Emigreren naar Spanje: het verhaal van Johanne

woensdag 8 mei 2024 -
Een nieuw emigratieverhaal! Dit keer deelt Johanne haar ervaringen met emigreren naar Spanje!

Joahanne is freelance (hoofd)redacteur gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Samen met haar Spaanse vriend en eeneiige tweeling woont ze sinds een jaar in Spanje. 

Waarom emigreerden jullie naar Spanje? 


We zijn naar Spanje geëmigreerd omdat mijn vriend na 9 jaar Nederland nog altijd niet kon aarden en het er niet meer volhield. Geen mooi emigratieverhaal, maar wel een echte 🙂. 

Hoeveel tijd zat er tussen het idee en de uitvoering van de emigratie? 


Oef, lastig. Het idee zat er bij m’n vriend al jaren, maar uitvoering…ongeveer 1,5 jaar tot vertrek. 

Waarom juist Spanje? 


Haha, er zit een rode draad hier ergens…m’n vriend. Dichter bij zijn ouders. 

Waar woon je in Spanje? Waarom daar? 


In het mooie, groene (en strandrijke!) Galicië! Verder zelfde antwoord als hierboven 😉 

Hoe was de overgang van Nederland naar Spanje? 


Makkelijker dan gedacht. Had echt gedacht dat ik het heel zwaar zou krijgen, maar het valt me alleszins mee. Ik vind de Spanjaarden niet per de zo open en vriendelijk als men soms doet lijken, maar de overgang is prima. We hebben ons eigen bubbeltje, waar alles zoals vertrouwd is. Alleen in een nieuwe omgeving. 

Wat zijn de belangrijkste cultuurverschillen die je in het dagelijks leven bemerkt? 


Het slaapgedrag van kinderen, en dan bedoel ik specifiek de slaaptijden. Verder natuurlijk de tijden waarop warm wordt gegeten, maar hey, gelukkig kan ik ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds warm eten. Maakt mij niet uit! Ohhh, en dat papierwerk. Mijn God, al dat papierwerk. Misschien geen cultuurverschil, maar zeker wel een belangrijk verschil 🥵 

Hoe heeft de emigratie naar Spanje je leven veranderd? 


Qua werk gelukkig niet veel. Verder zie ik m’n familie natuurlijk stukken minder, maar is het contact tegelijkertijd wel veel beter. Dat merk ik ook met m’n vriendinnen. Hen zie ik nu juist vaker omdat we altijd afspreken als we in NL zijn (en dat is ivm werk om de twee/drie maanden, best vaak). 

Is het makkelijk/moeilijk om te integreren in Spanje? 


Ik vind het niet makkelijk. Maar dat komt ook omdat ik maar basis Spaans spreek (working on it) en dan zijn mensen toch niet zo geneigd om met je te praten. En verder is het al druk zat met vanuit werk en kinderen, dus veel kansen (en energie) heb ik ook niet om er aan te werken. Maar goed, gelukkig ben ik een einzelgänger, dus ik klaag verder niet. 

Wat zou je iemand met emigratieplannen naar Spanje aanraden? 


Bereid je goed voor. En bereid je voor op een traag proces met heel veel papierwerk. Ga niet op de bonnefooi en neem een gestor in handen die heel veel voor je kan regelen. 

Wat kan Nederland leren van Spanje? 


Ik hoor vaak dat Nederlanders vinden dat de Spanjaarden een rustiger en minder gehaast leven leiden. Dat geloof ik ook wel, maar merk ik hier niet zozeer. Dus ik heb hier eigenlijk niet zo’n goed antwoord op… 

Wat kan Spanje leren van Nederland? 


Digitaliseren!!! 

Hoe zie je de toekomst? 


Ik kijk nooit te ver vooruit. Het gaat nu goed en hoe het over een jaar of paar jaar gaat zie ik dan wel. We zitten nu op de juiste plek, in een fijn huis, in een prachtige omgeving. Hoop dat we zet goed kunnen blijven wonen. 

Alles wat belangrijk is maar nog niet gevraagd. 


Het regent veel in Galicië 🤣 voor mensen die een emigratie ernaartoe overwegen. Heb in m’n hele leven nooit zoveel regen gezien als afgelopen herfst en winter. Maaarrr, keerzijde is wel dat als het mooi weer is, het ook meteen 15 tot 20 graden is in de winter. We hebben bijvoorbeeld een prachtige kerst gehad. Dus dat telt ook.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.