Thuisblijfvader in Spanje

zaterdag 23 maart 2024 -

Tim Gouw was 5 jaar lang thuisblijfvader. In die tijd woonde hij in Canada en Spanje. Over deze periode schreef hij het boek De thuisblijfvader.

Daarin vertelt hij hoe ze in Spanje aankijken tegen zorgende vaders, en ook hoe het leven met kinderen daar is!

Thuisblijfvader zijn in Spanje

  1. In Spanje vindt 13% van de bevolking dat mannen die voor hun kinderen zorgen daarmee hun mannelijkheid aantasten. In Nederland ligt dat percentage op 7%.
  2. Spanje heeft geen speciale kinderestuarants, denk aan pannenkoekenhuizen, want kinderen zijn gewoon overal van harte welkom!
  3. In Spanje wordt niet afgesproken op het schoolplein, waarna het ene kind bij het andere kind thuis gaat spelen. In plaats daarvan spreken kinderen af op een plein of in een park, en mogen andere kinderen aanhaken.
  4. Voor kinderfeestjes wordt de hele klas uitgenodigd, en ouders zijn ook welkom.
  5. Gezamenlijk even is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. De kinderen krijgen een uitgebreide gekookte lunch op school.
  6. Kinderen gaan vaak pas om 10 uur of nog later naar bed in Spanje.
  7. Rond Kerst hebben ze in Spanje het Catalaanse kinderfeest 'met de poepende boomstam: 'Caga Tió.' De boomstam krijgt elke avond mandarijnenschillen en moet dan snoepjes poepen.
  8. Kinderopvang is een stuk goedkoper in Spanje. Tim Gouw schrijft dat de publieke opvang gratis is: je betaalt alleen de warme middagmaaltijd. De private kinderdagverblijven kosten tussen de 300 en 400 euro per maand.
  9. Opa's en oma's spelen een belangrijke rol bij de opvang van kinderen. Want de kinderopvang sluit doorgaans om 18 uur, maar Spaanse ouders moeten dan vaak nog werken. Er is een heus Instagram account dat Abueland heet, dat gaat over de rol van grootouders. Op dit account vind je prachtige tekeningen van Spaanse grootouders en hun rol als opvoeders en kinderopvang.

De thuisblijfvader kopen?


Het boek De thuisblijfvader gaat vooral over Tim Gouws ervaringen als thuisblijfvader. Maar her en der vertelt hij ook over zijn leven in het buitenland. Je kunt het boek kopen op bol.com of je lokale boekhandel.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.