Emigreren: wat doe je met je auto?

maandag 28 april 2014 -
Een emigratie gaat gepaard met ontelbare beslissingen! Eén daarvan is de vraag: 'Wat doen we met de auto?'

Emigreren per auto


Neem je je auto mee naar je nieuwe thuisland? Dat zie je bijvoorbeeld in veel afleveringen van Ik Vertrek. Als de bestemming een land als Frankrijk, Spanje of Denemarken is, kun je prima met je auto emigreren. Of verkoop je hem in Nederland?

Auto importeren of nieuwe kopen?


Het meest eenvoudige is om je auto in Nederland te verkopen, en in het nieuwe land een nieuwe auto te kopen. Dan heb je geen rompslomp met importeren. Als je besluit om de auto mee te nemen naar het buitenland, moet je de auto officieel uitvoeren, en het Nederlandse kenteken ongeldig laten verklaren. Dat doe je bij één van de keuringsstations van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Je auto uitvoeren


  1. Meld je auto af bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)

  2. Rijd je de auto zelf naar het buitenland binnen de EU? Vraag dan een uitvoerkenteken. Dit is 14 dagen geldig. In deze periode moet je auto nog verzekerd zijn en de APK nog geldig zijn.

  3. Emigreer je naar een land buiten de EU, dan moet je ook nog 'aangifte van uitvoer' doen bij het douanekantoor in je regio.

Je auto invoeren in het nieuwe land


Je moet je auto officieel invoeren en laten registreren in je nieuwe land. Helaas zijn daar geen algemene stappen voor te geven, omdat dit per land verschilt. De ambassade van dat land kan je vertellen hoe het werkt!

Verkeersregels in het buitenland


De verkeersregels kunnen anders zijn in het buitenland. Dat kan best even wennen zijn, in de auto! Zo moeten in Duitsland kinderen tot 1m50 verplicht op een stoelverhoger zitten. In Nederland hoeft dat maar tot 1m35.

Een belangrijk aandachtspunt als je je eigen auto meeneemt naar het buitenland, is dat steeds meer landen regels hebben over winterbanden. In Nederland mag je dat helemaal zelf weten. Maar in veel andere landen zijn winterbanden verplicht. Bijvoorbeeld Frank en Scandinavië

Een voorbeeld van winterbanden vind je hier.

En vergeet ook niet de verschillen in rijstijl en temperament!
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.