Expat in Alaska

woensdag 2 oktober 2013 -
Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om in Alaska te wonen? Dan is Linda Nijlunsings boek Wildernisjaren wellicht iets voor jou.

Alaska


De Groningse Linda vertrekt na het overlijden van haar moeder uit Nederland.  Ze is dan 26. Na veel omzwervingen komt ze in Alaska, waar de temperaturen in de winter kunnen dalen tot min 30, en in de zomer kunnen stijgen tot plus 30! In de winter wordt het pas om half elf een beetje lichter buiten, en om twee uur 's middags begint het alweer te schemeren. Terwijl in de zomer de zon 22 uur kan schijnen.

Groningse Linda trouwt met pelsjager Big Jim


Daar ontmoet Linda 'Big Jim', een pelsjager. Ze trouwt met hem, en samen krijgen ze een zoon: Michael. Linda en Jim wonen helemaal afgezonderd van de wereld. Een tv-signaal opvangen waar ze wonen is onmogelijk. Radio lukt wel. Ze vangen hun eigen voedsel, voorzien in groentes met hun moestuin en stoken hun huis warm met zelfgehakt hout. Stroom wekken ze op met een windmolen. Kortom ze zijn zelfvoorzienend. En dat is maar goed ook, want de dichtstbijbijnde winkel is 30 kilometer 'stroomopwaarts'.

Maar het is wel een zwaar en eenzaam bestaan voor Linda. Als het eindelijk niet meer zo koud is, kan ze nóg niet lekker buiten zitten. Want dan wordt ze opgevreten door de muggen! Ook zijn beren een reëel gevaar. Bovendien vertoont Jim veel trekken van iemand met een stoornis in het autistisch spectrum. Uiteindelijk strandt hierdoor hun huwelijk, en gaat Linda terug naar Nederland.

Middelbare school in Alaska Yukonville


Linda werkt een tijdje als onderwijzeres op een middelbare school. Terwijl het buiten -30 is dragen de kinderen in school gerust korte broeken en t-shirts. Want de temperatuur binnen is 20 graden. Welke kleding de leerlingen dragen op weg naar school, schrijft Linda niet. Tussen de middag eten de leerlingen warm in de schoolkantine. Het menu bestaat uit hamburgers, pizza, patat, pasta en aardappelpuree met doperwten. Als dessert zijn er ijs, muffins en vruchtencocktail uit blik.

Linda vindt de gang van zaken op de middelbare school gemoedelijk maar ook ongeordend. 'Leerlingen waren gewend om tijdens de les zomaar even de klas uit te lopen om iets te halen of naar de wc te gaan. Maar gezellig was het ook. Ouders hielpen mee in de lessen of stonden als invaller voor de groep.'

Praktische informatie


Wildernisjaren is een non-fictie boek. Maar door de persoonlijke belevenissen en de problematische relatie met Big Jim leest het zo nu en dan ook als een roman. Het is voor 19,95 te koop bij bol.com

Meer weten?


  • Er is een speciale facebookpagina over het boek.

  • Luister naar Linda als ze haar eigen verhaal vertelt in Tijd voor Max! Klik hier.

  • Er is een heus lied getiteld Wildernisjaren, dat Linda zelf zingt in onderstaande video.

Nicole Orriëns. Thema-afbeeldingen van Ollustrator. Mogelijk gemaakt door Blogger.