Bangkok: wonen in Bangkok. Hanneke vertelt!Hanneke (45) is de jongste uit een gezin met zes kinderen. Ze komt uit een echt korfbalgezin, en leerde haar man Wilco  (47) dan ook kennen via korfbal.

Hanneke deed MDGO VZ en werkte vele jaren in de gezondheidszorg. De laatste jaren werkte ze als peuterjuf. Maar vanwege rug- en nekklachten moest ze hier helaas mee stoppen.

Toen Hanneke en Wilco net getrouwd waren maakten ze samen een wereldreis. Ze zeiden toen tegen elkaar: 'Ik wil graag ooit nog eens in het buitenland wonen.' Dus toen Wilco de kans kreeg om voor zijn werk naar Bangkok te gaan, zeiden ze graag: 'Ja!'

Samen met hun twee kinderen Justin (14) en Yanick (11) verhuisden ze naar Bangkok.

Dit is hun verhaal!

Wonen in Bangkok


We wonen in een buitenwijk van het drukke en grote Bangkok, Bang Na. Daar wonen wij op een compound. Dat is een kleine woonwijk met een muur rondom, en bewaking bij de ingang. In het midden van de compound staat een heerlijk zwembad. Het is een compound met in totaal 40 huizen. Klein, als je het vergelijkt met andere compounds maar voor ons ideaal omdat wij snel contact met de andere bewoners willen.

Als je buiten de compound komt sta je midden in de stad. Daar is vooral heel veel verkeer dat hard rijdt en niet naar de voetgangers omkijkt :(.


Overgang Nederland - Bangkok


De overgang van Nederland naar Bangkok was behoorlijk omdat Bangkok enorm groot is en je alles van te voren moet plannen. Omdat wij in een buitenwijk wonen verplaatsen wij ons met de BTS of anders met de taxi.

De warmte is ook iets waar je heel erg aan moet wennen. Voordat je helemaal gesetteld en gewend ben, ben je een jaar verder. Ik heb de eerste weken heel veel geslapen. Zo moe was ik. Van de verhuizing, van het afscheid en van de warmte hier.

Thuisblijfmoeder in Nederland


Ik was in Nederland thuis voor de kinderen en hielp veel op de school van de jongste. Ik was druk met van alles en nog wat. Mijn dagen waren goed gevuld. In Bangkok hebben wij een live-in maid. Dat komt in de praktijk er op neer dat Joy (onze hulp) stoft, voor het eten zorgt, de badkamers schoonmaakt en de was doet. Dat is natuurlijk heerlijk!

Maar zeker in het begin was het wennen om iemand in huis te hebben. Ik had het gevoel dat ik de regie over mijn gezin kwijt was. Ik zat in een ander huis met meubels van de verhuurder, en dan had ik ook nog van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds iemand om mij heen. Ik begin er nu iets meer aan te wennen.

Maar in de weekenden vind ik het heerlijk om zelf te rommelen in de keuken en aardappeltjes te koken!

Een dag uit mijn leven in Bangkok

  • 6.30 Ik sta op. Ik ga douchen en maak de jongens wakker. Daarna laat ik de hond Dutch uit. (onze grappige en lieve Shi Tzu pup van 3 mnd). 
  • Om 7 am komt Joy binnen en maakt het ontbijt voor ons klaar. Dit gedeelte van de dag geeft mij altijd nog een Bed and Breakfast gevoel. Mijn koffie en French toast staan gewoon iedere dag voor mij klaar!! 
  • 7.45 Ik breng de jongens lopend naar school. 
  • De winkels gaan pas om 10 uur open. Dus stap ik 09.30 uur in de taxi om de boodschappen te doen. 
  • 14.15: ik haal de jongens weer op. Twee keer per week help ik met het Nederlandse huiswerk. Dat doen we via Skype en internet.
  • 16.30 op donderdag: Op donderdagmiddag stappen de jongens en ik om half 5 in de taxi voor de voetbaltraining en zijn dan om 19.39 weer thuis.
  • Op de ma-, wo- en vrijdagochtend om 08.15 am doe ik mee aan de bootcamp op de compound…heerlijk!! 

Wat ik zoal doe


Als er een activiteit op school is help ik graag mee, zoals bij het Halloween feest. Verder ben ik aangesloten bij de SILC dames. Een groep internationale dames die verschillende activiteiten organiseren voor goede doelen. Op woensdag gaat de welfare naar locale scholen om daar te helpen met knutselen. Die knutselwerken bereiden wij voor. Dan voel ik mij weer even de peuterjuf van vroeger en geniet ik met volle teugen van de vrolijke gezichtjes van de kinderen.

