Een expat is iemand die in een ander land woont, dan waar hij of zij is geboren.
Eigenlijk net zoals een emigrant. Maar het grote verschil tussen een emigrant en een expat is, dat een expat meestal tijdelijk in een ander land woont. Terwijl een emigrant voorgoed zijn vaderland heeft verlaten.
Eigenlijk net zoals een emigrant. Maar het grote verschil tussen een emigrant en een expat is, dat een expat meestal tijdelijk in een ander land woont. Terwijl een emigrant voorgoed zijn vaderland heeft verlaten.
Expat versus emigrant
Wikipedia geeft de volgende definities van een expat en een emigrant:
- Emigratie = de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen.
- Een expat = iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid.
Waarom wordt iemand een expat?
Eén van de belangrijkste redenen om in het buitenland te wonen van een expat is een baan. Een expat wordt bijvoorbeeld door het bedrijf waar hij werkt uitgezonden naar een ander land. Gemiddeld voor een periode van 2 a 3 jaar. Dit gebeurt onder de noemer van een speciale arbeids- of uitzendovereenkomst. Vaak wordt dit gezien als een goede carrière move. Je werkt een jaar of tien als expat in verschillende landen. En daarna kun je rekenen op een flinke promotie. En weer settelen in Nederland.
Daarnaast kan persoonlijke ontwikkeling ook een rol spelen. Niet voor iedere expat is ambitie de motiverende factor. Sommige expats vinden het gewoon leuk en interessant om een periode te leven en wonen in een ander land.
De meeste expats zijn hoogopgeleid.
'Trailing spouse'
Meestal is het de mannelijke partner die zijn werk naar een ander land verplaatst. Zijn vrouw is degene die haar baan in Nederland opgeeft om mee te gaan. Zij is de zogenaamde 'trailing spouse'. De rol van de trailing spouse is meestal zorgen voor de kinderen en het huishouden runnen. Zo kan een carrièrevrouw zich ineens terug vinden in de rol van Thuisblijfmjoeder!
Hoewel er uitzonderingen zijn. Op Expat Mama's vind je bijvoorbeeld het verhaal van Robert die huisman werd, en met zijn vrouw mee ging naar Tsjechië.
De partner die 'meegaat' heeft vaak meer last van cultuurschock dan de partner die een baan heeft in nieuwe land. Een taalcursus kan hierbij helpen.
Expat blues
De expat blues treden op na de verhuizing naar het nieuwe land. Meestal als de dozen zijn uitgepakt, en het leven daar zijn gang neemt. 'Wat nu?' is de vraag. Zeker als je een leuke baan hebt opgegeven om je partner te volgen, kan het leven als expat vrouw lastig zijn. Bij de expat blues spelen gevoelens van heimwee, vervreemding, depressie en cultuurschock een belangrijke rol.
Wat kun je doen tegen de expat blues?
- Erken dat je last hebt van de expat blues. Dat geeft niets!
- Zorg dat je een netwerk opbouwt in je nieuwe woonomgeving. Denk aan andere expats. Maar ook aan de lokale bevolking.
- Zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Iets dat je voldoening geeft.
- Vaak biedt het bedrijf dat je partner heeft uitgezonden hulp aan. Wees niet bang om hier om te vragen.
Begeleiding en hulp voor de expat
Inmiddels zijn er diverse bemiddelings- en begeleidingsbureaus voor expats. Die helpen expats woonruimte te vinden, en begeleiden bij de eerste cultuurshock. Ook zijn er blogs en 'real life' groepen waar expats zich verzamelen. Zowel in het buitenland als in Nederland.
Terug in Nederland: opnieuw een shock!
Als je na twee of drie jaar terug keert naar Nederland dan kan dit soms verrassend moeilijk zijn. In de tijd dat je weg was ben jij verandert. Maar ook Nederland. Vrienden, familie en kennissen zijn verder gegaan met hun leven. Van te voren dacht je zeker te weten: ik hoor in Nederland. Maar als je er eenmaal weer bent, valt dit soms tegen. Sterker nog: je kunt opnieuw te maken krijgen met een cultuurschock! Omdat veel expats dit niet verwachten, kan dit een onaangename verrassing zijn. Een koude douche! Dit wordt wel omgekeerde cultuurshock genoemd.
Bekende emoties zijn:
- Heimwee naar het 'nieuwe' land
- Verveling
- Onbegrip
- Je verhaal niet kwijt kunnen
- Je omgeving snapt je niet
- Vervreemding
- Relaties en vriendschappen zijn veranderd
- Mensen vinden dat je negatief veranderd bent
Ook hier geldt weer dat er hulp is. Er zijn speciale bureau's die kunnen helpen om letterlijk en figuurlijk weer grond onder je voeten te krijgen.
De fases waar je als expat door heen gaat
In onderstaande video worden de verschillende fases waar je als expat door heen gaat op een rijtje gezet!
Hoewel het leven als expat soms wordt gezien als een groot avontuur, vraagt het veel van je. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Evenals weten wat je kunt verwachten, en waar je terecht kunt voor hulp.
Conclusie over het leven als expat
Hoewel het leven als expat soms wordt gezien als een groot avontuur, vraagt het veel van je. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Evenals weten wat je kunt verwachten, en waar je terecht kunt voor hulp.