Emigreren: wat doe je met je huis? Houden of verkopen?

donderdag 29 juli 2021 -
opkopers

Een van de belangrijkst vraagstukken waar je als emigrant voor komt te staan is de vraag: 'Wat doe je met je huis?'

Doe je het in de verkoop? 

Of wil je het liever aanhouden?

En als je het gaat verkopen, hoe pak je dit dan aan? Maak je gebruik van een makelaar of doe je het liever zelf? Of laat je het opkopen door een dienst als Huisverkopen.nu?

Wat doe je met je huis?


Soms hebben emigranten simpelweg geen keus, als hun huis bijvoorbeeld maar niet verkocht kan worden. Het vervelende is dat je dan een periode met dubbele lasten zit. Dat is vervelend want doorgaans heb je als emigrant al kosten genoeg. 

In sommige afleveringen van Ik Vertrek komt het juist wel goed uit als huis nog niet is verkocht, als één van de partners in Nederland nog een baan aanhoudt om inkomen te genereren.

Verhuren?


Als je er emotioneel nog niet klaar voor bent om je huis te verkopen, kun je er ook voor kiezen om het te verhuren. Op die manier kun je het probleem van de dubbele lasten oplossen.

Blogger en emigrant Sabine vertrok naar Colombia. Op haar blog schrijf ze:

'De laatste jaren in Nederland kocht ik een prachtige koopwoning die ik inrichtte met een inboedel helemaal naar mijn smaak. In eerste instantie wilde ik het huis graag houden, maar dat levert waarschijnlijk voornamelijk stress op. Dus heb ik alles verkocht.'

Snel van je huis af met huisverkopen.nu


Heb je echt haast om je huis te verkopen voordat je emigreert, of moet je er simpelweg snel van af omdat je het geld nodig hebt? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van huisverkopen.nu. Zij kopen simpelweg huizen op.

Op hun website staat te lezen:

'Heeft u geen tijd voor alles wat bij de verkoop van uw huis komt kijken? Laat uw huis opkopen! Wij bieden een eerlijke en snelle oplossing in 4 stappen. Laat ons weten welk type huis u direct wilt verkopen, dan zorgen wij dat u binnen een dag een goed bod ontvangt.'

Zeker als je haast hebt met de verkoop, of geen gedoe wilt met kijkers in je huis is dit een snelle manier om je huis te verkopen en je handen vrij te krijgen voor je nieuwe leven in een ander land.

Zijn huizen opkopers betrouwbaar?


Op het forum van het kritische consumentenprogramma Radar vind je een discussie over de betrouwbaarheid van dit soort huizen opkopers en websites. Hoewel sommige mensen hun twijfels hebben, lijkt de eindconclusie toch dat dit inderdaad een snelle methode is om je huis te verkopen. 

Wel zul je wellicht minder geld krijgen voor je huis dan op de gewone manier. Maar voor wie snel van zijn of haar huis af wil, is het de overweging waard.

Ook Diane van Beek is positief over huizen opkopers. Zij noemt ze overigens liever investeerders. Diane omschrijft zichzelf als 'huizenVerkoopExpert, gediplomeerde, gecertificeerde en geregistreerde taxateur, deskundige vakidioot, lid examenadviescommissie en rot in het vak.'

Voordelen opkoper


Zij noemt de volgende voordelen van een opkoper:

  • Je bent zeker van een bepaalde waarde (die helemaal niet zo laag is als je misschien zou verwachten. Serieus!) 
  • Je weet op korte termijn waar je aan toe bent en kunt snel een overeenkomst sluiten. 
  • Je bent flexibel in wanneer je uit het huis wilt, zodat de opleverdatum aansluit bij jouw volgende woning. Je koper is een zakelijke koper, wat je meer zekerheid biedt. Er is geen voorbehoud van financiering voor de koper en geen 3 dagen bedenktijd

Conclusie

Als je gaat emigreren sta je voor de keuze: je huis houden over verkopen. Soms heb je geen keus, en moet je huis zo snel mogelijk verkocht worden. Dat kan via een NVM makelaar maar je kunt eventueel ook kiezen voor een opkoper.

Zorg uiteraard altijd dat je je van te voren goed informeert.

Geraadpleegde bronnen o.a.: Radar, Vereniging Eigen Huis (hebben geen informatie over opkopers overigens), Van te koop naar verkocht, Startpagina vragen, Be Sabine, Rijksoverheid

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.