Adriana in Frankrijk

maandag 21 januari 2013 -
In 2011 verruilden Adriana (60) en Flip hun tweekapper met garage in Helmond waar ze 21 jaar woonden, voor een tweehonderd jaar oud boerderijtje in Germisay in de Haute Marne in Frankrijk.

Ze lieten hun onze jongste dochter (25) achter, maar hun oudste dochter (30) trouwde een Fransman en woont op 13 kilometer afstand. Adriana en Flip reden vier keer op en neer tussen Helmond en Frankrijk en toen waren ze 'over'.

In een oud huis is altijd van alles te doen wat betreft onderhoud, en in de loop van de jaren voorzagen Adriana en Flip hun huis al van nieuwe bedrading en dubbel glas. In de keuken en salon zijn de vloeren witgeverfd, en voor 2013 staat de bijkeuken op het programma.

Aan de grote verhuizing ging een beslissingsproces van vijf jaar vooraf. Adriana: 'We wilden al jaren in ons Franse huis, dat we inmiddels zo'n 10 jaar bezitten, gaan wonen. Het staat in een prachtig departement met heel veel natuurschoon. We gingen al jaren op vakantie in Frankrijk: eerst met de kinderen op de fiets, later met de caravan. We houden van dit land en ik vond het altijd vreselijk om weer in alle drukte in Nederland te zijn. Maar we hadden nog studerende kinderen.'

Toen hun jongste dochter een taalstage volgde aan de Universiteit in Dijon brachten Adriana en Flip veel tijd door in hun huis in Frankrijk. In het weekend kwam hun jongste dochter, zoals het een studente betaamt, thuis met haar vuile was. In deze periode ontdekten Adriana en Flip dat ze het ook in de stille, koude winters heerlijk vonden in Frankrijk. Toen hun jongste dochter klaar was met haar studie, en een baan en een appartementje had gevonden hakten ze de knoop door en zetten hun huis in de verkoop.

Naast het fijne wonen speelden ook financiële overwegingen een rol: twee huizen zijn duur, en omdat Flip met pensioen ging zou hun inkomen er op achteruit gaan. Keuzes moesten dus gemaakt worden.

De overgang van Nederland naar Frankrijk


Toen het besluit eenmaal was genomen volgde een periode met dubbele gevoelens. Adriana zegt hierover: 'In Frankrijk zou ik mijn oudste dochter weer meer kunnen zien, maar dan miste ik mijn jongste dochter weer! Toch was het uiteindelijke afscheid niet moeilijk, en ik mis eigenlijk niets uit mijn oude woonmomgeving. Onze oude straat lijkt nu zo klein, met overal geparkeerde auto's, kleine tuintjes en heel veel schuttingen, terwijl we er toch altijd heel gelukkig geweest zijn.

Integreren in Frankrijk


Als voorbereiding op de emigratie volgden Adriana en Flip lessen in Franse conversatie. De mensen in hun nieuwe woonomgeving zijn vriendelijk, en in voor een praatje. Flip zit zelfs in de gemeenteraad. Afgelopen jaar voorzagen Adriana en Flip het hele dorp van courgettes, omdat zij de enigen waren bij wie de oogste geslaagd was!

Nederland versus Frankrijk


Adriana geniet van hun bezoekjes aan Nederland, maar is toch altijd blij als ze weer terug gaan naar Frankrijk. 'We rijden nog wel eens door onze oude straat en zouden echt niet meer terug willen. Het enige wat ik hier wel erg mis is de bibliotheek ik heb nog wel steeds een abonnement en kan gelukkig mijn boeken via het internet reserveren en verlengen maar dat is toch anders dan lekker wat zoeken in de bieb.'
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.