Culturele verschillen: badkamers en badgewoontes

woensdag 9 juli 2014
Als expat kun je verrast worden door andere gewoontes en culturele verschillen, waar je van te voren niet bij had stilgestaan!

Dingen waarover je in Nederland niet eens nadacht, omdat ze zo vanzelfsprekend waren, blijken in je nieuwe land helemaal niet zo gewoon.

Zo vertelt Sylvia Witteman in haar boek Ik verzin dit niet over haar tijd in de VS, hoe ze vond dat ze best naar de supermarkt kon fietsen. In Nederland is dat vanzelfsprekend, maar in de VS trok ze verbaasde blikken en werd ze bijna aangereden!

Een Amerikaanse expat die in Nederland woont wijdde zelfs een heel boek aan de Nederlandse gewoonte om te fietsen. Neem nou zoiets simpels als badkamers! Daar blijken nog een heleboel culturele verschillen in te zijn.

Nederlandse badkamer

In Nederland denken we bij een badkamer aan een ruimte met daarin:
  • Een toilet
  • Een bad
  • Een douche
  • Een wastafel
In oudere, of kleine huizen ontbreekt soms het bad, maar de andere drie horen er toch wel echt bij. Dit geldt echter niet overal!

Badkamers: culturele verschillen

Zo hebben Franse badkamers meestal geen toilet, terwijl in de meeste Nederlandse badkamers wel een wc-pot staat. In Canada hebben badkamers wel een toilet, en hebben huizen vaak twee of zelfs nog meer badkamers. In de VS wordt meer gebruikt gemaakt van een douche dan van een bad. En dat zie je gereflecteerd in de badkamers. In Nepal betekent een douche voor veel mensen een emmer water die je over jezelf heen gooit. En in Engeland vinden mensen het prettig om een 'en suite' te hebben, oftewel een eigen badkamer die grenst aan de slaapkamer. En in India zul je geen badkamer in de buurt van de keuken vinden, want dat vinden ze onhygiënisch!

Wasgewoontes

Behalve verschillende badkamers zie je ook verschillende badkamer gewóóntes in andere landen. Zo vinden Japanners het maar smerig dat je in bad gaat, jezelf wast, en je daarna afdroogt. Zij gebruiken water om zichzelf te wassen, en nemen daarna nieuw schoon water om zichzelf af te spoelen. In Brazilië is het de gewoonte om visite te vragen of ze willen douchen. Niet per sé omdat ze stinken, maar omdat het een warm land is, waardoor veel mensen inderdaad graag willen douchen als ze ergens aankomen.

Emigratie plannen: weet wat je kunt verwachten


Het is een advies dat geldt voor emigreren in het algemeen: bereid je goed voor, en weet wat je kunt verwachten. Vergeet niet dat wat tot dusver heel gewoon was, in een ander land heel anders kan zijn! Zoals onze Nederlandse gewoonte om overal naar toe te fietsen. Wat dat betreft is het leuk om Nederland te zien door de ogen van expats. Zo wijdde een Amerikaanse expat een heel boek aan de Nederlandse fietscultuur!