Verder vind ik het leuk om aan mijn blog te werken. Foto’s uitzoeken, verhaallijn verzinnen…. en als ik eenmaal aan het typen ben komt de rest vanzelf!

En af en toe lunch of spreek ik af met andere expatvrouwen die ik hier heb leren kennen. Ik ben hier in Bangkok opnieuw fulltime moeder. En ik heb het blog erbij.

Schoolsysteem in Bangkok


Onze kinderen gaan van 8.00 tot 14.30 uur naar school. De kinderen kunnen kiezen voor een naschoolse activiteit. Dit wordt georganiseerd om de sociale contacten onder kinderen te stimuleren. Bij elkaar spelen na school kennen ze hier niet omdat de afstanden in Bangkok te groot zijn. De kinderen spreken hier op vrijdag af om te logeren. De meeste werkende vrouwen in Thailand hebben een nanny voor de kinderen. Kinderen gaan hier met 4 jaar naar school.

Mijn kinderen krijgen zwemles op de internationale school. Iedere internationale school heeft een eigen zwembad.

Arbeidsparticipatie in BangkokHet is moeilijk om hier werk te vinden, omdat je een werkvergunning nodig hebt. De expats die hier werken zijn vaak uitgezonden via het bedrijf. Creches of naschoolse opvang zijn hier niet. Wel huren mensen nanny's in die ook licht huishoudelijk werk doen.

Moederen in Bangkok


Moederen is voor mij anders hier. We hebben als gezin meer tijd voor elkaar omdat Joy onze hulp veel werk voor mij overneemt. Daardoor heb ik meer tijd voor de kinderen. Alles kost hier wel meer energie en gaat een versnelling lager. Dit komt door de warmte.

Kinderfeestjes in Bangkok


Kinderfeestjes zijn hier ongeveer hetzelfde… De kinderen gaan bowlen, of hebben een slaapfeestje. Is de afstand voor de ouder te ver om even het kind af te zetten? Dan is het heel normaal dat je als ouder bij het feestje blijft.

Op school trakteren de kinderen allemaal op taart. De jarige mag de kaarsjes uitblazen en daarna de taart uitdelen.

Smartphones in Bangkok


De mobieltjes zijn in Thailand goedkoop dus haast iedereen heeft een mobiel en gebruikt deze ook de hele dag. Internetten, appen en selfies maken.

Opvoeden in Bangkok


Mijn visie ten opzichte van opvoeden is niet veranderd. In Bangkok is de norm dat je in het openbaar niet boos wordt op je kinderen. Wij willen dat de kinderen respect hebben voor de gebruiken van het land. De kinderen krijgen Thai les op school, en mijn man en ik volgen op vrijdagmiddag een Thai les. Wij vinden dat dit er bij hoort en proberen dit zo veel mogelijk in de praktijk te brengen.

Integreren in Thailand


Met de locale bevolking kun je alleen integreren als je de taal spreekt. Aangezien Thai een toontaal is, is dit zeer moeilijk om te leren. De sociale contacten die we momenteel hebben zijn toch met de expats. Iedereen staat open voor contact en hulp.

Mijn advies is om open te staan en energie te steken in contacten. Doe je dit niet dan is het een eenzaam bestaan in Bangkok.

Heimwee

Wat mij aanspreekt  aan Thailand, is de rust die de mensen uitstralen. 'Maak je vooral niet druk, daar is het hier veels te warm voor!' De mensen zijn tevreden met wat zij hebben. Ze zijn heel relaxed en heel beleefd!

Ik heb geen heimwee… Maar ik heb wel mijn pieken en dalen. Er zijn momenten dat ik mij afvraag wat ik hier in vredesnaam doe!! Ik vond het wel vreselijk om mijn (schoon) ouders en mijn zus Anne achter te laten. Het onbedaarlijk lachen (om niets ☺) met mijn vriendinnen mis ik ook.

Ik heb hier op de compound een hele lieve Nederlandse vriendin leren kennen. Wij trekken veel met elkaar op en steunen elkaar indien nodig. Tja, uiteindelijk zoek je toch je eigen soort op…Wij zijn en blijven Nederlanders ☺!

Lieve groet, Hann

Wil je meer lezen van Hanneke?


Bezoek dan haar blog Hann blogt!

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo