Emigreren naar de VS: het verhaal van Margreet


Margreet Weijers (50) heeft samen met haar man Leen vier kinderen: Steven (1992), Victor (’96), Ruben ('98) en Maxine ('02).

Na haar VWO-diploma rondde Margreet succesvol de opleiding to internationaal secretaresse bij Schoevers af, en ging ze aan de slag bij een Amsterdams advocatenkantoor.

Haar man Leen is geofysicus, en ze wisten dat de kans groot was dat hij een baan in het buitenland zou krijgen. Dat gebeurde inderdaad, en zo emigreerde het gezin van Nederland naar San Francisco.

emigratie naar VS
Van Nederland naar San Francisco


Dit is het verhaal van de emigratie van Margreet.

Overgang Nederland - VS

De overgang van Nederland naar de VS was groot. Ik was altijd druk bezig met de combinatie baan-kind, en ineens zat ik in de VS. Ik kende niemand, mijn man maakte lange dagen en was veel op reis. Ik moest echt moeite doen om mensen te leren kennen.

Daarom werd ik lid van de plaatselijke Mothersclub, die veel activiteiten organiseerde. Via de preschool van onze zoon leerde ik ook mensen kennen. Ik deed mijn zoon op een aantal clubjes (voetbal, hockey) en zo leerden we ook weer mensen kennen.

Na een jaar verhuisden we naar een huis in het dorp zelf, naast de elementary school. Het appartementencomplex bleek te eenzaam voor mij. In de nieuwe straat zat ook een preschool en een daycare. In korte tijd werden onze 2e en 3e zoon geboren en een paar jaar later onze dochter.

Ik werd actief in het bestuur van de preschool, maakte veel nieuwe kennissen. Zo'n netwerk is erg belangrijk als er geen familie is die bij kan springen. Bij tandarts-, kapper- of doktersbezoeken bijvoorbeeld is het erg handig als je de kinderen even een uurtje bij iemand kunt stallen.

Zie ook: Wat is het verschil tussen mrs, miss en ms?

Moederen in de VS


Amerika is natuurlijk een westers land, en California is een liberale staat. Hoewel er cultuurverschillen zijn, is het leven als moeder/vrouw niet heel anders dan in Nederland. 10 jaar geleden verhuisden we naar Denver, Colorado, en ook dat is een vrij ruimdenkende staat. Omdat we al 22 jaar in Amerika wonen ziet een standaarddag nu er heel anders uit dan een standaarddag 20 jaar geleden.

emigreren naar de VS


De grote lijnen blijven hetzelfde:

  • kinderen de deur uit werken naar school (dat gaat nu een stuk makkelijker dan 15 jaar geleden),
  • rondje hond en huis
  • boodschappen etc.
  • terug naar huis
  • kinderen ophalen uit school
  • toezien op huiswerk maken
  • ze naar sport en andere clubjes brengen en halen


Ik hielp vroeger veel mee op school, nu ben ik actief in het vrijwilligerswerk.

Arbeidsparticipatie


Amerika is een enorm groot en divers land. Daarom is het moeilijk algemene uitspraken te doen over de gewoontes wat betreft arbeidsparticipatie. In California, en ook in Colorado werken moeders parttime, fulltime of zijn thuis. Op de scholen is er before- en aftercare. Preschool begint vanaf ongeveer twee-en-eenhalf. Voor die leeftijd zijn gastouders een populaire optie. Dat heet daycare en er is een licentie nodig voor de gastouder. In California zag ik ook veel nannies.


Zwangerschapsverlof


De regeling omtrent zwangerschapsverlof is niet zo goed als in Nederland. Er is weinig wettelijk vastgelegd. Bedrijven hebben hun eigen regeling (of niet) wat betreft zwangerschapsverlof. Er wordt vaak doorgewerkt tot 1 of 2 weken voor de bevalling, en 2 of 3 weken na de bevalling gaan vrouwen weer aan het werk. Dit komt omdat het verlof vaak onbetaald is. Elk bedrijf is vrij eigen regels te maken.

Schoolsysteem


Er zijn hier 3 scholen:


  • Elementary, wat begint met Kindergarten (groep 2) en loopt door tot en met grade 5 (groep 7) met before en aftercare.
  • Middle school, grades 6-8 (groep 8 en 1 en 2 middelbare school). 
  • High school, grades 9-12.


Tot en met grade 10 is school wettelijk verplicht. Er valt nooit een les uit. Als de teacher ziek is wordt een vervanger geregeld, en desnoods staat een administratieve kracht voor de klas. In elementary en middle school kunnen kinderen de school overdag niet verlaten. In high school mag dat alleen met toestemming van de ouders. Dat kun je aan het begin van ieder schooljaar regelen.


Grote gele schoolbussen


De grote gele schoolbussen zijn een terugkerend beeld in het dagelijks leven. 's Ochtends met een hele groep ouders en kinderen op de bus wachten, uitzwaaien en 's-middags weer ophalen.

