Wat is anders als je gaat emigreren?

zondag 2 augustus 2020 -
emigreren

Als je gaat emigreren verandert er veel. Je verhuist immers naar een ander land, en gaat daar je leven opbouwen.

Natuurlijk is dat anders.

Maar deze post gaat over de kleine, culturele verschillen waarmee je te maken kunt krijgen.

Wat is er anders als je gaat emigreren?


1. Handgebaren!


Neem nou ons gebaar van een duim opsteken naar iemand, als teken dat je tevreden bent. In landen als Griekenland, Australië, Iran en Irak is dat heel onbeschoft!

Zie je een schattig kindje, en wil je het liefdevol op het hoofdje kloppen? In Boeddhistische landen hoort dat niet. Het hoofd is daar, als hoogste deel van het lichaam, heilig!

2. Maten van schoenen, dekbedden 


In Nederland hebben we schoenmaten als 38, 39, 40 etc. Maar in bijvoorbeeld Engeland is maat 38 een maat 5.

Ook maten van bijvoorbeeld dekbedden en dekbedovertrekken kunnen anders zijn dan je gewend bent. Op een forum voor Nederlanders die emigreren naar Amerika waarschuwt iemand:

'Hou er rekening mee dat de bedmaten anders zijn. Als je jouw Nederlandse dekbed hebt  meegenomen, zullen Amerikaanse dekbedovertrekken nooit precies passen. Tenzij je het beddengoed in Nederland blijft kopen.'

Neem bijvoorbeeld de standaardmaten van dekbedden in Engeland. Die heten: Single, Double, King and Super King. En dit zijn de afmetingen per dekbed:

  • Single 135 x 200cm (4ft 5" x 6ft 7") 
  • Double 200 x 200cm (6ft 7" x 6ft 7") 
  • King 225 x 220cm (7ft 4" x 7ft 3")
  • Super King 260 x 220cm (8ft 6" x 7ft 3") 180 x 200cm

Stel nou dat je bijvoorbeeld een peuter dekbedovertrek wilt kopen. Dan zoek je in Engeland naar een Kids Bedding Set - Junior/Toddler/Cot Bed Duvet Cover. Het Engelse dekbedovertrek hieronder is 120cm x 150cm.
Bron: Amazon.co.uk
Tip: Smulderstextiel verstuurt ook dekbedovertrekken naar het buitenland! Dus dan kun je gewoon je vertrouwde Nederlandse dekbedden blijven gebruiken.

3. De supermarkt


Het aanbod in supermarkten is in andere landen anders dan je gewend bent. Kaas, stroopwafels en drop zijn ineens niet meer vanzelfsprekend!

Jeannette emigreerde naar Mexico en is onder de indruk van het enorme aanbod in de supermarkt in dat land. Ze schrijft erover op haar blog:

'Ze verkopen er alles. Van autobanden tot beddengoed en van potten en pannen tot boter. En in heel veel supermarkten kun je zelfs eten.'
Dus ook al vind je er geen kaas en drop, je kunt bij wijze van spreken wel terecht voor dekbedovertrekken in een Mexicaanse supermarkt!

Prijzen kunnen ook heel anders zijn dan je gewend bent in de supermarkten in Nederland. Zo schrijft Jens Holierhoek die emigreerde naar Colombia dat boodschappen doen daar veel duurder is.

4. Regelgeving


Je ziet het in het programma Ik vertrek vaak: Nederlandse emigranten die oplopen tegen de bureaucratie in hun nieuwe land. Geduld blijkt een schone zaak. Je moet vaak echt niet denken dat je iets 'even' kunt regelen. Stel je erop in dat het tijd gaat kosten, dat voorkomt frustratie.

Samenvattend


Emigratie gaat gepaard met grote veranderingen. Sommige zijn van te voren al duidelijk, anderen kunnen je overvallen. De onverwachte verschillen worden doorgaans simpelweg veroorzaakt door cultuurverschillen.

Maar dat maakt emigreren uiteindelijk ook juist zo leuk natuurlijk.

Gebruikte bronnen o.a.: Smulderstextiel, Alles Amerika forum, Emigratie Forum Australië, Colombiablog, Gran Canaria, Scooms, Een huis in het buitenland, NaarCuracao.com,  Leaving Holland, Ik wil meer Reizen!

Zie ook: 6 manieren waarop de digitale wereld emigreren makkelijker maakt. en het antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen Mrs, Miss en Ms?

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.