Fietsen in de VS

Terwijl in Nederland fietsen gewoon een handige manier is om van A naar B te komen, is fietsen in de VS onderdeel van een bewuste, onderscheidende levensstijl! Els Quaegebeur besteedt maar liefst twee hoofdstukken aan fietsen in New York in haar boek Bij Starbucks heet ik Amy.

Ghost bikes: eerbetoon aan verongelukte fietsers


Neem nou het fenomeen ghost bike. Afkomstig uit de VS. St. Louis Missouri om precies te zijn. Daar werd dit internationale initiatief in 1999 georganiseerd door een groep georganiseerde fietsliefhebbers. Ghost bikes zijn wit geschilderde fietsen die als eerbetoon worden neergezet op plaatsen waar een fietser is verongelukt. Over de hele wereld staan inmiddels 500 ghost bikes. Maar in New York staan de meeste: 110. Op de website ghostbikes.org lees je er meer over!

Fietsers roepen agressie op in New York


Fietsen in de VS is dus niet zo gewoon als in Nederland, maar het is wel in opkomst. De gemeente New York heeft een heus bicycle master plan om fietsen veiliger en makkelijker te maken. Toch is het duidelijk nog niet ingeburgerd, want er gaat geen dag voorbij dat Els niet wordt uitgescholden als ze fietst. Zo beet een boze automobilist Els toe:

'You fucking bikers! Get your fucking bicycles off the fucking road'.

En als je Dutch style fietst, oftewel zonder fietshelm, is het nog erger constateert Els.

Als mogelijke verklaring voor de oververhitte reacties op fietsers noemt Els het feit dat de auto een belangrijk statussymbool in de VS.

Fietsen in Bethesda Washington D.C.


Ook Sylvia Witteman constateerde al dat fietsen in de VS heel anders is dan in Nederland! Zij beschrijft een fietstochtje in Ik verzin dit niet. Sylvia emigreerde van Nederland naar de groene, zonnige buitenwijk Bethesda in Washington D.D.

'Reeds de eerste dag werd duidelijk dat lopen en fietsen hier weliswaar niet expliciet verboden zijn, maar wel worden ontmoedigd. Fietsen- of wandelpaden zijn hier niet en de enkeling die zich toch aan ongemotoriseerd vervoer waagt, doet dit uitsluitend voorzien van speciale kledingen schoeisel, overdekt met rreflectoren en lichtgevende organje strepen, vaak gecompleteerd met een helm, knie- of elleboogbeschermers en een nerveuze motoriek.

Dat leek mij allemaal aanstellerijg, dus ik stapte op mijn fietsje en peddelde in zomerjurk en op teenslippers naar de supermarkt. Nog voor ik de hoek om was werd ik bijna geschept door een passerende pick-up. Even later werd ik aangehouden door een politiman, die mij vanuit zijn autoraampje bevreemd opnam en achterdochtig informeerde of ik wel 'alles wel in orde was'. En waarom ik geen helm droeg.'

Wat fietsen betreft boffen we dus maar met Nederland!

Hoe Amerikanen kijken naar fietsen in Nederland


Het omgekeerde perspectief, de Amerikaanse visie op fietsen in Nederland, vind je in het boek Bicycle Mania!
© all rights reserved
made with by templateszoo