Emigreren: hoe zit dat met verwarmen in andere landen?

emigreren en centrale verwarming

In het populaire SBS6 programma Chateau Meiland emigreert de familie Meiland van Noordwijk in Nederland naar Frankrijk. Ze hebben daar een oud kasteel gekocht, dat ze helemaal hebben opgeknapt. 

Alle klassieke elementen van een emigratie komen voorbij: van lekkende cv buizen tot kou, aannemers die slecht werk doen, taalproblemen etc.

Het eindresultaat van de inspanningen van de familie Meiland is prachtig en sfeervol, maar er is één ding dat de familie parten blijft spelen in hun kasteel. En dat is de kou!

Het huis warm stoken met een houtkachel is een hele klus


Martien Meiland stookt zich een ongeluk om het oude, tochtige kasteel een beetje warm te krijgen. Het zijn leuke scènes om te zien als je zelf comfortabel thuis op de bank zit met de centrale verwarming aan met goed werkende cv buizen

Lekkende cv buizen....


Hieronder een voorbeeld van cv buizen. Bij emigraties vormen ze nog wel eens een bron van problemen omdat ze lekken bijvoorbeeld.

cv buizen


Martien Meiland moet hout hakken, het hout naar binnen sjouwen, en vervolgens de houtkachel ermee aan zien te krijgen. En dan is hij er nog niet. Vervolgens moet je het vuur wel bijhouden, want anders gaat het uit. 

Een houtkachel moet je 'bij' houden!


Er is een scène waarin hij de woonkamer inloopt, waar zijn dochter Maxime aan tafel zit. Achter haar brandt de kachel, maar niet lang meer. Gefrustreerd verwijt Martien Meiland haar dat ze niet even wat extra hout op de houtkachel heeft gegooid.

Overigens heeft het kasteel wel een oliegestookte verwarmingsketel.

Centrale verwarming en cv leidingen: hoe zit dat ook alweer?


Eén ding mag duidelijk zijn van de perikelen van de familie Meiland: een centrale verwarming is een stuk makkelijker en warmer. Voor wie het niet precies weet, hieronder even hoe centrale verwarming ook alweer werkt:

'Een Cv-ketel verbrandt gas en daar komt uiteraard warmte bij vrij. Een warmtewisselaar zorgt voor het overbrengen van deze warmte naar water in een gesloten circuit van cv leidingen. Het warme water wordt vervolgens rondgepompt via een circulatiepomp, om zo radiatoren of vloerverwarming te verwarmen.' (Bron: Klimaatexpert)

 
Maar hoewel we in Nederland dus centrale verwarming met cv leidingen gewend zijn, is het in andere landen vaak niet zo comfortabel geregeld. We zijn gewend om ons huis te verwarmen met radiatoren of zelfs vloerverwarming. 

Nederland is het enige land waar op zo’n grote schaal aardgas wordt gebruikt voor verwarming!

Het is niet overal zo eenvoudig!

Lees onderstaand wanhoopsbericht maar eens van een jonge Nederlandse vrouw in Schotland:

'Ik voel me echt verschrikkelijk. Als ik van tevoren had geweten dat ik deze winter rillend van de kou met stapels truien en dekens in mijn eigen flat zou zitten, dan had ik er nooit voor gekozen om hier te gaan wonen. Het is koud in Edinburgh, al is het een zachte winter, maar toch. Blijkbaar is het boilersysteem hier anders.'


Laten we eens kijken hoe het in andere landen geregeld is wat betreft cv en dergelijke! 

Verwarming in Spanje

Spaanse huizen zijn erop gericht om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Dat betekent kleine ramen en een overkapping aan de zonnige kant van het huis. In de zomer is dat fijn, maar in de winter wat minder!

Veel huizen in Spanje hebben een open haard of een houtkachel. Centrale verwarming in Spanje is mogelijk op gas, olie of elektriciteit.

Verwarming in Australië


Op het forum van website Xpedite kwam ik een discussie tegen over verwarming in Australië. Afhankelijk van de plek waar je naartoe emigreert heb je soms geen verwarming nodig, omdat de temperaturen aangenaam zijn en blijven. 
 
Ene David schrijft dat niet alle huizen centrale verwarming hebben, en dat je die dus soms zelf moet installeren. Ook schrijven diverse emigranten dat ze airco in huis hebben. In de zomer voor koude lucht, en in de winter voor warme lucht.

Verwarming  in Roemenië


Blogger Ivonne emigreerde met haar kat naar Roemenië, het plaatsje Breb om precies te zien. Op haar blog Footprints schrijft ze:

'In Breb heeft de tijd stil gestaan. De mensen wonen hier in kleine houten huisjes, hebben vaak geen water in huis maar een waterbron in de tuin en er is geen riolering, centrale verwarming of gasvoorziening.'

Verwarming in Zweden


De Zweden hebben veel verschillende manieren  om hun huizen warm te stoken. Maar gas gebruiken ze maar weinig volgens antropoloog Jasper op hier.nu. Ze gebruiken onder andere:

  • houtkachels
  • olie
  • pelletkachels
  • elektriciteit
  • aardwarmte 

Tot slot


Als je gaat emigreren is het goed om te controleren wat de temperaturen zijn gedurende het jaar. Als je naar een land gaat waar de temperaturen nooit onder de 15 graden komen, is verwarming veel minder belangrijk dan als er koude en strenge winters zijn.

Houd er rekening mee, dat het in andere landen vaak niet zo simpel is als even de knop van je radiator omdraaien!

Controleer ook altijd goed eventuele cv ketels en cv leidingen. Niet voor niets vormen problemen met lekkende cv leidingen leuk kijkvoer voor emigratieprogramma's als Ik Vertrek.... ; )

Kijktip en leestip

emigreren


Geraadpleegde bronnen: Change.inc, Footprints, Vakantie naar Noorwegen, Schotlandforum, Hier, Klimaatexpert en Emigreren naar Spanje.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo