Emigreren naar Zweden: Helena's verhaal


zweden emigreren

Helena (41) komt uit een dorpje in de achterhoek. Ze studeerde aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam en volgde een masters ‘Onderhoud en veiligheid'. Daarna vaarde ze als derde stuurvrouw op een vrachtschip, en was ze operationeel planner bij de KPN. Daarna kwam ze terecht in de natuur en milieu educatieve sector.

Op haar negentiende kreeg ze een relatie met Flip. Eerst bewoonden ze samen een flatje in Amsterdam. Later werd het flatje een arbeidershuisje met een stukje grond en veel dieren in de kop van Noord-Holland.

Het werd nog drukker op het erf in 2003 en 2006 met de komst van twee zonen. In 2012 werd de familie nog aangevuld met een dochter.

Toen Flip en Helena begin twintig waren gingen ze graag naar Zweden op vakantie. Wildkamperen, zwemmen in de meren, canoeen en wandelen. Allemaal bezigheden waar ze echt van konden genieten. ze riepen dan regelmatig tegen elkaar:

'Hier gaan we later wonen!'  

Met de aanschaf van het bouwvallige arbeidershuisje, inclusief stukje grond in de kop van Noord-Holland en de komst van de kinderen, verdween de Zweedse droom naar de achtergrond.

Totdat ze in de zomer van 2014 voor het eerst naar Zweden op vakantie gingen met de kinderen.

Het voelde als thuiskomen. 

De natuur, ruimte en rust, heerlijk. Dit was wat ze altijd wilden. Alles wat ze probeerden na te bootsen met ons erf en leven in Nederland, was hiervan nature aanwezig. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek.

Dit is het verhaal van een emigratie naar Zweden!

Vinden we het in de winter ook fijn in Zweden?


In de winter van 2014 gingen we nogmaals op vakantie in Zweden, om te ervaren of ons gevoel in de donkere wintermaanden nog zo positief zou zijn. Het was een geweldige ervaring, en we besloten om onze emigratie in gang te zetten.


Gebied verkennen in een oude camper


Ondertussen wisten we ook in welk gebied we wilden wonen. In mei 2015 vertrokken we met onze oude camper om dat gebied nog beter te leren kennen. In juli 2015 tijdens de zomervakantie vonden we een huurhuis.



Plan A, maar ook een plan B


Om diverse redenen besloten we dat ik eerst met de kinderen naar Zweden zou gaan. We hadden op onze rondreizen door Zweden ook Nederlanders ontmoet voor wie de emigratie niet goed verliep. Wij wilden als plan B achter de hand hebben, dat als de kinderen niet konden aarden, we terug naar Nederland zouden gaan in ons oude huis en Flip nog zijn baan zou hebben.

Ik ging eerst in mijn eentje met de kinderen


Half augustus vertrok ik dus alleen met de drie kinderen naar ons nieuwe huis in Zweden. Flip reisde heen en weer. Gelukkig vonden de kinderen snel hun draai en ook ik voelde me thuis in het plattelandsdorpje. We wilden voorlopig niet terug naar Nederland.

Verhuizen van het Zweedse platteland naar de Zweedse stad


Ondertussen kreeg Flip een aanbod van zijn werkgever om een vestiging in Zweden te gaan leiden. Natuurlijk waren we heel blij dat we nu de kans kregen om samen in Zweden verder te gaan. Helaas was het werk meer dan 400 km van de plek waar we woonden. Na veel wikken en wegen besloten we het er maar op te wagen en weer te verhuizen.

Sinds augustus 2016 wonen we in Oskarshamn in een huurwoning in de stad. Wel even andere koek dan het plattelandsdorpje, en onze draai hebben we (vooral ik) nog niet echt gevonden. Voorlopig zijn we blij met het vaste Zweedse inkomen, en zijn we op zoek naar een huis buiten de stad.

Overgang naar Zweden


De overgang naar Zweden was een beetje raar. Ik ging immers alleen met de kinderen, zonder dat we er iemand kenden.  En ik moest de meeste tijd niet alleen moederen maar ook vaderen. Het was een echte uitdaging, maar om eerlijk te zijn heb ik er van genoten en heel veel geleerd over mezelf. Ik ben super blij dat we het zo gedaan hebben.

emigratie zweden


En dag uit ons leven in Zweden


Echt een standaard dagindeling hebben we op dit moment niet, iedereen heeft zijn eigen tijden.

  • Doordeweeks gaat de wekker om 6 uur. 
  • Flip begint om 7 uur op zijn werk 
  • De oudste twee kinderen vertrekken rond 8 uur naar school. 
  • Als ik naar taalcursus ga, gaat jongste dochter van 4 naar de förskola. 
  • De oudste twee komen rond 14.30 uit school. 

Buiten de taalcursus om houd ik me voornamelijk bezig met het huishouden, eten koken, boodschappen en de dagelijkse gang van zaken met de kinderen, zoals de sportclubs, spelende vriendjes en huiswerk.

Tussen alles door probeer ik tijd vrij te maken om te bloggen en heel veel dingen zelf te maken. Dat is mijn grootste passie: prutsen en zelf maken.

Weekenden in Zweden


In de weekenden trekken we er op uit om te vissen, varen met ons bootje, zwemmen, mountainbiken en te wandelen. Ook is het heerlijk om in het voorjaar en zomer na het eten nog een duik te nemen in een van de meren in de buurt.

zweden emigreren

In de zomervakantie, van maar liefst 11 weken, kunnen we hier maar geen genoeg van krijgen. In de winter is er volop de mogelijkheid om te schaatsen, langlaufen, skiën en snowboarden. Zolang het niet te koud is is het buiten dan een grote speeltuin.

Huisvrouw in Nederland en opnieuw in Zweden


In Nederland was ik huisvrouw voordat we vertrokken naar Zweden en dat is nu nog zo. Het is heel erg fijn om de kinderen goed te kunnen begeleiden in een nieuw land. Ook kan ik op deze manier een talencursus volgen overdag. Het voelt als een luxe.

De norm zijn tweeverdieners


Wel is het normaal dat zowel mannen als vrouwen werken als ze kinderen krijgen. Ouders krijgen samen 12 maanden ouderschapsverlof, waarvan de vrouw maximaal 9 maanden mag opnemen. Het verlof wordt vol doorbetaald. Op de opvang zie je geen kinderen onder de 1 jaar.

Hoeveel uren er wordt gewerkt hangt echt af van de baan. In de stad zie je meer fulltime functies, terwijl op het platteland het werk meer verdeeld is in ' kleine uren banen'.

Kinderen gaan tussen hun eerste jaar en hun zesde naar de Daggis oftewel förskola als de ouders werken. Werkt een van de ouders niet dan kunnen kinderen vanaf drie jaar 15 uur per week naar de förskola, als een soort peuter\kleuterschool.

Zweedse schoolsysteem


In Zweden gaan kinderen pas vanaf 6 jaar naar school en zijn vanaf hun 7de tot hun 16de leerplichtig. Er is speciaal onderwijs, maar in het algemeen krijgen alle kinderen tot hun zestiende ongeveer hetzelfde basisonderwijs.

De eerste drie leerjaren zijn de schooltijden korter, maar de jaren daarna, tot en met leerjaar 6, loopt een schooldag ongeveer van 8:30 tot 14:30.

Vanaf leerjaar 7 verschilt het per dag. Dit kun je een beetje vergelijken met het voortgezet onderwijs in Nederland, maar dan zonder uitval. Er is altijd les. Hoe het zit met vervolg onderwijs weet ik niet, zover zijn we nog niet ;-)

Moederen in Zweden


Moederen in Zweden is voor mij gelijk aan moederen in Nederland. Er is in onze gezinssituatie niets veranderd.

Wel zie ik dat hier, doordat beide ouders volop deelnemen aan het arbeidsproces, mannen en vrouwen meer als gelijken behandeld worden in de maatschappij. 

De mannen nemen ongeveer evenveel zorgtaken op zich wat betreft de kinderen als de vrouwen. Dat is wat ik tot nu toe ervaren heb.

emigreren naar Zweden


Zwemles


Zwemles is geen standaard activiteit zoals in Nederland. Wel zijn er in de zomer door heel Zweden zwemscholen in meren. Daar kun je dan bijvoorbeeld twee weken lang elke dag les krijgen, vanaf 5 jaar.

Op hun vorige school kregen de kinderen elke veertien dagen schoolzwemmen in de stad, waar ze met de bus naartoe gingen. Op hun huidige school is er geen schoolzwemmen. Wel is er een zwembad in de stad waar we nu wonen en kun je er een soort van zwemlessen volgen, maar niet zoals we gewend zijn in Nederland. Veel ouders leren hun kinderen zelf zwemmen in de zomer. In de vakantie. Buiten in een meer.


Kinderfeestjes in Zweden


Het is heel divers hoe kinderfeestjes worden gevierd. Soms voor de hele klas in een buurthuis, en soms alleen voor een paar kinderen gewoon thuis of met een activiteit. Iedereen doet gewoon wat het beste past.

Schermpjes in Zweden


Ook in Zweden loopt iedereen met een mobiel aan zijn hand geplakt. Vooral in de stad. Er schijnen nogal veel Pokemons in onze straat te zijn en een gym!? Er komen hordes mobielplakkers voorbij. De meeste kinderen hebben een mobiel. Ze gaan allemaal zelfstandig naar school of met een bus vanaf ongeveer 7 jaar. Er is dus wel wat voor te zeggen om als werkende ouders je kind al vroeg een mobieltje te geven. Jongste zoon, bijna 10, klaagt er wel eens over dat hij de enige is in zijn klas zonder mobiel. (arme jongen)

Mijn opvoeding uitgangspunten


Ik wil de nieuwsgierigheid van de kinderen prikkelen en ze laten leren door dingen te doen. Praktische dingen leren als vissen, koken, houtbewerken, fikkie stoken, ed. Daarbij laat ik de kinderen ook fouten maken en mogen ze zich best een keer in de vinger snijden. Dat doe je vaak maar 1 keer, daarna weet je wel beter.