Bron: Wikipedia

De high school begint vroeg: het eerste lesuur begint om 7:10. De dag duurt tot 3 uur en daarna sporten ze in schoolverband tot 5 uur. Dit is niet verplicht, maar wordt door heel veel kinderen gedaan.

Zwemles


Zwemles is hier niet standaard. Bij de zogenaamde 'recreation centers' zit meestal een zwembad dat lessen aanbiedt. Dat heb ik gedaan met de kinderen. Je kunt je ook aansluiten bij een zwemclub en zo lessen nemen. Je moet dit zelf regelen en er zijn ook geen diploma's.

Kinderfeestjes



De kinderfeestjes zijn groter en uitgebreider dan in Nederland. Uitnodigingen mogen niet in de klas uitgegeven worden, tenzij de hele klas wordt uitgenodigd. Feestjes zijn vaak buitenshuis en elke club heeft wel een 'party package'.

Ingekocht vermaak


Zo kun je je feestje bij de taekwondoclub houden, in een banketbakkerij, een pottenbakkerij, de bioscoop, zwembad etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als ouders hoef je niets te doen, er is iemand die de kids bezighoudt.


Cadeautjes pas na het feestje opengemaakt


Kadootjes worden pas na het feestje thuis opengemaakt, waarna door de jarige job een bedankkaartje geschreven wordt. Wij deden vaak een feestje in het park. Gewoon zelf, met taart en spelletjes. Voor de tieners organiseerden we vaak een activiteit van een uurtje, en daarna naar huis voor een sleepover.

Smartphone gebruik



Mijn kinderen hebben allemaal een cellphone. De vierde al veel jonger dan de oudste. Zonder kunnen ze niet. Ook op school worden ze soms in de klas gebruikt met toestemming van de leraar. Is die toestemming er niet, dan mogen ze hem niet gebruiken. Bij sommige leraren gaat de cellphone in een mandje bij de deur.

Bron: Wikipedia


Waarden en normen


Beleefdheid wordt de kinderen met de paplepel ingegoten. Het is 'please' en 'thank you' voor en na. Een geschreven bedankkaartje is niet overdreven of raar. De kinderen worden vaderlandslievend opgevoed. Elke dag op school begint met de Pledge of Allegiance. Respect voor het leger en iedereen in uniform spreekt haast vanzelf. Vriendjes noemen mij keurig mevrouw Weijers, tenzij ik ze verzoek me Margreet te noemen.

Amerikanen zijn voorzichtig met kinderen


Amerikanen zijn over het algemeen erg voorzichtig met hun kinderen. Ze worden gehaald en gebracht, terwijl ik vind dat ze best kunnen lopen. Tijdens een vrij lesuur de school verlaten vind ik geen probleem voor een 14- jarige. Maar ik weet dat sommige kinderen dat niet mogen. De ruimte in dit land is enorm, de natuur overweldigend. In Nederland is alles kleiner en meer vastgelegd.


Religie en behulpzaamheid


Religie speelt een grotere rol dan in Nederland. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk. Hoewel dit soms oppervlakkig is, ben ik toch elke keer weer verrast over de behulpzaamheid van de gemeenschap als iemand hulp nodig heeft. Na de geboortes van mijn kinderen werd er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een aantal weken elke dag een warme maaltijd werd gebracht.

Ook anders dan in Nederland is het feit dat kinderen hier op hun 16e hun rijbewijs halen en dan ook meestal direct een auto 'krijgen' of delen met broers/zussen. Bussen rijden niet veel, treinen ook niet, fietspaden zijn vaak alleen voor sportfietsers, en zonder auto kun je niks.

Integreren in de VS


Om goed te integreren is beheersing van de taal een prioriteit. Ik sprak al goed Engels en dat scheelde. Verder pakte ik in het begin elke gelegenheid aan om met iemand af te spreken. Ik werd lid van clubjes en was later actief in het bestuur van de preschool en hielp veel mee op de scholen van de kinderen.

Heimwee


Heimwee had ik in het begin best wel, vooral toen de nieuwigheid eraf ging. Internet was er nog niet echt, 22 jaar geleden en bellen kostte een dollar per minuut. Dat deed ik dus 10 minuten per week. Nu whatsappen we wat af en kan de familie direct foto's van de kinderen zien. Skype is ook ideaal. Toch overvalt mij soms ineens een vlaag van heimwee. Even aanwaaien zou dan fijn zijn. Maar het is niet anders. We gaan zeker 1x per jaar naar Nederland en de familie komt ook hier.

Tips voor mensen met emigratieplannen



Voor mensen die denken aan emigreren: leer de taal! Pak elke gelegenheid tot afspreken met iemand aan. Help mee op school als je kinderen hebt. Via de Ambassade of Consulaat kun je in contact komen met andere Nederlanders in jouw woonomgeving.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo