Emigreren voor beginners: een boekreview


Met zijn donkere haar, ringbaardje, en vorsende blik waarmee hij vanonder zijn zwarte wenkbrauwen de lezer aankijkt, doet journalist Henrico Prins mijn denken aan een magiër. Zijn boek gaat echter niet over magie, maar over emigreren. Naar Christchurch in Nieuw Zeeland om precies te zijn.

Emigreren voor beginners vertelt het verhaal van journalist Henrico Prins, zijn vrouw Eef, en hun twee kinderen. Ze verruilen hun koophuis in Utrecht voor een huurhuis in Nieuw Zeeland. Niet omdat ze al jaren van een emigratie dromen, maar gewoon, voor 'iets anders'.

Het is het verhaal van twee succesvolle dertigers, die weliswaar tevreden zijn, maar tegelijkertijd een groeiend onbehagen voelen over de drukte, en routines van hun leven in Nederland. Henrico:


'Ik merkte dat gisteren leek op vorige maand, en dat vorige maand leek op vorig jaar, en dat de afgelopen jaren één klont van zichzelf voortdurend herhalende herinneringen waren geworden die zich alsmaar sneller leken te hebben voltrokken: fast forward van feest naar feest, van eerste schooldag naar laatste schooldag, van zomervakantie naar zomervakantie.'

Emigreren voor beginners: Aanleiding emigratieplannen


Directe aanleiding voor hun emigratieplannen is een verplicht bezoekje aan Nieuw Zeeland vanwege de trouwerij van Eefs broer met een Nieuw-Zeelandse. Henrico Prins probeert aanvankelijk zelfs onder de trip uit te komen, omdat hij geen zin heeft, maar blijkbaar maakt dit retourtje iets in hen wakker dat leidt tot een enkeltje.

Kijkje in het emigratieproces


Het is leuk om te lezen wat de beweegredenen zijn van iemand om huis en haard te verruilen voor een ander land. Ook interessant is het proces dat je dan moet doorlopen. Zo moet je bijvoorbeeld voldoende punten verzamelen om mee te mogen doen aan een lóting wie Nieuw Zeeland in mag!

Schets van het leven in Nieuw Zeeland


Ook de beschrijving van Nieuw Zeeland en haar bewoners is boeiend. Hoewel de Nieuw Zeelanders nou niet bijster pienter worden afgeschilderd. Ze kunnen niet organiseren, zijn uitermate traag, weinig klantgericht, en het is er vrij ouderwets. Tijdens het eerste bezoek lopen de Nieuw Zeelanders scheef vanwege het enorme gewicht van hun mobieltjes, aldus Henrico.

Kinderen dragen er schooluniformen, en de leraren zijn er nog echte autoriteiten, met overwicht. Nieuw Zeeland is geen goedkoop land, en zowel op de arbeidsmarkt als huizenmarkt is het erg moeilijk.

Emigreren voor beginners: Open einde


Aan het eind van het boek hebben Henrico en zijn gezin een grote aardbeving overleefd die hun woonplaats zwaar heeft geraakt. Als lezer blijf je achter met de vraag: 'Wat gaan ze nu doen?'

Gelukkig had ik in zijn boek gelezen, dat hij een blog was begonnen, en dus zocht ik daar naar het antwoord dat het boek niet gaf. Ik krijg de indruk dat het gezin nog steeds in Christtown woont.

Conclusie over Emigreren voor beginners


Emigreren voor beginners leest als een roman, waarin het (psychologische) proces van emigratie wordt geschilderd. Maar het blijft vrij oppervlakkig. In haar boek Ik verzin dit niet geeft Sylvia Witteman met haar columns een diepgaander beeld van de maatschappij die ze in de VS vindt.

Maar voor iedereen die vanaf zijn comfortabele bank in Nederland wil weten hoe het is om te emigreren, is het beslist een leuk boek om te lezen.

Praktische informatie over Emigreren voor beginners


Emigreren voor beginners is te koop voor 10,00 bij Bol.com.Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo