Emigratiewijzer: must-have als je gaat emigreren

Als je gaat emigreren krijg je met veel praktische zaken en een grote papierwinkel te maken! Waar moet je allemaal aan denken, en hoe pak je het aan?

De antwoorden op die vragen worden op een duidelijke en overzichtelijke manier beantwoord in het leuke boekje Emigratiewijzer!

Emigratiewijzer: 10 onderwerpen


  1. Financiële zaken. Een postadres en een bankrekening in Nederland aanhouden kan handig zijn voor afrekeningen met bijv. de Belastingdienst of het waterbedrijf. Voor een postadres hoef je geen Nederlands straatadres te hebben, voor een bankrekening wel. Als je gaat emigreren vervalt meestal je recht op een Nederlandse zorgverzekering.

  2. Gezondheidszorg. De gezondheidszorg is het beste in Japan, Zuid-Korea, Israël, Zwitserland, Zweden en Noorwegen.

  3. Heimwee. Volgens auteur Rimke de Groot is heimwee meestal na 6 maanden al een stuk minder. Het belangrijkste advies tegen heimwee dat wordt gegeven is 'bezig blijven'. Zo'n 90% van de emigranten krijgt met heimwee te maken.

  4. Onderwijs. Er zijn drie mogelijkheden: lokale school, internationale school of Nederlands onderwijs in het buitenland.

  5. Papierwerk: informatie over visum- en werkvergunningen. Als je emigreert binnen de Europese Unie heb je geen visum- of werkvergunning nodig.

  6. Praktische zaken. Praktijktips in de vorm van citaten van Nederlandse emigranten. Leuk om te lezen, en goede tips.

  7. Taal. In sommige landen kun je je redden met Engels. Voor andere landen moet je toch echt de taal leren. Er is een Europees systeem dat 3 niveau's hanteert om te bepalen hoe goed je een taal beheerst.

  8. Verhuizen. Praktische informatie over verhuizen. Het advies is om een verhuisbedrijf met buitenlandse ervaring in te schakelen. Dat scheelt je enorm veel tijd en geregel.

  9. Werken en ondernemen. Info over werken in het buitenland. Je zult waarschijnlijker meer uren moeten werken, en minder verdienen. Nederlandse lonen behoren tot de hoogste ter wereld.

  10. Wonen. Een huis kopen in het buitenland gaat vaak anders dan in Nederland. De grootste bron van problemen is dat beide partijen elkaar verkeerd hebben begrepen.

Over het boek Emigratiewijzer


Emigratiewijzer is een leuk vorm gegeven boekje in een handig formaat. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een stripje van Andrea Kruis. Achterin het boek zijn lege bladzijdes voor notities.

Praktische informatie


Emigratiewijzer is voor 10 euro te koop bij bol.com. Als je concrete emigratieplannen hebt, dan is dit echt een must-have boekje. Het geeft goede informatie en handige tips.

Emigratiewijzer werd uitgegeven door uitgeverij Personalia die ook het magazine VertrekNL uitgeeft, en de website VertrekNL.
© all rights reserved
made with by templateszoo