Wankel Koninkrijk: Groot Brittanië na de Brexit

zondag 15 januari 2023 -
wankel koninkrijk

Tim de Wit was correspondent voor het Verenigd Koninkrijk voor de NOS en Trouw. Hij woonde destijds in een rustige wijk in Londen.

Hij maakte van dichtbij het rumoer rondom de Brexit mee.

In zijn boek Wankel Koninkrijk vertelt hij over die tijd in Engeland. Op de achterflap staat:

'In dit boek kijkt De Wit onder de motorkap van het Verenigd Koninkrijk. En wat blijkt: het piept en kraakt aan alle kanten.' 

Hieronder mijn review van Wankel Koninkrijk van Tim de Wit.

Wankel Koninkrijk van Tim de Wit

De reden dat ik dit boek wilde lezen is omdat ik het altijd erg leuk vind om te lezen over het dagelijks leven in een ander land. Die invalshoek is ook meteen de reden dat dit boek me een beetje tegenviel. Het gaat toch vooral over de politiek. Tim de Wit vertelt bijvoorbeeld niet hoe het is om in Engeland naar de supermarkt te gaan na de Brexit, om maar wat te noemen.
Wankel Koninkrijk: de onderwerpen
Hieronder de onderwerpen die Tim de Wit behandelt:

  • Hoe Brexit mijn leven op zijn kop zette
  • De corruptie bij de Conservatieven
  • Russische invloed: Londongrad
  • De gevolgen van het kapitalisme
  • Macht en media
  • Schotland
  • Noord-Ierland
  • Zes jaar na het referendum

Tim de Wit schetst een zorgelijk beeld van Engeland. Hij schrijft dat de Britten tegenwoordig niet meer zozeer identificeren met een politieke partij als wel met de vraag of ze voor of tegen de Brexit waren. Het verbaasde mij om te lezen dat de meeste Britten die destijd voor de Brexit waren, dat nog steeds zijn. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over mij dan over de Britten.

Engeland: kapitalisme gone wrong

Ik heb een dochter die in Engeland woont. Daardoor baarde het hoofdstuk over het kapitalisme in Engeland me zorgen. Als ik Tim de Wit zo lees, dan is Engeland het ultieme voorbeeld van 'kapitalisme gone wrong'. Er is een stinkend rijke bovenlaag, en de rest moet zich maar zien te redden. En dat dat valt beslist niet mee.

Highlights uit Wankel Koninkrijk

Mijn favoriete stuk uit Wankel Koninkrijk is Tim de Wits beschrijving van een diner bij Buckingham Palace. Eerst vertelt hij over zijn formele ontmoeting met koningin Elisabeth. Daarna hoe hij ineens een joviale stem hoort roepen: 'Hé een bekend gezicht! Moet je niet werken?' en dat blijkt dan onze koning  Willem Alexander te zijn ; )

Tim de Wit schrijft:

'Ik kan werkelijk geen twee betere, elkaar opvolgende scènes verzinnen waarin het verschil tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zo duidelijk zichtbaar is.'

Een beetje schokkend vond ik Tims beschrijving van Boris Johnson, en hoe die snel zijn haar door de war doet voor foto's en pers. Want dat hoort bij zijn image.

Engelse pers is vreselijk

Opvallend vond ik Tims beschrijving van de Engelse pers als een machtige politieke kracht. En dat ze echt vreselijke methodes gebruiken. Tim de Wit bevestigt in zijn  boek Wankel Koninkrijk heel erg prins Harry's klachten!

Mijn conclusie over Wankel Koninkrijk

Wankel Koninkrijk van Tim de Wit viel mij een beetje tegen. Dat komt omdat het vooral een schets is van de politiek in Engeland. Tim de Wit gooit met veel namen, en die kon ik natuurlijk weer niet goed onthouden. In die zin had ik het gevoel dat het boek voor mij wat te hoog gegrepen was....

Maar voor wie zich interesseert in de Engelse politiek is dit boek echt een aanrader!

Wankel Koninkrijk kopen?

Wankel Koninkrijk is te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

wankel koninkrijk


Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.