Bicycle Mania Holland: Nederlandse fietsers door Amerikaanse ogen

donderdag 4 april 2013
Hier op Expat Mama's publiceren we verhalen van Nederlandse moeders in het buitenland. Het is leuk om te lezen over cultuurverschillen en te horen hoe bijvoorbeeld het dagelijks leven in Amerika er uit ziet door een Nederlandse bril.

Expats in Nederland


Maar minstens zo interessant is natuurlijk hoe buitenlanders Nederland ervaren! Zij kijken naar onze gewoontes en leven met een frisse blik, en vinden dingen bijzonder waar wij niet eens meer bij stilstaan. Zoals het feit dat we zoveel fietsen!

Fietsen in Nederland: 'the Dutch are bicycle crazy'


De Amerikaanse fotografe Shirly Agudo, die sinds 1993 in Nederland woont was zo gefascineerd door de Nederlandse fietscultuur dat ze tweeëneenhalf jaar lang Nederlanders op de fiets fotografeerde. En dat resulteerde in het prachtige lees- en kijkboek Bicycle Mania Holland.

Fietsers hebben gewoon hun eigen stoplicht!


Bicycle Mania Holland is een lust voor het oog, en een feest van herkenning. Daarnaast is het ook nog eens een informatief boek over fietsen in Nederland dat de lezer ervan bewust maakt dat Nederland een waar paradijs is voor fietsers. Zo noemt Shirly Agudo in een mengeling van verbazing en bewondering het feit dat fietsers hier gewoon hun eigen stoplichten hebben! Voor ons heel gewoon, maar in Amerikaanse ogen een bron van verwondering.

Ook de hele Nederlandse infrastructuur is extreem fietsvriendelijk, met haar vele fietspaden.

Fietsen past bij de Nederlandse volksaard


Als één van de redenen dat fietsen in Nederland zo populair is, noemt Shirly de (Calvinistische) volksaard. Het past bij een zuinige, praktische mentaliteit. Ook past het bij het motto: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Fietsen maakt iedereen gelijk, of je nou minister-president van Nederland bent of een vermoeide bakfietsmoeder.

Bicycle Mania Holland: een echte aanrader!


Bicycle Mania Holland is een heerlijk boek om te bekijken en te lezen. Als je 's avonds moe bent, is het heerlijk om de prachtige foto's te bewonderen, en als je toe bent aan wat meer geestelijke uitdaging lees je de teksten.

Praktische informatie


Bicycle Mania Holland is verkrijgbaar bij www.hollandbooks.nl voor 19,95. Een heel vriendelijke prijs, want vergelijkbare boeken kosten vaak al gauw rond de 40,-