Emigratie naar Noorwegen: het verhaal van Colinda

woensdag 10 juli 2013 -
De basis voor Colinda's emigratie naar Noorwegen werd al gelegd toen zij en haar man Matjo nog maar net getrouwd waren.

Maar ja, ze hadden net een huis gekocht, en geen geld. Het verlangen te wonen in een ander land werd dus geparkeerd. Jaren later werd de wens te emigreren echter weer sterker. Colinda en Matjo wilden weg van de stress en drukte in Nederland. Ze wilden rustig wonen, in een land waar nog veel natuur was.

Toen kregen ze in 2010 een tip die alles veranderde: 'In Noorwegen zitten ze te springen om gezinnen met kinderen!'

Een emigratie naar Noorwegen volgde in juli 2011.

Emigratie naar Noorwegen: van idee tot uitvoering


Tussen het ontkiemen van het idee van een emigratie naar Noorwegen, en de daadwerkelijke emigratie, zat ongeveer anderhalf jaar.

 1. Colinda en Matjo schuimen het internet af,  op zoek naar informatie over een emigratie naar Noorwegen.

 2. Ze gaan op vakantie naar Noorwegen om te kijken of het een optie is.

 3. Na deze vakantie valt het besluit: een emigratie naar Noorwegen is een goed plan! Hun zoon Tino heeft wel zin, maar Lorena niet. Toch zijn Colinda en Matjo ervan overtuigd dat Noorwegen een beter land is voor hun kinderen om in op te groeien.

 4. Colinda en Matjo knappen hun huis op, en zetten het in december 2011 in de verkoop.

 5. In februari gaan ze opnieuw naar Noorwegen. Dit keer om te kijken waar de emigratie naar Noorwegen precies naar toe moet gaan. Ze kiezen voor de gemeente Åseral in het zuidwesten van Noorwegen.

 6. Op 1 april verkopen ze hun huis in Tholen, waar ze twintig jaar hebben gewoond ten behoeve van de emigratie naar Noorwegen.

 7. In mei bezoeken ze Åseral om hun huurhuis te bekijken. Ook regelen ze dan de school voor de kinderen.

 8. 30 juni 2011: het gezin verlaat Nederland voor de emigratie naar Noorwegen.

 9. 1 juli 2011: aankomst in nieuwe woonplaats.

De eerste weken na de emigratie naar Noorwegen


Toen Colinda en haar gezin in juli 2011 aankwamen in Åseral, gingen de dingen helaas niet zoals ze hadden gehoopt. Het bleek veel moeilijker te zijn om werk te vinden dan hen was voorgespiegeld. Al snel besloten ze om verder te kijken.

In de tweede helft van september solliciteerde Matjo daarom op de functie van Kwaliteitsmanager bij SBSeating in Røros. Met succes! Twee weken later kreeg hij de baan, en op 8 oktober begon hij. Maar Røros lag wel aan de andere kant van Noorwegen. Richting Zweedse grens, 700 km van Åseral vandaan. Op 1 november volgde Colinda met de kinderen.

Wonen in Noorwegen


Door Matjo's werk zijn Colinda en haar gezin dus terecht gekomen in de gemeente Tolga. Dat ligt tussen Røros en Alvdal. In Alvdal staat de landbouwschool, waar zoon Tino naar toe gaat, en in Røros werkt Matjo.

'We kregen een huis toegewezen door de gemeente in Tolga. Vlak naast de doorgaande weg en met een grote waterval in de achtertuin. Leuk, zo'n waterval. Maar in de zomer konden we elkaar niet verstaan als we op de veranda zaten, door het lawaai. En in de zomer kwam er ook nog eens veel vakantieverkeer over die doorgaande weg. Niet echt rustig dus. Toen kwam na 9 maanden in Tolga te hebben gewoond, dit huis in Vingelen vrij. En daar wonen we nog steeds.

Het is een huurhuis op een boerderij, 5 km van het centrum van het dorpje Vingelen. Vingelen heeft ongeveer 400 inwoners. Op de boerderij staan 2 woonhuizen: het ene is van de familie waarvan we het huis huren, en in het andere wonen wij.'

Naar school in Noorwegen


In het gedeelte van Noorwegen waar Colinda woont, gaan kinderen niet bepaald op de fiets naar school!

Colinda vertelt: Tino (17) wordt ’s ochtends om 6.45 uur opgehaald door het taxibusje en naar het station in Tolga gebracht, 15 km verderop. Daar pakt hij de bus naar Tynset (22 km verder) en daar stapt hij over op de bus naar Alvdal (50 km van ons huis verwijderd), waar hij op school zit. Tolga is de hoofdplaats van de gemeente Tolga. De andere plaatsen zijn: Vingelen, Hodalen, Kåsa en Øversjødalen. De gemeente is 1122 km2 groot en heeft bijna 1700 inwoners.

Loreena (14) wordt om 7.45 uur opgehaald door de taxibus en naar de school 5 km verderop in Vingelen gebracht (onze woonplaats), daar pakt ze de schoolbus naar Tolga, waar ze op school zit.'

Emigratie naar Noorwegen: Het Noorse schoolsysteem


Anders dan in Nederland, gaan Noorse kinderen pas naar school als ze zes worden. Vervolgens blijven ze tien jaar lang op dezelfde school. De school is onderverdeeld in:

 • Småtrinn (6 -9 jaar)

 • Mellomtrinn (10-12 jaar)

 • Ungdomtrinn (13-16)

Als kinderen zestien worden gaan ze naar de Videregående Skole. Deze periode duurt 3 tot 4 jaar, en daarna gaan ze werken of naar de hogeschool of universtiteit.

Het valt Colinda op dat er vooral in de plattelandsgemeenten veel naar het individuele kind wordt gekeken. Voor speciale kinderen is er extra begeleiding, en je krijgt minder snel een etiketje.

Na de emigratie naar Noorwegen: integreren in Noorwegen


Colinda vindt het heel belangrijk om te integreren in Noorwegen. Het proces van wennen en thuis raken in Noorwegen kost gemiddeld een jaar schat ze in. Om succesvol te integreren moet je actief zijn en het initiatief nemen, vindt Colinda. En als je ergens voor wordt uitgenodigd, ga daar dan het eerste jaar zoveel mogelijk op in. Colinda werd meteen lid van het plaatselijke koor en begon een yogastudio. Het werkte, want twee jaar later heeft ze volop sociale contacten. Diepere vriendschappen hebben meer tijd nodig.

Colinda: 'Er wonen zo’n 35 Nederlanders in de gemeente en met een paar van hen zijn we ondertussen bevriend geraakt. Nu de Noren zelf nog, maar dat gaat ook wel lukken. Geduld is een schone zaak. Eén van de geijkte uitspraken hier is: Ting tar tid, oftewel, de dingen hebben tijd nodig.'

Nederlanders staan in Noorwegen bekend als harde werkers. Noren zelf kunnen nogal passief zijn, heeft Colinda gemerkt. 'Het is hier de gewoonte dat je pas wat gaat doen, als een chef dat tegen je zegt.'

Arbeidsparticipatie in Noorwegen

De arbeidsparticipatie van vrouwen is hoog in Noorwegen. Veel vrouwen hebben een fulltime baan, maar ook parttime banen zijn populair. Er zijn wel vrouwen/ mannen die fulltime zorgen maar niet veel. Dat komt ook omdat vrouwen in Noorwegen bijna een jaar zwangerschapsverlof hebben. En mannen hebben twintig weken ouderschapsverlof. Dat maakt het voor vrouwen makkelijker om weer buitenshuis aan de slag te gaan.

Colinda vindt dit een scherp contrast met haar eigen ervaringen in Nederland. Na de geboorte van haar zoon Tino stopte ze noodgedwongen met haar baan. ' Ik hield het niet vol, en was na een jaar slapeloze nachten op het randje van overspannen. Mijn kind zag ik bijna niet, want die was na een halve dag kinderopvang helemaal doodmoe en sliep vervolgens de hele middag. Vooral van het zwangerschapsverlof hier kunnen ze in Nederland veel van leren.'

De combinatie baan-gezin is in Noorwegen in het algemeen makkelijker dan in Nederland, vertelt Colinda. 'De buitenschoolse opvang is hier niet zo duur. En er wordt hier niet moeilijk gedaan als je met je kind naar een dokter of iets dergelijks moet. Kinderen zijn hier heel belangrijk, als je als ouder iets met je kind moet doen, krijg je gewoon vrij.'

Colinda's tips voor een emigratie naar Noorwegen


'Het is hier geen paradijs, ook hier moet je werken voor je geld. Het eten is duur en auto’s zijn ook duur. Daar tegenover staat de schitterende natuur en de rust en ruimte. Verder: besef dat je alles achter je laat. Je moet echt helemaal opnieuw beginnen. En je wordt vooral in het begin toch gezien als buitenlander. Ik heb hierdoor meer begrip gekregen voor al die buitenlanders in Nederland.

Leer de taal!


En onderschat het leren van de taal niet. Om echt goed hier te kunnen leven, moet je gewoon Noors leren spreken. Belangrijk is om daar in Nederland al mee te beginnen. En je moet hier echt achter de dingen aan zitten. Zoals bijv. een cursus Noors in de gemeente waar je woont. Gewoon blijven zeuren, anders duurt het heel lang voor er wat gebeurt of er gebeurt gewoon niks. Besef dat jij hier te gast bent. En ga er niet van uit, dat je bepaalde dingen wel even kunt veranderen, omdat die dingen in Nederland ook zo gebeuren.

Noorwegen is niet Nederland!'


Meer lezen van Colinda en haar leven in Noorwegen?


Bezoek dan haar blog Emigreren naar Noorwegen!
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.