Moederen in Frankrijk

maandag 17 juni 2013 -
Pamela Druckermans boek Franse kinderen gooien niet met eten is een prachtig verslag van het leven als moeder in Parijs, door Amerikaanse ogen.

Het leven in Frankrijk


Dat maakt het een bijzonder interessant boek voor iedereen die plannen heeft om in Frankrijk te gaan wonen. Maar het is ook erg leuk om te lezen als je 'gewoon' in Nederland blijft. Want de Amerikaanse opvoedingsstijl ligt dichterbij de Nederlandse dan de Franse.

Het maakt je namelijk erg bewust van de effecten van je eigen cultuur, en dat die in grote mate bepaalt hoe jij je als moeder gedraagt.

Het boek is in een aanstekelijke, persoonlijke stijl geschreven. Pamela houdt zowel zichzelf als de lezer een spiegel voor. Hier onder enkele interessante dingen over het leven in Frankrijk, en over Franse moeders!

Moederen met de Franse slag


 • In Frankrijk is het de norm dat je maar weinig mag aankomen tijdens je zwangerschap!

 • Sterker nog: na de bevalling word je geacht binnen een half jaar weer je oude figuur terug te hebben.

 • De crèche wordt gezien als een fantastische ervaring voor kinderen, en ook moeders die niet buitenshuis werken brengen hun kind naar de crèche. Het idee is dat je anders je kind tekort doet.

 • Franse vrouwen geven niet zo lang borstvoeding, en er wordt heel gemakkelijk op flesvoeding overgestapt. Eén van de verklaringen is dat borstvoeding geassocieerd wordt met armoede.

 • In Frankrijk hanteert iedereen in het algemeen dezelfde opvoedingsstijl! En dat is er eentje die uitgaat van 'cadre': een duidelijk kader van regels, normen en waarden. En binnen dat kader krijgt het kind dan weer heel veel vrijheid. Fransen vinden het belangrijk dat kinderen dingen zelf kunnen uitzoeken. Ze gaan ze dus bijvoorbeeld niet stimuleren met Baby Einstein dvd's!

 • Gebroken nachten vinden Fransen niet normaal. De meeste Franse baby's slapen met 8 weken al door. Daar gaat men ook van uit. Een bekende vraag in Frankrijk is: 'Elle fait ses nuits?' oftewel: 'Maakt ze haar nachten al?' Dit zou komen doordat Franse ouders even rustig wachten wanneer een baby wakker wordt. Zo'n 5 minuten. Zo leert het kind zichzelf om door te slapen.

 • Als expat moeder is het niet gemakkelijk om aansluiting te vinden bij Franse moeders. Zo beschouwt Pamela Druckerman het park als een ontmoetingsplaats. Maar de meeste Franse moeders zijn aan het werk, en de moeders die ze tegenkomt staan niet open voor contact.

 • De contacten met Franse moeders zijn echt anders dan met Amerikaanse moeders. Pamela Druckerman beschrijft dat Amerikaanse moeders veel 'spiegelen': 'Oh dat heb ik ook!' Franse moeders doen dat niet.

 • Franse kinderen, moet al op jonge leeftijd netjes 'Bonjour' zeggen. Als een kind dat niet doet, wordt het gezien als slecht opgevoegd

 • 'Caca boudin' is een schuttingtaalwoord speciaal voor kleuters! Het wordt oogluikend toegestaan, maar wel binnen duidelijke grenzen.

 • In Engelstalige kinderboeken is er een probleem dat wordt opgelost, en daarna leeft iedereen nog lang en gelukkig en als een beter mens. In Franse boeken is er ook een probleem dat wordt opgelost, maar een paar bladzijden later is het weer terug! C'est la vie!

 • Franse kinderen  eten alleen bij de maaltijden en bij de 'gouter' rond 16 uur. Vier keer per dag dus.

 • Baby's krijgen als eerste hapje groentes. Rijstebloem is bijna niet te krijgen!

 • Franse gezinnen hebben een duidelijke hiërarchie: de ouders zijn de baas.

Praktische informatie


Franse kinderen gooien niet met eten is voor 18,50 te koop bij Bol.com.

Het is een echte aanrader! Het leest als een trein, en het biedt een fascinerend kijkje in het Franse leven in Parijs!
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.