Een jaar tussen de Chinezen


een jaar tussen de chinezen
In een jaar tussen de Chinezen beschrijft Jaap Pijpers (1983) over zijn jaar in de stas Ningbo in China. Helaas is het boek erbarmelijk slecht geschreven. En Pijpers heeft het bewust niet geredigeerd, uit angst de authenticiteit van zijn tekst aan te tasten... Hij heeft alleen de typefouten er uit gehaald. En dat is te merken.

Het boek is dan ook niet door een reguliere uitgeverij op de markt gebracht, maar in eigen beheer.

Jammer, want het gegeven is zonder meer interessant.

Een jaar tussen de Chinezen: interessante observaties


We zetten enkele interesssante observaties van Pijpers over Ningbo op een rijtje

  • De eBike is er heel populair.
  • Chinezen zijn verlegen.
  • In razend tempo worden hele steden uit de grond gestampt in China. Maar vaak met een gebrekkige uitvoering en planning. Zo beschrijft Pijpers hoge woontorens in kale vlaktes, waar geen enkele weg naar toe loopt.
  • Integreren in Ningbo is vrijwel onmogelijk. Niet alleen vormt de taal een bijna onmogelijke barrière. Ook voelen de Chinezen zich zwaar geïntimideerd door Westerlingen. Dat maakt een gelijkwaardige relatie vrijwel onmogelijk.
  • Vanaf een jaar of 7 hebben Chinese kinderen nauwelijks meer vrije tijd. Schooldagen duren tot een uur of zes, en thuis moet huiswerk gemaakt worden. Ook het weekend biedt geen soelaas. Want dat is volgepropt met allerlei bijlessen.Chinese ouders zijn namelijk ontzettend ambitieus als het om hun kinderen gaat. De verwachtingen zijn huizenhoog.
  • Ondanks de keiharde discipline vanaf hun zevende, worden Chinese kinderen tot die tijd tot op het bot verwend. Ouders behandelen ze als kleine keizers, en geven hun kinderen alle speelgoed dat ze zich wensen. Dit leidt tot spuugvervelende, verwende kinderen.
  • In de stad Ningbo is het de gewoonte om in het openbaar te spugen.
  • De verkeerssituatie in Ningbo is levensgevaarlijk.

Conclusie over Een jaar tussen de Chinezen


Een jaar tussen de Chinezen is slecht geschreven. En dat gaat helaas ten koste van het interesante verhaal van een Nederlander die een jaar in China woont.

Praktische informatie Een jaar tussen de Chinezen


Een jaar tussen de Chinezen is voor 15,95 te koop bij bol.com.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo