Ontwaken uit de Amerikaanse droom

Inez Hollander trouwde met de Amerikaanse Jonathan, en emigreerde naar Amerika. Daar kregen ze samen twee kinderen.

Inez gaf, naar eigen zeggen, haar 'identiteit als carrièrevrouw' op, om fulltime voor haar kinderen te zorgen terwijl Jonathan carrière maakt. Ze kopen een pittoresk, sprookjesachtig huisje, dat helaas een grondige renovatie nodig heeft.

Met twee kleine kinderen in een verbouwing

Terwijl Jonathan werkt, zit Inez in de zooi van een verbouwing, met twee kleine kinderen. Dit zet een behoorlijke druk op hun relatie. Maar dan komt de 'dot bom' en wordt Jonathan ontslagen. Dit leidt tot het herstel van hun relatie, en bovendien wordt de band tussen de kinderen en Jonathan veel beter. Maar dat neemt niet weg, dat ze het financieel erg zwaar hebben.

Chicklitplot, maar non-fictie

Tot zover klinkt de 'plot' van dit boek als de zoveelste chicklit roman, maar toch is Ontwaken uit de Amerikaanse droom, vooral het verhaal van een Nederlandse vrouw in Amerika. Interessant is bijvoorbeeld haar worsteling met de vraag wat ze nou het meeste is: Nederlandse of Amerikaanse? Hoe kan ze beide identiteiten combineren?

Aan het eind van het boek concludeert Inez dat ze niet hóéft te kiezen tussen de twee nationaliteiten, maar ze beide moet aanvaarden. En dat geldt ook voor het spanningsveld tussen betaald werk en fulltime moederen dat Inez ervaart: je kunt beide hebben. Wellicht zal menige expat zich herkennen in de verscheurdheid tussen het oude en nieuwe vaderland?

Amerikaanse cultuur

Tusssen de regels door lees je over de Amerikaanse cultuur in San Franciso. Bijvoorbeeld dat bijna iedereen in joggingbroek gekleed gaat, en dat tieners zelfs in pyjamabroek over straat lopen. Maar ook dat Amerikanen zich niet uit het veld laten slaan: de krantenjongen van vandaag, kan de miljonair van morgen zijn. Of de Amerikaanse gewoonte bezoek een tour door hun huis te geven.

Fulltime moederen versus betaald werk

Inez schrijft herhaaldelijk over het conflict tussen carrière en fulltime moederen. Fulltime moederen ervaart zij als het verlies van een stuk identiteit.

'Ik gaf mezelf de schuld. Ik had het te ver laten komen. Ik had mijn baan opgegeven voor de kinderen en ik voelde me verminderd als vrouw en als moeder. (…)

'Wat misschien wel de oorzaak was van mijn somberheid was het gevoel dat ik als vrouw niets meer in te brengen had. Dat beslissingen vor mij werden genomen en dat ik, omdat ik geen geld meer bijdroeg aan ons huishouden, alle zeggenschap verloren had. Ik had voor de kinderen gekozen, en was er heilig van overtuigd dat dat de juiste keuze was maar ik had me niet gerealiseerd hoe funest dat was geweest voor mijn rol en zelfbeeld als zelfstandige vrouw.'


Ergens tijdens de chaos van de verbouwing ontdekt Inez haar passie voor schrijven, en hervindt ze zichzelf. Het boek kwam uit in 2004, en het is leuk om Inez' website te bezoeken, en te zien dat ze een succesvol schrijfster is geworden!

Conclusie

'Ontwaken uit de Amerikaanse droom' is goed geschreven, en je krijgt tussen de regels door redelijk veel informatie over het leven als Nederlandse in Amerika. Maar bijna eenderde van het boek gaat over de verbouwing, en hoe Inez die ervaart met twee kleine kinderen, wat ik relatief veel vond. Het boek is enigszins gedateerd: Inez schrijft over regering Bush, die inmiddels geschiedenis is.

De titel verwijst naar het groeiende bewustzijn van Jonathan en Inez dat spullen niet belangrijk zijn, maar hoe je je leven leidt. Een besef dat wordt afgedwongen door Jonathans langdurige werkeloosheid.

Meer weten?

Bezoek dan Inez' website!

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo