Quartier Heleen: leven als een moeder in Parijs

Wonen in Parijs

In haar boek Quartier Heleen, vertelt journaliste Heleen Beaart over haar emigratie naar Parijs. Haar man wordt voor vijf jaar correspondent voor de Volkskrant in Parijs, en Heleen verhuist mee. Daarvoor moet ze wel haar baan opzeggen, en wordt ze Thuisblijfmoeder.

Kleine reisgids


Quartier Heleen voelt als een middagje Parijs: het is alsof je er bent, en samen met Heleen wandel je over 'de hoge voetgangersbrug' naar de speeltuin in het Square Villemin. Wat dat betreft is Quartier Heleen best te gebruiken als een, zij het zeer kleinschalige, reisgids.

Blik in het dagelijks leven van Parijs


Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om te lezen hoe het dagelijks leven in Parijs er uit ziet. Je bent even geen toerist, maar een heus Parijzenaar! Als een waar cultureel antropologe doet Heleen verslag van alles wat ze om zich heen ziet.

En omdat ze dat doet vanuit een persoonlijk perspectief, dat ook nog gekleurd wordt door haar moederschap, lees je niet over de geschiedenis van de Eiffeltoren, maar over het kiezen van een goede basisschool in Frankrijk, de aardige bakker op de hoek, de dichtstbijzijnde speeltuin, en de supermarkten.

Alles wat een moeder weten wil over Parijs, maar niet durfde te vragen


  1. Op kassabonnen staat naast het totaal in euro's, ook het bedrag in francs
  2. Mensen in de metro zijn stil en bellen niet luidruchtig.
  3. Kinderen krijgen op de basisschool tussen de middag een viergangen maaltijd!
  4. Overdag zie je geen moeders buiten op straat of in de parken: wel au pairs, en zogenaamde 'nounou's', vrouwen die voor meerdere kinderen tegelijk zorgen
  5. Meisjes zijn minder degelijk gekleed dan in Nederland: witte maillots, ballerina's
  6. Betalen met cheques is in Parijs heel gewoon
  7. 'Rentree', als de kinderen na de zomervakantie weer naar school gaan, is een groots gebeuren: het gewone leven begint weer na twee maanden grote vakantie
  8. In Parijs hebben ze een fietsenplan: de Vélib. Verspreid door de stad zijn stallingen waar je een fiets kunt lenen. Je levert je fiets na gebruik weer in bij een volgende stalling. Ze zijn bedoeld voor kleine afstanden en een groot succes.
  9. Fietsen in Frankrijk is nog niet zo gewoon: soms stoppen fietspaden plotseling!
  10. Ook al is het in Frankrijk de norm dat beide ouders buitenshuis werken, de kinderopvang is beroerd geregeld, met lange wachtlijsten!
  11. Thuisblijfmoeders zijn beslist geen normaal verschijnsel, en Thuisblijfmoeders moeten zich verdedigen
  12. In Parijs eet men tussen de middag warm.
  13. In Parijs zijn er net zoveel 'bijzondere activiteiten' op school, zo niet meer, als in Nederland. En ondanks het feit dat beide ouders werken, wordt daarbij een beroep gedaan op hulpouders. In de praktijk meestal de moeder.
wonen in Parijs

Van baan tot fulltime moederen


De overgang van baan naar fulltime moederen, lijkt Heleen moeiteloos te maken: tot haar verrassing mist ze haar werk helemaal niet.

Heleen:

'Het leven zonder baan gaat me prima af - tot nu toe, zeg ik er voor de correctheid steeds bij. Geen kantoorpolitiek, geen schuldgevoel over vroeg vertrekken om naar de crèche te gaan, niet mijn collega's vaker zien dan mijn kinderen. Altijd met het hele gezin aan tafel, veel buitenlucht, nieuwe perspectieven. Je mag het niet zeggen van de moderne powerfeminist, maar ik vind het wel best zo...'

Heleen toont zich enigszins ambivalent over haar werk als Thuisblijfmoeder: enerzijds wekt ze de indruk dat ze vijf jaar lang vakantie heeft, anderzijds schrijft ze hoe hard ze wel niet moet werken:

'Het moet gezegd, en hopelijk kom het niet te huilerig over: ik heb het nog nooit zo druk gehad als in de maanden dat ik nu fulltime moeder ben. Ik ben bijna ontzet over hoe de kinderverzorging je leven in beslag neemt. Hoe hielden die moeders van vroeger dat vol?
Met een stel kinderen, meestal meer dan twee, die ze aan hun rokken hadden tot ze met vier jaar eindelijk eens naar de kleuterschool vertrokken. Het is fysiek zwaar, je komt niet toe aan je eigen gedachten, laat staan aan je verlangens, voor je het weet ben je een zeurende sloof. Genoeg geklaagd dus. Want het is tegelijkertijd erg leuk om al je tijd door te brengen met je kinderen - voor een jaartje tenminste.'

Meer weten over Heleens leven in Parijs?


Bezoek dan haar blog Bij ons in Parijs.

Praktische informatie


Quartier Heleen is als digitaal boek te downloaden voor 13,95 bij Bol.com.
De papieren versie kost 16,95 maar heb je tweedehands voor 10 euro.



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo