Emigreren naar Duitsland: Linnet

zondag 2 augustus 2015 -
emigratie duitsland

Na diverse omzwervingen in Zuid-Afrika en Amerika bracht de liefde Linnet van der Meer naar Duitsland. Daar woont ze nu samen met David, hun dochter Emma van anderhalf en hun twee dikke rode Katers.

Linnet studeerde Vrijetijdsmanagement aan de Hogeschool Rotterdam en werkte aansluitend in het toerisme. In Duitsland werkte ze op de customer service afdeling van een bedrijf dat onder andere boren ontwikkelt.

Linnet vertelt hoe het is om te emigreren naar Duitsland en hoe het is om daar te moederen!


Wonen in een dorpje in Duitsland


Het dorp waar ik woon hoort officieel bij Darmstadt, maar is wel echt een dorp. Ik woon er zeer prettig maar vind het soms wel lastig. Zo moet ik overal met de auto naar toe omdat er weinig fietspaden zijn. Ik zou liever alles met de fiets of lopend doen. Verder hebben we doordat we in een dorp wonen wel een supergrote tuin. Dat is fijn voor de katten en mijn 1.5 dochter!

emigreren naar duitsland


Overgang van Nederland naar Duitsland


Vergeleken met de overgang van Nederland naar Zuid-Afrika en Amerika, was de overgang naar Duitsland vrij makkelijk.  Al betekent dit niet dat ik het soms niet moeilijk vind niet in Nederland te wonen.

Moederen in Duitsland


Veel dingen zijn veel beter geregeld voor moeders in Duitsland.

  • Je hebt recht op drie jaar ouderschapsverlof, waarvan 1 jaar betaald.
  • Veel meer kinderbijslag. Voor 1 kind 184 euro per maand, voor kind twee nogmaals 184 euro en voor het vierde kind zelfs 210 euro. 
  • Moeders worden beter beschermd dan in Nederland. Als je hier zwanger wordt en je zit in je proeftijd vervalt deze automatisch. Ze mogen je dan niet meer ontslaan. 
  • Ook is het zo dat als je na 3 jaar terug komt (als je binnen die drie jaar meer kinderen krijgt kan dit oplopen tot 6 of 9 jaar) jouw werkgever verplicht is jou je baan terug te geven. 
Door het langere moederschapsverlof zie je hier veel minder crèches. Ik vind het geweldig dat je hier als moeder de kans krijgt om aan het leven met een kleine baby te wennen en een band kan opbouwen. 

Geen kraamhulp


Wat minder goed geregeld is dan in Nederland is de kraamhulp. Die bestaat hier namelijk niet. Er komt de eerste weken regelmatig iemand langs die kijkt hoe het gaat, en je bijvoorbeeld laat zien hoe je voor het eerst je kindje in bad doet. Maar langer dan een half uurtje blijft zij niet.

Geen consultatiebureau


Daarnaast heb je hier ook geen zuigelingenzorg/consultatiebureau. Je gaat voor controle naar de kinderarts. Die onderzoekt je kindje en kijkt of alles goed is. Advies over eten of wanneer je mag beginnen met eerste hapjes etc moet je zelf uitzoeken. Zeker als je een nieuwe mama ben kan dit best lastig zijn af en toe.

Duitse moeders 


Moeders in Duitsland zijn veel voorzichter en beschermender. Kinderen lopen als het 15 graden is nog met mutsen op en dikke jassen of truien aan. Terwijl ik dan de muts en winterjas al in de kelder heb gegooid.

Ook zie je hier dat kinderen (zelfs in een aanhanger) achterop de fiets altijd een helm dragen. Daarnaast geeft men hier veel langer borstvoeding, vaak tot kinderen 1 jaar zijn. In Nederland is dat anders omdat je na tien weken weer aan het werk moet. Doordat moeders veel langer vrij zijn hier brengen ze veel meer en veel intensiever tijd door met de baby.

