Dewi in Portugal

Een vakantie naar Portugal leidde uiteindelijk tot een tweeling, en een emigratie naar Canada!

Toen Dewi (32) op vakantie ging naar Portugal ontmoette ze een Canadees die daar werkte als zanger in diverse bars. Het was liefde op het eerste gezicht. Na tien dagen besloten ze te gaan samenwonen, en toen Dewi twee maanden zwanger was, emigreerde ze naar Portugal.

Albufeira geen fijne plek om op te groeien

Hoewel het Dewi en haar Canadees goed beviel in Portugal vonden ze het geen fijne plek om hun jongens te zien opgroeien. 'Het ging in Albufeira alleen maar om feesten, opleidingsniveau's zijn lager dan wij gewend zijn, normen en waarden zijn heel anders en wij zagen daar gewoon geen toekomst voor de jongens, hoewel wij het zelf wel naar ons zin hadden.

Nederland of Canada?

De keuze was toen tussen Nederland en Canada, en uiteindelijk hebben we voor Canada gekozen. Alle Nederlanders die we spraken, waren heel negatief over Nederland: de economische crisis, alles was duur, er was geen werk meer te krijgen, huizen en verzekeringen waren onbetaalbaar etc. Nu weet ik dat Nederlanders graag klagen en het allemaal vast niet zo erg was, maar mijn vriend liet zich daardoor wel afschrikken. Vooral omdat de verhalen over Canada heel positief waren: genoeg werk, je struikelde over vrije huurwoningen, de crisis was niet te merken, etc.

Toch was het geen makkelijke keuze, want het is zo ver weg van Nederland en mijn familie, maar wel de beste keuze voor de jongens. We zijn een half jaartje geleden van Portugal naar Canada verhuisd, maar zijn nog steeds niet helemaal gesettled. Toch hebben we wel het gevoel de juiste keuze te hebben gemaakt!'

Overgang Nederland - Portugal - Canada

De overgang van Nederland naar Portugal vond Dewi groter dan de overgang naar Canada. 'Portugal is een heerlijk vakantieland, maar heel anders als je er woont. Dit geldt natuurlijk niet voor alle plaatsen, en alle mensen in Portugal, maar in mijn omgeving was iedereen erg negatief en respectloos tegenover toeristen en buitenlanders. Hoewel ze in je gezicht glimlachen, zeggen ze achter je rug heel andere dingen.

'Alles op zijn tijd-mentaliteit'

Ook is de hele alles op zijn tijd-mentaliteit heel anders dan wat ik gewend was in Nederland. Doktoren in het ziekenhuis voor controle tijdens mijn zwangerschap kwamen ook gewoon opdagen wanneer ze wilden. Je moest er zo vroeg mogelijk zijn, je schreef je dan in bij de receptie, en bleef in wachtkamer wachten tot de dokter een keer op kwam dagen. Dan werd je geholpen op volgorde van inschrijving. Niet helemaal zoals ik het gewend was dus.

Canada voelt als thuiskomen

In Canada is alles veel meer zoals in Nederland. Afspraken zijn afspraken, en dingen worden geregeld. Ook de normen en waarden van mensen in Canada komen meer overeen met de Nederlandse normen en waarden. Dat zie ik ook aan de manier van opvoeden: die lijkt erg op de Nederlandse opvoeding. Canada voelt als 'thuis komen'.'

Moederen in Canada: eerste jaar veel Thuisblijfmoeders

Dankzij het zwangerschapsverlof van een jaar zijn er in Canada het eerste levensjaar van baby's veel meer Thuisblijfmoeders. Maar daarna vindt Dewi de Canadese situatie erg lijken op de Nederlandse. Dewi: 'Er is day care, school, speeltuinen etc. In Albufeira waren bijvoorbeeld maar een handjevol speeltuinen, en die waren allemaal in de volle, brandende zon, dus niet echt geschikt om te gebruiken.

Een gemiddelde dag uit Dewi's leven in Canada
  • De jongens worden meestal tussen 8 en 9 wakker. 
  • We ontbijten met melk, geroosterd brood en fruit, en meestal mogen de jongens eventjes tv kijken zodat ik ook even mijn koffie kan drinken. 
  • Daarna gaan we meestal naar buiten: naar de speeltuin, het park, in de achtertuin en soms ook naar de supermarkt. We nemen broodjes en drinken mee. 
  • Van één tot drie slapen ze. En ik soms ook :) 
  • Dan is het weer buiten spelen terwijl ik kook. Het avondeten is heel wisselend, maar ook erg vergelijkbaar met Nederland: meestal rijst/aardappelen/pasta met vis/vlees en groente). 
  • Daarna weer buiten spelen, of tekenen/boekjes lezen/andere activiteiten. 
  • Om negen uur gaan de jongens naar bed. 
We zijn meestal erg actief. In de winter kan je nog steeds buiten spelen, maar moet je hele sneeuwpakken aantrekken. Dus dan ben ik ietsje sneller geneigd om wat binnen te gaan doen.'

Opvoeden in Canada

'Ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn, maar ook luisteren. Als ik zeg dat iets niet mag, dan moeten ze het niet alsnog doen. Doen ze dat wel, dan volgt er een time-out. Canadezen hebben over het algemeen dezelfde ideeën over de opvoeding, hoewel ze qua slapen meestal erg van ons verschillen. 

Wij hebben ze in het begin gewoon laten huilen in bed, als we zeker wisten dat ze ok waren natuurlijk, maar dat vinden ze hier echt heel erg vreemd. Onze jongens zijn vanaf vier maanden overigens wel briljante slapers: ze slapen vanaf maand 4 twaalf uur per nacht. Ze worden nooit wakker en slapen nu nog steeds twee uur overdag erbij. Je legt ze in bed, zegt dat je van ze houdt, doet de deur dicht, en tien minuten later slapen ze. 

Combinatie kind en baan in Canada

Na het eerste jaar zwangerschapsverlof en fulltime moederen gaan de meeste Canadese moeders weer buitenshuis aan de slag. De belangrijkste vorm van kinderopvang is Day Care. Dit is meestal bij iemand thuis, en de groep bestaat uit maximaal vijf kinderen Day Care is niet moeilijk te vinden, en kost zo'n 25 dollar per dag, wat neer komt op 20 euro.

Canada versus Nederland

Natuurschoon

Het grootste en opvallendste verschil is de natuur. Het is hier mooi en er is veel ruimte. Eekhoorntjes springen rond in je achtertuin, 's avonds moet je goed opletten dat je al je troep hebt opgeruimd anders komen de wasberen alles oppeuzelen. Je ziet hier 's nachts vossen rondlopen, in het park moet je oppassen voor coyotes. Het is prachtig hier. Ik heb nog geen Canadese herfst meegemaakt maar ik kan niet wachten want die schijnt adembenemend mooi te zijn.

Vriendelijkheid

Mensen zijn hier overigens ook super, super, supervriendelijk. Niet allemaal natuurlijk, maar over het algemeen wel. In het begin vond ik dat vooral heel opvallend, nu ben ik eraan gewend. Iedereen komt naar je toe om een praatje met je te maken, zelfs als ze je niet kennen, en er zit niks achter! Gewoon pure vriendelijkheid!

Groot!

Canada is zo groot dat ik me er geen voorstelling van kan maken. Nederland past bijvoorbeeld in een van hun meren (Lake Ontario). Mensen hier moeten altijd lachen als ik vertel dat van Groningen naar Maastricht ongeveer 3,5 uur met de auto is, wat ongeveer hetzelfde aantal uur is om Canada's kleinste provincie door te rijden (Prince Edward Island).

Mobiele telefonie: erg duur in Canada

In Canada is een mobieltje heel duur. Je betaalt namelijk vaak ook voor het ontvangen van smsjes en gesprekken. Daarom heb ik geen mobiele telefoon. En het is eigenlijk ook wel bevrijdend om geen telefoon bij je te hebben! Er zijn hier genoeg telefooncellen als je wel een telefoontje moet plegen.

Wat Canada en Nederland van elkaar kunnen leren

Nederland kan van Canada wat leren op het gebied van vriendelijkheid. Het is zo fijn om ergens te zijn waar mensen over het algemeen vriendelijk zijn!

Wat Canada van Nederland kan leren: hoe ze lekkere kaas en kaasbroodjes kunnen maken!! :D Ik mis de Nederlandse kaas, hier verkopen ze vooral Cheddar kaas in hele grote blokken. Het smaakt naar niks. Goede, echte kaasbroodjes zoals die van de Hema heb ik hier nog niet kunnen vinden.

Integreren in Canada

Integreren is heel makkelijk, vooral omdat de taal natuurlijk geen enkel probleem is. Ik doe niet heel veel moeite om te integreren, ik leef gewoon mijn leven. Ik ga met de jongens naar muziekles, het park, de speeltuin, met mijn vriend naar de bios en de bar en zijn vrienden, op familiebezoek etc, dus op deze manier integreer ik.'

Meer weten van Dewi?

Dewi studeerde Communicatie, met als afstudeerrichting tekstschrijven. Ze werkte daarna voor verschillende lifestyle websites als redacteur en de laatste paar jaar als freelancer. Toen haar jongens een paar maanden oud waren merkte Dewi dat ze het schrijven miste. Ze begon een blog, en een paar weken geleden ging haar Engelse blog Real Mommy's Blog live.

Foto van Dewi: copyright Dewi
© all rights reserved
made with by templateszoo