Ik mis nog steeds de Hema

maandag 31 december 2012 -
ik mis nog steeds de hema
Ik mis nog steeds de Hema is het vervolg op Ik mis alleen de Hema.

In Ik mis nog steeds de Hema zoeken Manon Sikkel en Marion Witter de emigranten uit het eerste boek opnieuw op. Daarnaast staan er ook een aantal nieuwe portretten van emigranten in. Het is in dezelfde stijl geschreven en leest gemakkelijk weg.

4 fases na emigratie

Naast de portretten is er ook aandacht voor de psychologie van emigreren. Interessant zijn bijvoorbeeld de fases van wennen waarmee je als emigrant te maken krijgt, en die je in grofweg vier jaar doorloopt!

  1. Eerste jaar: euforie en opwinding. Ondanks moeilijkheden en tegenvallers blijf je optimistisch. Dat komt onder andere door lichamelijke processen: 'De menselijke geest is zo vernuftig dat er in de hersenen allerlei stoffen vrijkomen die zorgen voor een gevoel van euforie. Die stoffen komen vrij door de opwinding van de verhuizing, door het grote aantal nieuwe imoulsen van buitenaf en door angst. En met dat gevoel van euforie kunnen mensen alles aan.'
  2. Tweede jaar: het heimwee jaar. Het nieuwe is er van af, en het besef dringt door dat dit voortaan het normale leven is. Emigreren wordt gewoon hard werken. Als mensen terugkomen naar Nederland, dan is dit vaak in het tweede jaar.
  3. Derde jaar: het begint steeds meer te wennen
  4. Vierde jaar: je wilt nooit meer terug.

Ik mis nog steeds de Hema: een realistisch beeld van emigreren

Ik mis nog steeds de Hema is een realistisch boek: het belicht vele aspecten van emigratie. Niet alleen de rooskleurige kanten komen aan bod, maar ook de moeilijke periodes waar je als emigrant doorheen moet. Van de mensen die Manon Sikkel en Marion Witter interviewden voor Ik mis alleen de Hema is inmiddels de helft weer terug in Nederland!

Wat verder opvalt in Ik mis nog steeds de Hema is dat emigreren niet meer zo zwart-wit is. Dankzij Facebook en email is het gemakkelijker om contacten met het thuisfront te onderhouden, en veel emigranten voelen zich 'wereldburgers'.

Praktische informatie

Ik mis nog steeds de Hema is voor 19,95 te koop bij Bol.com.

Het eerste boek, Ik mis alleen de Hema, is voor 10 euro te koop op Bol.com en wordt daar tweedehands aangeboden voor 5 euro.
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.