Expat in New York City: Laila


Laila (29) verruilde samen met haar man Rogier en hun zoon Max de stad Arnhem voor New York City. Rogier werkte 40 uur per week in Hilversum als Operations Manager en Laila werkte als Content Specialist in Ede voor 24 uur in de week.

Door het werk de reistijd en de vele afspraken hadden Laila en Rogier minder tijd voor hun gezin dan ze graag wilden. Dus toen Rogier de kans kreeg om op locatie in New York te gaan werken hoefden ze niet lang na te denken. Een half jaar later vertrokken ze naar New York.

Wonen in New York City

Dankzij het werk van mijn man hebben wij de kans gekregen om hier te wonen. We wonen stiekem aan de overkant van New York City (Jersey City). Binnen vijf minuten sta je in het nieuwe World Trade Center. We wonen in een leuk twee slaapkamers, twee badkamer appartement met prachtig uitzicht over de Hudson rivier. We wonen hier nu zes maanden en dit bevalt enorm goed. We hebben recent besloten om nog minimaal anderhalf jaar te blijven.


Overgang van Nederland naar New York City

Ik vond de overgang van Nederland naar New York best pittig. Dit kwam vooral doordat er in een half jaar tijd heel veel geregeld moest worden. We moesten ons huis verkopen in Nederland, gingen nog twee weken op vakantie, gingen naar New York om een woning en een school te zoeken voor Max en als kers op de taart gingen we nog trouwen. Het waren hele drukke maanden en in New York moesten we beiden even goed bijkomen.

Het leven in New York versus het leven in Nederland

De mentaliteit hier is praktisch hetzelfde als in Nederland. Er zijn niet hele grote verschillen. Wat ons het meest aanspreekt is de tijd samen, de mooie stad, de vriendelijke mensen en het buiten even. We genieten enorm van New York en willen graag reizen door Amerika om alle andere mooie plekken te ontdekken. In het weekend zoeken we altijd wel leuke activiteiten op in de stad.

Wat Amerika nog van Nederland kan leren is goede kaas maken haha.

Wat Nederland nog kan leren van Amerika is het respect voor andere culturen. 
Zie ook: Wat is het verschil tussen mrs, miss en ms?

Een dag uit mijn leven in New York City

Nu is het vakantie, maar normaal gesproken staan wij op tijd op en breng ik Max 's ochtends naar school. Soms werk ik als oppas bij een gezin thuis en reis ik direct door naar de stad. Na het oppassen haal ik Max op en gaan we bijna altijd wel wat leuks doen. Lekker zwemmen, de stad in of een leuke waterspeeltuin opzoeken als het mooi weer is.

Rond half 7 komt Rogier thuis en eten we gezellig samen. Uiterlijk half 8 gaat Max naar bed en ga ik nog even richting de Starbucks om aan mijn blog te werken.

Arbeidsparticipatie in New York City

Ik werk parttime als babysit in de stad: 1 a 2 dagen per week. Verder zorg ik natuurlijk voor onze zoon en het huishouden. Per september heb ik waarschijnlijk een parttime baan en ben ik zo'n 20 uur per week aan het werk.

Tot nu toe heb ik het kunnen regelen met Rogier die vanaf huis werkt, of met een vriendin die Max uit school haalt en voor hem zorgt tot ik thuis kom. Maar per september gaat Max naar de naschoolse opvang.

Mijn oppas gezin is heel schappelijk en in de vakanties kan ik Max gewoon meenemen. Voor mijn nieuwe werk zorg ik dat de opvang goed geregeld is en mocht het voorkomen dat hij eerder moet worden opgehaald dan kan ik dit goed met Rogier of een vriendin oplossen.

Ik heb geluk gehad dat ik via een Nederlandse Facebook pagina een oppasgezin heb gevonden in New York en waarschijnlijk ook voor een Nederlandse werkgever aan de slag kan. Voor een Amerikaanse werkgever werken is een stuk lastiger. Ook is het afhankelijk van je visum of je mag werken.

Moederen in New York City

Ouders zijn hier veel voorzichtiger. In het park lopen ze continu naast de kinderen, en zelfs oudere kinderen worden nog tig keer gewaarschuwd en opgevangen op de glijbaan. Ik merk dat ze overbezorgd zijn.

Aan de andere kant zijn de kinderen hier veel beleefder. De juf wordt standaard aangesproken met miss (achternaam). Verder werken hier beiden ouders vaak fulltime waardoor de kinderen vaak met de nanny zijn. Hierdoor leer je de ouders minder snel kennen.

Over het algemeen hoor ik dat de kinderen hier minder vaak op de iPad of tv mogen.

Zwemles

We hebben heel lang gezocht naar zwemles, maar zwemles zoals in Nederland kennen ze hier volgens mij niet. Ook het ABC diploma kennen ze niet. Wel zie je veel kinderen privé zwemles krijgen in het zwembad in het appartementencomplex. Wij hebben zelf gekozen om Max als we volgend jaar in Nederland zijn op een spoedcursus te doen en ondertussen zelf met hem oefenen.


Kinderfeestjes

Zelf heeft Max nog geen kinderfeestje meegemaakt hier, maar ik begrijp dat het aardig over the top is. Vaak een groot feest op een afgehuurde locatie. Een kinderfeestje loopt hier al gauw tegen de 1.000 dollar. Ook de traktaties op school zijn veel groter. Max krijgt regelmatig een tasje mee naar huis vol met snoepjes maar ook cadeautjes.

Integreren in New York City

Voor mij was dit eigenlijk niet zo moeilijk. Via Nederlandse Facebook groepen heb ik al snel een aantal meiden leren kennen waar het goed mee klikt en daar spreek ik regelmatig mee af. Ook krijg je in het appartementencomplex en in speeltuinen snel contact met mensen.

Verder ben ik niet iemand die heel veel mensen om mij heen hoeft te hebben en kan ik ook rustig een aantal dagen genieten van lekker op de bank aan mijn blog werken of leuke dingen ondernemen met Max. Ik hoop dat ik betrokken kan worden bij de ouderraad op Max zijn school en op deze manier iets bij te dragen en ook leuke contacten over te houden.

Heimwee

Van heimwee heb ik nog geen last. Natuurlijk mis je wel je familie, bepaalde gerechten en het gemak van afspreken met vriendinnen. Maar tegenwoordig met whatsapp bellen en skype blijf je makkelijk regelmatig in contact. Ook gaan wij één keer per jaar terug naar Nederland en daar kan ik me al wel op verheugen.

Tips voor mensen die willen emigreren


  1. Kijk naar de mogelijkheden en bereid je goed voor. Wij hebben best veel moeite gehad met een goede school vinden voor Max omdat het schoolsysteem hier zo anders is. 
  2. Lees veel blogs, neem contact op met andere Nederlanders in het land waar je naar toe wil verhuizen (kijk bijvoorbeeld op Facebook Wereld moeders). 
  3. Ga meerdere keren op vakantie naar deze plek en leer vooral de taal goed. 
  4. En leef je droom in plaats van alleen maar te blijven dromen! 

Meer weten over Laila's leven in New York City?


Bezoek dan haar blog Little Apple!



Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's! 


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo