Heimwee

Bijna elke expat krijgt er vroeg of laat mee te maken: heimwee.

Heimwee: een anatomie van het verlangen naar elders


Het boek Heimwee: een anatomie van het verlangen naar elders is een bundel van bijdragen van schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten over heimwee. Het is een vrij theoretisch, beschouwend boek. Duidelijk geen zelfhulpliteratuur. Wie gebukt gaat onder heimwee, en op zoek is naar soelaas, zal hooguit troost putten uit het feit dat hij niet de enige is.

We zetten enkele highlights uit het boek voor je op een rijtje.

Heimwee: soorten


Volgens de psychiater Rümke zijn er twee soorten heimwee:

  • Kattenheimwee: verlangen naar een plek

  • Hondenheimwee: verlangen naar mensen

Heimwee wordt veroorzaakt door het afgesneden zijn van een plaats of persoon. Bijvoorbeeld door een emigratie, maar ook door de tijd die voorbij gaat. Dan krijg je heimwee naar een wereld die niet langer bestaat. Je kunt ook heimwee hebben naar dingen. Een voorwerp kan een belangrijke emotionele betekenis hebben. Als je het kwijtraakt, kun je er heimwee naar krijgen.

Heimwee: de geschiedenis


Heimwee werd een gangbaar Nederlands woord in het begin van de 19e eeuw.

Heimwee is van alle tijden. Zelfs Homerus schreef er al over. Maar terwijl het nu als een vrij onschuldig, zij het vervelend verlangen naar huis/vroeger wordt gezien, was het ooit een heuse lichamelijke ziekte. Ook was er een tijdje een theorie dat heimwee werd veroorzaakt door een andere luchtdruk! De zogenaamde luchtdruktheorie.

Halverwege de negentiende eeuw werden lichamelijke symptomen niet langer genoemd. Heimwee werd nu gezien als een vorm van melancholie. Het werd wel serieus genomen, want je kon er deliria, achtervolgingswaanzin, hallucinaties en allerlei manieën van krijgen! Maar alleen zwakkere  en simpele zielen kregen het!

Wie krijgt er anno 2013 nog heimwee?


Het maakt niet uit of je man of vrouw bent: beide sekses krijgen even vaak heimwee. Maar je persoonlijkheid speelt wel een duidelijke rol in de kans op heimwee!

  • Rigide ingesteld

  • Introvert

  • Beschouwend van aard

  • Maakt niet zo makkelijk vrienden

  • Houdt niet van improviseren

  • Weet graag waar hij of zij aan toe is

Of je vrijwillig vertrekt of noodgedwongen speelt ook een rol bij heimwee.

Overige onderwerpen in Heimwee


Andere onderwerpen die de revue passeren zijn: heimwee bij dieren, heimwee en de Nederlandse volksaard, heimwee in populaire muziek, heimwee in literatuur en heimwee in poëzie.

Praktische informatie


Heimwee werd samengesteld door M.Baudet. Het is voor 15,95 te koop bij bol.com.

Interessante links over heimwee!


Heimwee.info
© all rights reserved
made with by templateszoo