornamelijk expat vrienden hebben. Maar met onze buren gaan we wel heel goed om. Isa brengt met de nanny veel tijd door bij de buren en is denk ik het meest ingeburgerd van ons allemaal. Als wij met z’n vieren op de scooter over het eiland crossen voel ik me wel goed ingeburgerd trouwens.

Heb je last van heimwee? Zo ja, hoe ga je daarmee om? 

Tot nu toe mis ik Nederland helemaal niet. Wat we wel heel erg missen zijn vrienden en familie. We skypen regelmatig met mensen uit Nederland, dat helpt wel! Afgelopen zomer hebben we veel bezoek gehad uit Nederland! Het is heel leuk om mensen uit Nederland ons leven hier te laten zien. Via Facebook en Whatsapp blijven mensen op de hoogte van wat we hier doen, en andersom. In juni volgend jaar komen we voor 3 weken weer naar Nederland. Ik kijk er nu al naar uit om iedereen weer te zien!

Heb je tips voor mensen die willen emigreren? 

Als je de wens hebt om in het buitenland te wonen, twijfel niet langer en ga kijken hoe je het kunt regelen! Ook al is het maar tijdelijk, zoals wij doen. Toen wij op wereldreis gingen waren de beslissingen die genomen moesten worden makkelijker, dan nu met twee kleine kindjes. Je hebt er een verantwoordelijkheid naar hen toe bij. Maar als je het goed voorbereid en geen onbezonnen plannen hebt, dan is het een prachtig avontuur!

Hoe verdienen jullie als Digital Nomads nu je geld? 

Peter werkt nog voor een aantal klanten uit Nederland. Hij maakt apps en websites. Maar we proberen ook vooral ons eigen geld te verdienen. We hebben bijvoorbeeld een vergelijkingssite opgezet waar we prijzen van Barbie’s vergelijken). Je kunt hier elke dag de goedkoopste Barbie producten vinden.

Peters nieuwste project is Moustag (moustag.com). Er vindt helaas steeds meer criminaliteit plaats met informatie die mensen op hun bagagelabel hebben staan. Wij hebben een pasje ontwikkeld waar geen persoonlijke informatie opstaat, maar door middel van het scannen met je telefoon te traceren is. Een eigentijds ‘lost and found systeem’ met nog veel meer extra mogelijkheden zoals een hippe travellog.

Ik ben zelf bezig met het exporteren van hele gave vintage sloophouten tekstborden naar Nederland. Daarnaast blog ik op digitalnomad.nl en ben ik begonnen met het bundelen van al onze kennis en ervaring over Bali met kinderen op een nieuwe site balimetkids.nl.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zitten we niet alleen maar met een cocktail op het strand. Wel veel….maar niet altijd ;-)

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.