Emigreren naar Denemarken: het verhaal van Dorien

zondag 6 december 2015 -

emigreren naar Denemarken
Tijdens een vakantie in Parijs leerde Dorien (65) in Parijs een blonde Deen kennen. Na een hoop heen-en weer gebel en bezoekjes kwam hij voorgoed naar Nederland. Samen woonden ze anderhalf jaar in Eindhoven. Doriens man kreeg werk bij de DAF fabriek en Dorien werd zwanger.

Maar haar man wilde graag interessanter werk doen. En hij vroeg: 'Ga je mee naar Denemarken?' Doriens antwoord was: 'Okay, maar als het me niet bevalt gaan we weer terug hoor.' Inmiddels is Denemarken al 40 jaar haar thuis. Ze hebben 2 volwassen kinderen en vier kleinkinderen.

Ze woont samen haar man  in een stad met ca. 40.000 inwoners. Ze hebben een vrijstaand huis van 2 verdiepingen en een werkplaats. Het huis is gebouwd in 1970 en heeft een tuin van 950 vierkante meter.

Overgang van Nederland naar Denemarken


Ik vond het spannend het eerste jaar. Daarna sloeg de heimwee toe. Destijds was het een hele reis naar Nederland. Telefoon hadden we niet, en een auto kwam pas later. Het is dat ik het druk had met m'n kind...want anders...Je weet maar nooit. Na twee kinderen, en het aanbod van een baan begon ik me thuis te voelen.

Arbeidsparticipatie van vrouwen


Alle vrouwen werken hier fulltime (= 37 uur) buitenshuis. De kinderen zijn op een dagverblijf, een creche, op school en naschoolse opvang. Overdag is iedereen dus bezig. Geen kinderen op straat of moeders die boodschappen doen.

Nu vind ik het geweldig dat je niet als huisstand gezien wordt, maar als individu. Vrouwen en mannen hebben gelijke rechten, gelijk loon en gelijke plichten. Meestal lopen de vaders achter de kinderwagen. Er is bovendien een hele goede regeling qua oudersschapsverlof. Dat kan worden verdeeld tussen de vader en de moeder. En de vaders maken er gebruik van!

Als vrouw mag je nooit ontslagen worden als je zwanger bent of oudersschapsverlof hebt. Er wordt dan meestal vervangend personeel ingezet. Part-time werk is er wel, maar voor de meesten slechts tijdelijk. De werkgevers vinden het een dure regeling.

Kinderopvang in Denemarken


De gemeente moet voor kinderopvang zorgen. Voor de kleinsten kun je kiezen uit een dagmoeder of een creche. Vanaf drie jaar gaan alle kinderen naar de børnehave/kindergarten. Als de kinderen ziek zijn krijgen de ouders een of twee vrije dagen. Als ze langer ziek zijn kunnen ouders verlof aanvragen (of de grootouders e.a. inschakelen).

Een dag uit mijn leven in Denemarken


Ik sta om kwart voor zeven op en rijd om 8.15 naar m'n werk. Dat is gelukkig hier in de stad. Ik werk als studieraadgever. Meestal ben ik tussen drie en vier uur klaar . Het is heel afwisselend, en ik regel zelf m'n tijden. Af en toe moet ik 's avonds werken of heb een 'late' dag. Dan neem ik gewoon vroeger vrij op een andere dag. Natuurlijk zijn er kantooruren en gesprekken die ik niet kan verschuiven. Onze 'direkteur' heet Anders, en daar gaan we gewoon als collega mee om. Er is hier een hele vlakke structuur. De kinderen op school noemen hun leerkrachten bij hun voornaam.

Moederen in Denemarken 

Zwemles

Denemarken heeft veel water, en de meeste kinderen krijgen dan ook zwemles. Om die reden zijn de verplichte zwemlessen recent geschrapt uit het school curriculum.

Kinderfeestjes

In de laagste klassen wordt meestal de hele klas uitgenodigd bij de jarige thuis. Dan wordt er een schattenjacht uitgezet, er worden spelletjes gespeeld en er wordt gegeten. Theebroodjes, taart, limonade, een "kagemand", worstjes, you name it. De tafel wordt pontificaal gedekt.

Smartphones

Op school moeten kinderen hun mobieltjes vooraan in de klas leggen. De basisschool telt hier 9 klassen. De kinderen zijn dus 15 - 16 jaar als ze daarmee klaar zijn. Dan volgen de jeugdopleidingen. Die duren tussen de twee en vier jaar. Dáár worden smartphones gebruikt tijdens de lessen. Net als tablets en computers.


Opvoeden in Denemarken

In Denemarken wordt nog meer getutoyeerd dan in Nederland. U wordt alleen door de koningin gebruikt. Respect voor leraren/ouderen /anderen hangt af van de vraag of het kind een goede opvoeding heeft genoten. Iedereen zegt wel altijd "Tak for Mad" = dank je wel voor het eten. En iedereen doet z'n schoenen uit in huis.


Gratis studeren!


Alle studenten krijgen een beurs, en kunnen een aanvullende lening krijgen. Alle opleidingen zijn gratis. Ook de universiteit. Je kunt ook op latere leeftijd gaan studeren en een beurs aanvragen. De meesten houden via cursússen en vervolgopleidingen hun kennis up-to-date. We willen wel graag dat iedereen een handje helpt om de welvaart op peil te houden.

Denemarken versus Nederland


Er is hier nog ruimte, lucht, plaats, plek om adem te halen, stilte, natuur.

De Denen zouden van de Nederlanders kunnen leren om te handelen. Nederlanders zijn handelaars, Denen niet. Ik geloof ook dat de gezondheidszorg - de ziekenhuizen in NL geroutineerder zijn.

Integreren in Denemarken


Hier speelt het sociale leven zich vooral 's avonds af. Denemarken is een verenigingsland. Er zijn verenigingen en clubs voor alles en iedereen. Zo leer je al vlug mensen kennen.

Heimwee


Over mijn heimwee ben ik lang geleden heen gegroeid. Nu is dit mijn land, hier wonen mijn kinderen en kleinkinderen. Hier wonen de mensen die ik ken. Hier wonen mijn vrienden.

Mijn tips voor mensen die willen emigreren


Leer de taal!  Zo vlug mogelijk. En lees over de geschiedenis van het land om te weten hoe het is opgebouwd en waarom. Dat zegt veel over de mensen en de gebruiken.

Med venlig hilsen, Dorien Hansen

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 opmerkingen

  1. Wat een leuke blog om te lezen, Dorien! Tof om te lezen dat het leven in Denemarken je goed bevalt. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Dorien, super leuke blog. Ik ben ook aan het nadenken om te emigreren naar Denemarken. Ik heb een taalknobbel, alleen heb je verder nog tips voor het leren van de taal? Groetjes , Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verhaal, al vaak op vakantie in DEN geweest,vooral het stukje ruimte lucht halen kan ik goed begrijpen,zou voor mij ook de reden zijn! Groet Ferry

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.