Wendy in Zweden

zondag 31 maart 2013 -
Emigreren is een grote stap, die je niet zo maar 1, 2, 3 neemt.

En als je dan eenmaal in dat andere land woont, dan blijf je daar toch minstens wel een paar jaar. Maar Wendy Schouten verhuisde na een jaar alweer terug naar Nederland, om vervolgens binnen zes maanden toch maar weer naar Zweden terug te gaan.

Emigreren is niet simpel


Zo kan het dus ook! Het laat zien dat emigreren niet per sé een gladjes verlopen proces is, maar dat het rommelig, en met scherpe kantjes kan zijn. Met twijfels en weifels, en zoeken naar wat je nu eigenlijk écht wilt.

Wel, niet, WEL!


Wat het verhaal van Wendy duidelijk maakt is dat je er soms even aan herinnerd moet worden waarom je ook alweer wilde emigreren. In Wendy's geval was dat een verlangen naar rust en ruimte. Die vond ze weliswaar in Zweden, maar ze miste daar het diepe contact met familie en vrienden. Bovendien waren Wendy en haar man niet helemaal tevreden over school van hun kinderen. Dus kwamen ze weer naar Nederland.

Maar eenmaal daar kreeg Wendy allerlei lichamelijke klachten, haar haren vielen met bossen tegelijk uit, en toen wist ze het zeker: ik wil tóch in Zweden wonen. De korte terugkeer naar Nederland verhelderde de zaken dus behoorlijk.

Hoe groot Wendy's verlangen was, blijkt wel uit het feit dat Wendy's man zijn baan in Nederland niet wilde opgeven, en dus alleen op vrijdag en in het weekend bij het gezin in Zweden is.

Kinderen moeten gewoon mee


Wat in Wendy's verhaal ook heel duidelijk naar voren komt is dat de emigratie, in dit geval, echt van de ouders uit gaat. Wendy geeft ruiterlijk toe dat als je het haar kinderen vraagt, ze zeggen dat ze terug willen naar Nederland. Niet alleen dat: ze missen ook het stadsleven.

De enige vraag die Wendy's verhaal nog oproept is of ze die rust en ruimte niet ergens in Nederland had kunnen vinden. Wendy woonde immers in de randstad, en je zou je kunnen voorstellen dat provincies als Groningen, of Gelderland ook rust en ruimte hadden kunnen bieden. Was een emigratie daarvoor noodzakelijk?

In de 'no-nonsense' glossy Jan staat in het septembernummer van 2012 vind je een uitgebreid artikel over Wendy Schouten met pittoreske foto's van haar leven in Zweden. Je kunt dit nummer telefonisch nabestellen via 0251 25 79 28.
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.