Leven op een eiland in Noorwegen

maandag 29 april 2024 -
het huis aan het einde

Irwan Droog (37) en zijn vriendin Kim gaan voor een proefperiode op het eiland Selvaer in Noorwegen wonen. Het eiland ligt in de poolcirkel. In zijn boek Het huis aan het einde doet Irwan verslag.

Waarom naar een eiland in Noorwegen?


Irwan heeft altijd een band gevoeld met Noorwegen, en liep al bijna twintig jaar rond met de wens om een tijd in Noorwegen te wonen. Samen met zijn vriendin Kim deelt hij een verlangen naar een leven buiten de stad in een kleine gemeenschap. 

Het eiland Selvaer waar ze neerstrijken is niet groot: het is zo klein dat je het in een halfuurtje helemaal rond kunt lopen schrijft Irwan. Even voor het contrast: Irwan woont driehoog in Amsterdam-Noord.

Hoe is het leven op Selvaer in Noorwegen?


Kim en Irwan krijgen een prachtig huis om te wonen op het eiland. Eén van de dingen die opvalt is dat niemand de deur op slot doet op het eiland. Ook is het de gewoonte om zomaar bij iemand binnen te lopen voor een kop koffie. Er is veel saamhorigheid en Kim en Irwan worden hartelijk ontvangen door de mensen die op het eiland wonen. Daardoor voelen ze zich heel welkom.

Selvaer


Op het eiland is een kleine supermarkt, en als je dingen mist kun je die bestellen. Maar je moet dus niet iets vergeten, want je kunt het niet even gaan kopen. Daarvoor is het leven op het eiland Selvaer te geïsoleerd. De supermarkt is vier dagen per week open tussen 11 en 13. Hij is niet groot: ongeveer zo groot als een flinke woonkamer.

Irwan beschrijft een eiland dat ooit bloeide met leven en activiteit, maar dat nu grotendeels verlaten is. Er wonen geen kinderen meer op het eiland, en de school staat leeg. Dat is ook één van de redenen dat de bewoners van Selvaer actief proberen om mensen naar het eiland te lokken in de hoop dat ze er dan blijven.

Irwan leest voor


In onderstaand filmpje leest Irwan een stukje voor uit zijn boek Het huis aan het einde.


Observaties van Irwan over het leven op Selvaer


  • Hij voelt zich minder gestresst en gehaast. Er lijkt simpelweg meer tijd te zijn op het eiland.
  • Hoewel er veel natuurgeluiden zijn op het eiland, is er toch veel rust. Het is stil zonder letterlijk stil te zijn.
  • Het leven op Selvaer wordt bepaald door het weer.
  • De natuur is de baas en legt haar beperkingen op. Soms kun je ineens niet van het eiland af, of duurt een reis van een uur ineens een dag.
  • Het weer kan elke vijftien minuten compleet omslaan op Selvaer.

Voorgoed blijven of terug naar Nederland?


Irwan vraagt zich voortdurend af: 'ben ik weg, of ben ik thuis?' Hoewel hij het leven op het eiland heel fijn vindt, mist hij regelmatig zijn leven en de mensen in Nederland. Het voelt niet alsof hij definitief geëmigreerd is. Hij heeft nog niet echt afscheid genomen van Nederland.

Irwan schrijft dat de 'eilandwerkelijkheid' toch een beetje voelt als een bubbel. Daarom besluiten hij en Kim om na een half jaar weer terug te gaan Amsterdam. Irwan voelt zich toch een gast, en gasten vertrekken weer schrijft hij.

Over het boek Het huis aan het einde


Ik heb dit boek gereserveerd in de bibliotheek zo gauw ik erover hoorde en moest er best lang op wachten. Ik wilde het graag lezen omdat het me heerlijk lijkt om ergens helemaal alleen en geïsoleerd te wonen.

Ik had wel wat meer huis, tuin, en keuken gewild


Het huis van het einde geeft hiervan wel een impressie, maar ik miste de dagdagelijkse dingen. Irwan besteedt veel tijd aan de verhalen over de levens van de eilandbewoners en de natuur. Dat is zeker ook mooi, maar ik zat zelf niet persé zo te wachten op die levensverhalen. Ik wilde graag wat meer huis, tuin en keuken verhalen over hoe het nou is om op zo'n eiland te wonen.

Ook vind ik stiekem dat Irwan het niet lang heeft volgehouden. De keuze om terug te gaan naar Amsterdam is ook niet van ganser harte overigens. 

Hij twijfelt.

In januari 2022 zegt Irwan in een artikel in het Parool:

'Op dit moment zou ik me er niet definitief willen vestigen, het heeft veel praktische nadelen, zo afgelegen als het is. Aan de andere kant: ik dacht altijd dat ik een stadsmens was, maar wonen op het eiland heeft me wel de ogen geopend voor een leven buiten de stad.'

Halverwege het boek vind je mooie foto's van Irwans huis en het eiland. Maar in een artikel in Flair met een interview met zijn vriendin Kim vind je veel mooiere foto's.


Het huis aan het einde kopen


Het huis aan het einde is voor 23,99 te koop bij bol.com

het huis aan het einde

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.