Petra in Curacao

Petra verhuisde in 2000 naar Curacao met haar toenmalige partner.

Inmiddels is Petra (50) van hem gescheiden en hertrouwd met René, maar op Curacao woont ze nog steeds! Toen ze Nederland verruilde voor Curacao waren haar kinderen pubers. Om te integreren leerde Petra de taal want ook al spreken de meeste mensen ook Nederlands, pas als je Papiaments spreekt hoor je er echt bij.

Curacao is vrijheid


Het is de vrijheid waarvan Petra het meest geniet in Curacao.

'De mensen worden hier vrijer gelaten. Je hebt meer mogelijkheden om je te ontwikkelen en je eigen keuzes te maken omdat er weinig regels zijn. Nederlanders denken dat ze heel vrij zijn, maar mogen bijvoorbeeld nog niet eens een boom omzagen in hun eigen tuin zonder eerst een vergunning aan te vragen.  Nederland kan wat dat betreft een voorbeeld aan Curacao nemen: als je mensen vrijer laat, verbetert de kwaliteit van het leven.

Of dit met vrijheid te maken heeft weet Petra niet, maar het valt haar op dat bejaarden in Curacao veel blijer zijn:  'Bejaarden verzorgen en tutten zich op om met vrienden of familie lekker een hapje en een drankje te doen.  In Nederland valt me steeds weer op dat de Nederlandse bejaarde veel minder vrolijk is, en waarschijnlijk bij de pensioengerechtigde leeftijd een rollator kado krijgt.'

Ergens op bezoek gaan is hier ook veel vrijer en spontaner. Iedereen kan gewoon aanschuiven, en als je ergens naar toe gaat waarvan je weet dat ze het niet breed hebben, dan neem  je gewoon een pan met eten mee! Er wordt niet zo moeilijk gedaan met de agenda.'

Ook op het gebied van de gezondheidszorg kan Nederland nog wat van Curacao leren wat Petra betreft. 'De gezondheidszorg wordt hier nog steeds door de werkgever betaald. De zorg is prima, de wachttijden en lijnen kort. Als ik een vraag aan mijn arts heb dan bel ik hem en hij neemt ook op, zelfs de internist. Gewoon op zijn mobiel!'

Moeders in alle smaken


Petra zie in Curacao een grote variëteit van moederen: fulltime buitenshuis werken, parttime buitenshuis werken en fulltime moederen.

Petra:

  • Je hebt hier veel fulltime moeders, vaak vrouwen waarvan de man bij de marine werkt, die hier maar voor drie jaar zijn.

  • Je hebt ook een grote groep vrouwen, vermogend, met inwonend dienstmeisje, die alleen maar bezig zijn de kinderen rond te rijden of naar de sportschool gaan. Pubers op een fiets of brommer heb je hier niet. Ze worden gebracht door moeder of vader, en geloof me, dat kost tijd, veel tijd. Overigens hebben veel families hier een dienstmeisje, al dan niet inwonend, en vaak zelfs in uniform.

  • Daarnaast is er natuurlijk een hele grote groep die fulltime werkt en de kinderen na school op de opvang heeft. Vaak is dit uit carrieredrang, maar vaak  ook uit pure noodzaak. De man van hier laat het maar al te vaak afweten financieel, en heeft vaak ook nog een of meerdere bijvrouwen waar hij kinderen bij heeft.


Buiten de deur wordt vaak gegeten


Ondanks een dienstmeisje wordt er veel buiten de deur gegeten in Curacao. 'Het ontbijt wordt door de lokale bevolking vaak bij de snek gekocht, dit is een soort snackbar, waar je maaltijden kunt kopen. Ook buitenshuis lunchen is hier veel gewoner. Het leven speelt zich zowiezo meer buiten de deur af, de mensen gaan vaker na het werk ergens een hapje eten of een borrel drinken met vrienden.'

Kinderopvang en school in Curacao


Kinderopvang is aanzienlijk goedkoper in Curacao dan in Nederland alhoewel het niet gesubsidieerd is. Petra's kleinkind gaat vijf dagen per week naar de crèche van half acht tot half zes voor slechts 131 euro per week. Daar zit een warme maaltijd bij inbegrepen. Luiers en andere spullen brengen ouders zelf mee. En als je je kind 's avonds weer ophaalt is het zelfs al gedoucht. De naschoolse opvang voor Petra's oudste klein kind kost even veel.

In Curacao gaan de kinderen alleen 's ochtends naar school: de schooltijden variëren van zeven/half acht tot half een/een uur.

Moederen in Curacao


In Nederland is zwemles een verplicht nummer, maar in Curacao gaan in het algemeen alleen Europese kinderen naar zwemles. Dat komt volgens Petra omdat iedereen dichtbij de zee woont, en het bijna altijd mooi weer is. 'De kinderen groeien op met water, en leren spelenderwijs zwemmen, vaak van elkaar.

Afhankelijk van het budget worden kinderfeestjes bijvoorbeeld bij McDonalds, de Movies of het verkeerspark gevierd. De entree voor de dierentuin is gratis in Curacao, en daar wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. Maar ook worden er kinderfeestjes thuis georganiseerd met bijvoorbeeld een speurtocht.

Kinderen wordt geleerd om netjes 'u' te zeggen, en juffrouwen worden met 'tante aangesproken.
© all rights reserved
made with by templateszoo