Emigreren: hoe zit dat met je 06 nummer en Sim Only?

woensdag 21 juli 2021 -
emigreren en 06-nummer

Hoe zit het met je 06 nummer als je gaat emigreren?

Kun je bijvoorbeeld goedkope Sim Only gewoon 'meenemen' naar je nieuwe land?

Dit zijn veelgestelde vragen op diverse forums en websites!

En de antwoorden zijn niet altijd even duidelijk. Want je provider en het land waar je naartoe emigreert spelen ook een rol.

Sim Only abonnement als je gaat emigreren


Bij goedkope Sim Only abonnementen betaal je alleen voor het gebruik van een netwerk.  De naam Sim Only zegt het alleen: je betaalt alléén voor de simkaart.

Sim Only is een mobiel abonnement, maar zonder nieuwe telefoon. Je zet je simkaart simpelweg in de smartphone die je al hebt. Zeker als je nog tevreden bent met je smartphone is dit een budgetvriendelijke manier om te kunnen bellen.

Maar hoe zit dat met Sim Only als je gaat emigreren?


Aan naar het buitenland bellen zijn vaak extra kosten verbonden. Zo geldt bijvoorbeeld bij Ben:

'Onbeperkt bellen/sms-en is geldig in Nederland en in de EU. Bellen van NL naar de EU valt buiten de bundel en kost €0,23 per minuut. '

Bij Ben bieden ze de volgende opties


  • Als je voor een kortere periode naar het buitenland gaat, kun je er voor kiezen om je abonnement op de laagste bel/SMS-bundel te zetten via Ik Ben of de Ben app. Je abonnement loopt dan gewoon door, maar tegen lage kosten. Als je later terugkomt naar Nederland is je abonnement gewoon weer beschikbaar.
  • Je kunt je abonnement ook beëindigen. Als je bijvoorbeeld zeker weet dat je de eerste 5 jaar niet terugkomt naar Nederland. Bij Ben hanteren ze een opzegtermijn van 1 maand. Je kunt dit doen met behulp van de klantenservice, zodat je zeker weet dat het goed gaat.

Casus uit de praktijk: emigreren naar Zweden met Sim Only


Alra verhuist naar Zweden. Ze vraagt zich af of ze haar Ben abonnement kan houden. Ze heeft een Sim Only abonnement met data en belminuten. Alra wil graag haar Nederlandse nummer houden.

Ben adviseert Alra om een nieuwe abonnement met nummerbehoud af te sluiten in Zweden. Op die manier kan ze haar nummer houden, en tegelijkertijd gebruik maken van de voordeligste bundels.

Alra kan ervoor kiezen om haar huidige abonnement te houden, maar dan zal ze waarschijnlijk extra moeten betalen.

Nog een casus: emigreren naar Duitsland


Bob heeft een abonnement bij T-Mobile. Hij emigreert naar Duitsland. Hij vraagt zich af wat hij het beste kan doen:
  1. Een nieuw abonnement en toestel kiezen in Nederland, en in Duitsland zijn Nederlandse nummer gebruiken. Maar Bob is bang dat hij dan extra kosten krijgt.
  2. Zijn huidige abonnement omzetten naar prepaid zodat hij zijn huidige nummer kan houden, en dan in Duitsland een nieuw abonnement nemen. Hij wil dan een Dual Sim toestel kopen, zodat hij niet met 2 smartphones hoeft rond te lopen.
Optie 1 wordt Bob afgeraden. Hij zal dan inderdaad te maken krijgen met extra kosten. Er blijkt een derde optie te zijn: overstappen naar T-Mobile in Duitsland. Dat heeft als voordeel dat hij zijn huidige abonnement niet hoeft af te kopen, of vroegtijdig te stoppen. Nadeel is wel dat hij dan een nieuw 06 nummer krijgt.

Wil Bob zijn huidige telefoonnummer houden dan is de optie van Prepaid en een nieuw abonnement in Duitsland het beste.

Emigreren en je 06-nummer: samenvattend


Als je gaat emigreren is het goed om te bedenken wat je wilt wat betreft je o6-nummer.  Je zult namelijk met extra kosten te maken krijgen als je veel belt vanuit het buitenland met je Nederlandse 06-nummer.

Helaas zullen de meeste providers je aan je abonnement willen houden. Dat betekent dat je het moet afkopen, of blijven betalen totdat het is afgelopen. Maar er zijn uitzonderingen.

De simpelste en snelste manier om je 06-nummer te regelen als je gaat emigreren is dan ook contact opnemen met je provider. Vraag hen naar de mogelijkheden. 


N.B. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen te bellen via Whatsapp! 

Leestip!Tips over Sim Only en emigreren zijn welkom in de comments!

Gebruikte bronnen onder andere: Ben, Consumentenbond forum, recreatiewoning.nl, Forum van Radar

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.