Een standaard-dag in Duitsland

Sinds januari werk ik weer 30 uur per week, verdeeld over 4 dagen.

  • 6.00 We staan op, en ik zorg voor Emma
  • 6.30 Ik maak mijn partner wakker en vertrekt naar mijn werk.
  • 7.00 Mijn partner brengt Emma naar de gastouder
  • 14.30 Einde van mijn werkdag.
  • 15.00 Ik haal Emma weer op. Daarna is het speel- en Emma tijd
  • 19.00 Emma in bed, ik ga koken en doe het huishouden

Ik mag blij zijn als ik om 21.00 uur nog even een uurtje kan zitten! TV kijken doe ik hier nauwelijks omdat alles in het Duits nagesynchroniseerd wordt. Dat irriteert me enorm.

Wat Nederland van Duitsland kan leren, en andersomNederland kan flexibeler zijn wat betreft het ouderschapsverlof. In Nederland is dit echt extreem kort. Wat Duitsland weer van Nederland kan leren, is het fenomeen van de kraamhulp die de eerste week komt helpen. Ook is de begeleiding via een consultatiebureau, voornamelijk betreffende voeding, is in Nederland veel beter.

Integreren in Duitsland


Ik vond integreren in het begin erg moeilijk, omdat alles hier zo stijf is. Mensen spreken je altijd aan met u. Zelf op mijn werk ben ik Frau van der Meer in plaats van Linnet. Ook met de buren was het in het begin heel stijf. Maar na twee jaar is dit aan het veranderen. Ik ben na de geboorte van mijn dochter naar een mamaclubje gegaan. Daar leerde ik andere mensen uit het dorp kennen en kreeg ik tips over waar ik heen kon.

Heimwee


Voor de geboorte van Emma had ik weinig last van heimwee. Mijn vriend heeft een grote vrienden groep en ontzettend lieve ouders. Ik werd direct opgenomen in de familie en de vriendengroep, en voelde me dan ook snel thuis.

Maar de eerste maanden na de geboorte had ik vreselijk last van heimwee. Ik zat soms te huilen in de auto als we op weg waren naar mijn schoonouders. Natuurlijk had dit ook met mijn hormonen te maken, maar ik vond het dan zo oneerlijk dat ik niet even naar mijn ouders kon. Ik vond dit heel moeilijk en wilde eigelijk alleen maar naar huis.

Gelukkig kon ik, doordat ik een jaar vrij was, regelmatig naar Nederland wat ik dan ook gedaan heb. Hoewel Duitsland echt niet zo ver is ( 5 uurtjes rijden) voelt het soms als de andere kant van de wereld. Als er dingen op het thuisfront gebeuren zoals overlijden van familie of de geboorte van babies dan is het ineens zo ver. Ik kan me dan nog altijd wel eens heel erg alleen voelen!

Gelukkig hebben we tegenwoordig skype, whats app en weet ik wat nog meer! Hierdoor spreek ik mijn beste vriendinnen en ouders eigenlijk elke dag! Gelukkig mag ik volgende week weer naar Nederland en kan ik eindelijk de nieuw geboren kleintjes bewonderen! Oh, en ik heb heimwee naar Boerenkaas en kroketten :)

Wat emigratie met je doet


Emigreren heeft me niet veranderd. Ik ben nog altijd mezelf. Al ben ik sinds de emigratie wel meer gefocused geworden op mijn eigen vrienden en familie. Dat zijn de mensen die mij echt kennen en die wil ik onder geen voorwaarde verliezen. Ik werk daarom hard die relatie goed te houden!

Tips voor mensen die willen emigreren


Ga er blanco in! Probeer niet te vergelijken met Nederland. Mocht je heimwee hebben download dan Whats app en Skype op je telefoon.

Ben jij ook een moeder in het buitenland en wil je wel meedoen met deze rubriek? Mail me dan! Je kunt me bereiken op nicoleorriens@gmail.com.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.