De Expat: wonen in Singapore

De Expat uit de titel is de Nederlandse Julia. Julia doet waar de feministes voor waarschuwen: ze geeft haar succesvolle carrière op, om haar man Paul te volgen naar Singapore.

Matige chicklit in een thrillerjasje


Maar ze doet dat met het idee daar zelf ook weer aan de slag te gaan. Als dat niet lukt, gaan de feestjes, de etentjes, het koffie drinken met andere expat vrouwen enz. al snel vervelen. Als Paul dan ook nog steeds afweziger wordt, en hun relatie in snel tempo verslechterd, valt Julia voor de charmes van haar buurman Dave. Helaas blijkt Dave een  hele slechte keuze want hij handelt in kinderen, die hij ronselt voor de seksindustrie, en er komt een moment waarop Julia zelfs vreest voor haar leven.

De Expat is chicklit verpakt in het jasje van een thriller. Daarbij schuwt Patricia Snel zware materie niet, want mensenhandel is geen lichte kost. De Expat is niet bijster goed geschreven, maar het verhaal krijgt je uiteindelijk toch te pakken.

Het leven in Singapore


Maar veel leuker en interessanter dan het verhaal, is alle informatie die je tijdens het lezen over Singapore krijgt! Patricia Snel woont sinds 2010 in Singapore. We zetten zoveel mogelijk informatie die Patricia tussen neus en lippen geeft op een rijtje!

  • Singapore is een schiereiland, waarop maar liefst 5,2 miljoen mensen wonen.

  • In Azië draag je binnenshuis geen schoenen: dat is onrein. Je draagt of huisslipers of loopt op blote voeten.

  • Aziaten zijn geen sterke zwemmers: in alle zwembaden kun je dan ook staan.

  • Het echtscheidingspercentage onder expats is hoog: tachtig procent van de huwelijken haalt de eindstreep niet. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. hogere werkdruk, wennen aan nieuwe cultuur, warmte en vermoeidheid.

  • Als iemand je iets aanreikt neem je dat met twee handen tegelijk in ontvangst. Anders ben je onbeleefd. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes.

  • Als je een maid wilt inhuren moet je eerst een online examen doen via het Ministry of Manpower.

  • Condo's en huizen in Singapore hebben verplicht een bomb shelter vanwege de angst van de overheid voor oorlog met Maleisië en Indonesië. Een kamertje van anderhalf bij twee meter met een stalen deur als van een bankkluis. De bomb shelters fungeren ook als kamertje voor maids.

  • In Singapore mag je op de stoep fietsen. Er zijn geen fietspaden, maar langs het strand zijn paden aangelegd waar je rustig tien kilometer kunt skeeleren, fiesten, wandelen of joggen.

  • In Singapore mengen vrouwelijke expats nauwelijks met andere nationaliteiten: de Zweedse vrouwen zitten bij de Zweedse vrouwen, de Russen bij de Russen etc.

  • In Singapore zijn veel Westerse producten verkrijgbaar. Denk aan paneermeel voor een gehaktbal, drop, pindakaas en pannenkoekenmix.

  • In Singapore zijn verschillende expat clubs, waaronder een Nederlandse club die lijkt op een luxe buitenwijk in Wassenaar. Er is daar zelfs een Hollandse school.

  • Om de tijgermug te vernietigen en kakkerlakken te verjagen wordt wekelijks 'gefogd': mannen in groene overalls met gasmakers op en gele kaplaarzen blazen giftige dampen rond. Alle ramen en deuren moeten dan gesloten blijven.

  • Om Singapore groter te maken hebben Nederlandse baggeraars in het zuiden van de stad het schiereiland Sentosa gecreëerd. Er zijn golfbanen, vijfsterrenhotels, spa's en een heus themapark.

  • Op kleine vergrijpen staan in Singapore grote straffen: een sigarettenpeuk, een papiertje op straat: het kost al gauw zeshonderd dollar. Fietsen on der een tunnel door zonder af te stappen duizend. Voor diefstal van een fiets kun je een gevangenisstraf van 5 jaar krijgen.

  • Gemiddeld heeft Singapore maar liefst 271 onweersbuien per jaar!

Meer weten?


Op Trendystyle lees je een interview met Patricia Snel over haar boek De Expat, en Patricia Snel heeft een eigen website.

Praktische informatie


De Expat is voor 16,50 te koop bij Bol.com
© all rights reserved
made with by templateszoo