Emigreren naar Israël

zondag 24 november 2013
In Israël ontkom je niet aan een continue dreiging. Als je naar de supermarkt gaat moet je bijvoorbeeld eerst je tas laten checken op wapens. En scholen worden afgeschermd met metershoge hekken en tralies. Toch emigreert de Nederlandse Suzanna Bokhoven (39) samen met haar Israëlische man Tal en hun twee kinderen naar Israël.

In glossy Jan no.11 vertelt ze haar verhaal.

Geen belasting


Zestien jaar lang was Suzanna's man 'niet thuis' en nu is het haar beurt. Praktisch gezien wordt het hen heel makkelijk gemaakt: de eerste tien jaar hoeven ze geen inkomstenbelasting te betalen. En zo gauw ze aankomen krijgen ze zomaar 'een paar duizend euro contant'. Want Joden worden met open armen ontvangen. (Suzanna heeft zich bekeerd tot het Jodendom).

Israëlische mij hard en chaotisch


Eén van de dingen waar Suzanna tegenop ziet is de Israëlische mentaliteit. Suzanna beschrijft ze als het tegenovergestelde van de keurige Engelsen die 'queuen'. De Israëlische maatschappij noemt ze hard en chaotisch. En van netjes in de rij staan is geen sprake. Iedereen probeert voor te dringen.

Ook kinderopvoeding is in Israël anders dan in Nederland. Israëlische kinderen worden erg verwend. Suzanna is van plan haar kinderen wat dat betreft Nederlands op te voeden.

Lees het interview in Jan, no. 11 2013. Je kunt dit nummer van Jan nabestellen.