Duitsland is vriendelijk voor ouders

maandag 10 juni 2013 -
De Nederlandse familie Kamstra woont inmiddels vier jaar in Duitsland, vlak over de Nederlandse grens. Zo genieten ze van het beste van twee landen. Voor de koffie gaan ze naar Nederland, en voor de kinderbijslag naar Duitsland.

Kinderbijslag: 3x zo hoog


De kinderbijslag is in Duitsland namelijk drie keer zoveel als in Nederland. Ook is de kinderopvang in Duitsland aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Toch is er minder vraag naar kinderopvang in Duitsland, omdat het daar de norm is dat een klein kind thuis bij één van de ouders blijft. Duitsers reageren verbaasd als ze horen dat een baby in Nederland al met drie maanden naar de crèche kan in Nederland, vertelt mevrouw Kamstra.

Twee tot drie jaar betaald verlof


Ouders kunnen gerust een paar jaar fulltime zorgen en opvoeden zonder angst hun baan te verliezen. Want ouders krijgen in Duitsland twee tot drie jaar betaald verlof om voor hun kinderen te zorgen. In Nederland is dat maar 26 weken.

Ondanks dit alles ligt het geboortecijfer in Duitsland lager dan in Nederland: in Duitsland is dat 1,2 en in Nederland is dat 1,8. Ook zouden Nederlandse kinderen gelukkiger zijn dan Duitse kinderen.

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.