Verder vind ik het belangrijk dat een vader of moeder thuis is voor ze als ze thuiskomen van school.

En dat ze begrijpen waar eten vandaan komt en daar met respect mee om gaan en kunnen genieten van wat de natuur te bieden heeft.

De meeste van deze punten komen wel overeen met de manier van opvoeden om mij heen met uitzondering dat er een vader of moeder met thee en een koekje thuis, na school, op de kinderen zit te wachten ;-).

zweden

Nederland versus Zweden


Het grootste verschil tussen Nederland en Zweden is toch wel de taal. Verder gaat alles in een versnelling lager en is er nog echt de ruimte. Niet alles is volgebouwd. Er zijn minder mensen en er is meer natuur, schone lucht en water. Daar kunnen wij als gezin erg van genieten. Laat ik ook niet het ontbreken van files noemen, een verademing.

De gemiddelde Nederlander is vrij direct, op het botte af soms. Zweden zijn daarentegen heel erg beleefd, en zullen niet gauw het achterste van hun tong laten zien of rechtstreeks zeggen wat ze er van vinden.

In Nederland vind ik dat het wel wat beleefder mag, terwijl ik hier zo nu en dan denk, zeg toch gewoon wat je vindt en bedoelt. Doe niet zo moeilijk! Lijkt me heerlijk als we de boel een beetje zouden kunnen middelen.


Integreren in Zweden


De kinderen integreren volop. Die zaten er zo tussen. Voor mij is dat toch wat moeilijker. Vooral door de taal, en omdat ik niet buitenshuis werk. Hier en daar heb ik mijn praatjes, doen we mee aan de school activiteiten en daar blijft het wel bij.

Op dit moment ga ik naar een taalcursus en hoop over een jaar een baan te kunnen vinden. Voor dit moment is het goed zoals het is.

emigratie zweden

Heimwee


Ik heb totaal geen last van heimwee. Wat overigens niet betekent dat ik sommige mensen niet mis. De kinderen missen zo nu en dan hun vrienden uit Nederland. Gelukkig gaan we regelmatig terug en is na een rondje vrienden, dat ook weer snel over.

Tip voor mensen met emigratieplannen


Als je echt graag wilt emigreren, ga dan. Wel met een gedegen plan A en een plan B. Want je weet nooit hoe het zal lopen. Ga alsjeblieft niet jaren zitten wachten op het juiste moment of tot alle beren van de weg zijn. Het perfecte moment komt vaak nooit. En zeker niet vanzelf, en problemen zijn er om opgelost te worden.

Meer weten over Helena in Zweden?


Bezoek dan haar blog Hollandse klei!

 Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Wat super leuk om dit te lezen!
    Ik kom zelf ook uit Noord-Holland en kom al ongeveer 6 jaar in Oskarshamn en een plaatsje daar vlakbij! Het allerliefste emigreer ik ook daar naartoe, ik hou van dat land!!
    Mijn tijd komt nog :-)

    Hopelijk gaat bij jullie alles nog goed, geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super dat dit gewoon een succes is geworden en lees dit nu.
    Zover ik het gelezen hebt, kan dus allemaal perfect zijn mits je de middelen hebt om naar Zweden te gaan...

    Ook wij zijn nu een beetje aan het kijken of migreren wel een optie is.
    Mijn vrouw had een eigen zaak en is ziek geworden (helaas blaas kanker), ik heb wat slechte knieën en wordt hopelijk dit jaar nog aan geholpen. Werk dan nog 15 uur en proberen een uitkering aan te vragen en zitten met te hoge overwaarde van het huis.

    Ons enige vlucht punt is om naar Zweden te gaan en met de overwaarde van het huis dan een huis te kopen en met de restwaarde zo'n 80k tot 100k dan naar Zweden te gaan emigreren.
    Doen we blijven in NL dan zijn we dus de klos en is er geen uitzicht meer.
    Mijn vrouw heeft inmiddels geen klanten meer maar staat nog onder behandeling.
    Het is niet kwaadaardig maar vraag me af of emigreren dan wel kan met mijn vrouw?

    De taal is ons nog onbekend en moeten dat allemaal gaan leren, wat is wijsheid?

    wel alvast gekeken voor een huis van rond de 50.000 kronen en lijkt ons al prima.

    Kom er nog niet achter of we zonder meer kunnen emigreren met de ziekte, want in NL ben je dus afgeschreven en kom je niet meer aan de bak en kan je overwaarde opmaken aan dure huur.

    Mvg. Peter Zijlma uit NL

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Correctie op: wel alvast gekeken voor een huis van rond de 50.000 kronen en lijkt ons al prima.

    Moet zijn 500.000,- kronen.

    BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo