Marian in VS

dinsdag 8 april 2008
Schooltijden en vakanties....

Toen ik nog juf was in Nederland hoorde ik moeders vaak verzuchten "Pfff, ik ben blij dat die 6 weken vakantie voorbij zijn". Ik had nog geen kinderen en vond het nooit echt vriendelijk klinken, maar kon me er vaag iets bij voorstellen. Nu ik er zelf twee heb is het iets anders. En het is helemaal anders als je hier in Amerika woont.

Zomervakanties van 10 weken

De zomervakantie duurt hier maar liefst 10 weken! En dan gaat Yorick (3) alleen nog maar twee ochtenden per week naar preschool. Ik kan me indenken dat het na een paar weken erg gaat vervelen, voor de kinderen en voor de ouders. De meeste ouders werken allebei, dus daarmee is er een probleem voor de dagopvang gedurende deze tien weken. Daarom zijn summercamps hier enorm populair.

Summercamps

Meestal begint het bij 4, 5 of 6 jaar, maar soms zijn ze er al voor kinderen vanaf 2! Soms blijven de (oudere) kinderen er slapen, meestal komen ze rond een uur of 5/6 weer thuis. En er zijn zoveel keuzes (zwemmen, schaken, elke willekeurige sport die je je maar in kan denken, theater, circus, creatief, paardrijden, lezen, en nog zo'n 100 andere thema's) dat ik niet zou weten wat ik zou moeten kiezen als Yorick die leeftijd krijgt. Ik ben dan wel een tbm, maar ook die worden hun kinderen na 10 weken zwembad wel zat en ook die kinderen gaan naar minstens 1 Summercamp.

Er hangt een aardig prijskaartje aan een kamp en ik denk dat een paar ochtendjes voor een week wel weer genoeg zou zijn voor mij persoonlijk. Ik moet er niet aan denken om te werken en twee kinderen te hebben die op kamp moeten. Tussendoor gaan ze naar een dagopvang, die vaak ook wel weer camp hebben.

Het is hier in de zomer echt heel heet, en dat duurt ook nog eens heel lang. Iets anders dan zwemmen resulteert al snel in zwetende kinderen, puffende en hijgende campworkers en uitgedroogde kinderen of kinderen met zonnesteek. Toch schijnen kinderen het wel leuk te vinden. Vooral als ze wat ouder zijn en voor 1 of meerder weken weg gaan zonder ouders.

In de 10 weken gaan er ook veel kinderen naar opa of oma (of papa!). Soms worden ze op een vliegtuig gezet en een paar uur verderop er weer uitgeplukt door opa en oma. Als je 't van te voren doorgeeft houden de stewardessen een oogje in 't zeil. Aangezien Amerikanen erg weinig vrije dagen krijgen gaan ze in de zomervakantie meestal niet of 1 week op vakantie. Het is hier slimmer om een paar keer een lang weekend weg te gaan, dat kost je minder dagen! Aangezien wij elk jaar naar Nederland gaan, zit er voor ons voorlopig ook geen lange vakantie in hier. Met 15 vakantie dagen is het schipperen....

School

De schooltijden vind ik wel erg handig hier. Die tijd dat een kind in Nederland tussen de middag thuis doorbrengt vind ik een beetje zondetijd. Hier wordt een kind om een uur of 7 opgehaald met de schoolbus (hoeft mama niet door de drukte van school heen) en om 2 of 3 uur weer terug gebracht. Ze eten lunch op school. Aangezien daar op het moment erg veel over te doen is (kipnuggets, pizza en macaroni met kaas valt voor mij niet onder gevarieerd en gezond eten) krijgt Yorick straks gewoon lekker zijn eigen boterhammetje mee. Contact met een juf is er telefonisch, met briefjes en via email. En als je wilt kun je natuurlijk altijd langs komen voor een gesprek.

Deze schooltijden vind ik wel prettig: als over een paar jaar Kristin (10 maanden) en Yorick samen op elementary school zitten, kan ik een baantje zoeken van 8 tot 2, zonder me druk te maken over opvang onder lunchtijd.

Maar voorlopig zit ik nog lekker thuis (of eigenlijk bijna nooit :) ) met mijn twee smurfies en hoef ik nog niet na te denken over summercamps!

Marian, Alpharetta, USA

Geen opmerkingen