Is emigreren duur?

Is emigreren duur?


Je zou zeggen dat emigreren simpelweg een kwestie is van je huis verkopen. Je spullen inladen, en je schepen en bruggen achter je verbranden.

Een verhuizing binnen Nederland kost gemiddeld 1250,-. Dat valt nog mee. Maar bij een verhuizing naar het buitenland, komen meer kosten kijken.


Emigreren: aan welke kosten moet je denken?


Hier onder een overzicht van mogelijke emigratie kosten

 • Verblijfsvergunning regelen 
 • Huisdieren: Europees Dierenpaspoort aanvragen bij dierenarts. Inenting tegen hondsdolheid, identificatiechip of tatoeage laten aanbrengen.
 • Internationaal uittreksel geboorteregister van alle gezinsleden laten maken.
 • Internationale verzekering afsluiten als alternatief voor de Nederlandse ziektekostenverzekering. Dit is nodig omdat bij emigratie meestal je Nederlandse zorgverzekering vervalt.
 • Afhankelijk van het land van bestemming heb je vaccinaties nodig.
 • In het jaar dat je emigreert ben je deels binnenlands en deels buitenlands belastingplichtige. Dat laatste betekent dat je in het buitenland woont, maar in Nederland nog inkomen hebt. Zoals werk, uitkering, woning of spaarrekeningen. Na dit jaar moet je een M-biljet invullen.
 • Kosten notaris: dingen als erfrecht en successierecht zijn in elk land anders geregeld. Het is daarom slim om je goed te laten voorlichten en adviseren door een notaris.
 • Nederlandse post laten doorsturen. TNT rekent hier 299,95 per jaar voor! 
 • De verhuizing van je spullen.  Binnen de EU kun je je spullen gewoon vrij vervoeren. Buiten de EU krijg je te maken met invoerrechten en formaliteiten bij de douane. Je spullen verhuizen via een zeecontainer is goedkoper dan met vliegtuig.
 • Vliegtuig tickets.
 • Auto invoeren in buitenland of daar een nieuwe kopen.
 • Huis huren of kopen in het buitenland.
 • Taalcursus als voorbereiding op het nieuwe land.
 • In landen buiten de EU worden soms nieuwe en extra documenten gevraagd. In sommige gevallen moet je zelfs een advocaat inhuren om dit te regelen.

Er komt dus heel wat kijken bij een emigratie! 

Wat kost een emigratie nou precies?

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt af van waar je heen gaat, hoeveel spullen je meeneemt, of je huisdieren meeneemt etc. Wanneer je door je werkgever wordt uitgezonden, zul je minder kosten hebben dan wanneer je op eigen initiatef vertrekt.

Toch hebben we een poging gedaan! Op internet vonden we enkele bedragen. 

Een full service emigratie naar Zweden kost gemiddeld 7000 tot 9000 euro. Voor de huur van een zeecontainer met spullen naar Australië kom je al gauw aan de 10.000. Ook vonden we een som van 25.000 aan totale emigratiekosten voor een gezin met twee kinderen.

N.B. we hebben deze bedragen niet kunnen controleren. Heb jij ervaring met emigratiekosten? Dan nodigen we je van harte uit om een comment over emigratie osten achter te laten!

Besparen op je emigratie?


Je kunt natuurlijk proberen om de kosten van je emigratie zo laag mogelijk te houden. Maar doe dit wel verstandig. Moet je nog nieuwe spullen aanschaffen? Zoek dan naar kortingscodes op internet. Dat kan veel geld schelen! Op Flipit.com kun je zelfs aangeven in welk land je kortingscodes zoekt!

Ook kun je een verhuiswagen of container delen met andere emigranten. Zo halveer je de kosten.

Je kunt besparen op je emigratie door alles zelf te regelen. Maar vergis je niet. Bij het verhuizen van je spullen komt veel kijken. Zoals verzekeringen, papierwerk en formaliteiten bij de douane. Een verhuisbedrijf met buitenlandse ervaring wéét wat er allemaal geregeld moet worden. Uiteindelijk ben je dus misschien zelfs wel goedkoper uit als je het laat doen. Vraag wel verschillende offertes aan.  

Conclusie


Bij een emigratie komt heel wat kijken. Een verhuizing naar het buitenland is een stuk duurder dan een binnenlandse verhuizing. En als je naar een land buiten de EU emigreert, wordt het nog weer wat duurder.

Dit komt vooral door de papierwinkel er om heen.

Heb jij ervaringen met de kosten van een emigratie? Deel die in de comments!


Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Let op!
  In het M-formulier 2014 staat bij vraag 39 Uitgaven voor specifieke zorgkosten een fout.

  In het middelste blokje staat ten onrechte de zin 'Of woonde u in 2014 in België en had u Nederlands inkomen.'

  De tekst moet zijn:
  Kiest u voor heel 2014 voor behandeling als binnenlands belastingplichtige?
  Of was de 90%-regeling voor inwoners van Duitsland op u van toepassing?

  zie hiervoor http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/aangifte_inkomstenbelasting/aangifte_2014_voor_buitenlandse_belastingplichtigen/m_formulier_2014

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo