Expat in Duitsland

Maia (29) woont samen met haar vriend in Duitsland. Hun droom is financieel onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden. Daarom kozen ze voor een huis op het Duitse platteland, net over de grens met Nederland.

De simpelste dingen kunnen heel anders geregeld zijn in een ander land. Zoals het afvalsysteem! Maia schreef er onderstaand artikel over.

Afvalsysteem in Duitsland


Wij hebben hier in Duitsland een iets ander afvalsysteem dan in Nederland. Natuurlijk wordt ook hier fanatiek gescheiden. Ik streef er altijd naar om zo min mogelijk afval te hebben. Maar vaak is dat best een uitdaging. Je moet heel bewust inkopen. En zoveel mogelijk spullen repareren en hergebruiken. Wij hebben de volgende vuilnisbakken.

De papiercontainer


Dit is een grote 240L container. Je kunt geen andere maat kiezen. Deze kan je maandelijks aan de weg zetten. Omdat wij op dit moment nog alle kranten en folders krijgen, loopt dit wat harder dan in Nederland. Ik denk dat de papiercontainer elke 5 a 6 maanden vol zit. De oud papier container is gratis.

De gele zak


Dit is een verzamelzak, hierin kan je alle plastic, blik, aluminium, sap- en melkpakken en schuimschalen kwijt. Deze zakken hetzelfde formaat als de grijze vuilniszakken van Komo. Het vullen van een zak duurt bij ons zeker 3 a 4 maanden. De zakken kan je gratis ophalen bij een Wertstoffhof in de buurt. Aan het afhalen van de volle zakken zijn ook geen kosten verbonden.

Grijs/ restafval


Hierbij mag je kiezen welke maat container je wilt. Je kan kiezen tussen een 40, 60, 80, 120, 160, 200 en 240L container. Je betaald een vast bedrag voor de maat die je kiest. Wij kozen voor een grijze container met een inhoud van 40 liter. Deze kan tweewekelijks aan de weg gezet worden. In de grijze container gaat alles wat niet in een andere bak gaat.

In de praktijk komt dat neer op:

  • kaaskorstjes

  • haren uit mijn haarborstel

  • wattenstaafjes

  • het vuil dat ik opveeg van de vloer

  • sigarettenfilters van gasten

  • doekjes met vet uit een pan

  • doordruk strips van medicijnen

  • gebruikte pleisters

  • oude sponsen, van alles dus

Maar zoveel restafval hebben we niet. Wij gebruiken binnen een kleine prullenbak van ongeveer 20 liter. Het duurt zeker 10 tot 12 weken voordat wij die kleine bak vol hebben. De container zelf hebben we ongeveer eens in de 5 a 6 maanden vol. Wij betalen hiervoor € 6,69 per maand, dit word per kwartaal afgeschreven. Ter vergelijking: in het Gelderse plaatsje Doetinchem betalen bewoners maandelijks ± 20 euro voor het gebruik van een groene+grijze+papiercontainer.

Groene bak


Ook voor het GFT afval mag je hier kiezen welke maat container je wilt. Maar je kunt er ook voor kiezen om er geen te nemen. Wij hebben een composthoop (en kippen!) dus wij hebben geen bak nodig. Daarom hebben wij een verzoek gedaan om geen biobak te hoeven gebruiken, en dit is ons toegekend. Zo besparen we, en oogsten zelf onze waardevolle compost.

Glas


Glas wordt hier niet aan huis opgehaald, maar kan je inleveren op verschillende punten. Wij hebben eigenlijk bijna geen glasafval. De meeste potjes en flesjes bewaar ik voor als ik zelf wat maak, zoals jam. Daarnaast drinken wij geen alcohol, dus wijnflessen o.i.d. hebben we alleen van gasten. Ik gok dat we op jaarbasis misschien een halve emmer vol oud glas hebben.

Nein-Nein?


Wat ik ook nog wil doen is een 'Nee-nee' sticker op de brievenbus plakken. Ik weet eigenlijk niet of zoiets bestaat in Duitsland, maar ik wil het graag proberen. Dit zal wel in overleg met vriend moeten, want dat kan ik niet alleen beslissen. Maar als wij geen kranten en folders krijgen hoeven wij de container waarschijnlijk maar eens in de twee jaar te legen.

Meer lezen over Maia's leven in Duitsland?

Bezoek dan haar blog Weg naar zelfvoorziening.
© all rights reserved
made with by templateszoo