Natacha in Luxemburg

Ik kijk graag naar de serie Grenzeloos Verliefd, en elke keer zeg ik tegen mijn man: 'Zie je wel! Geen buitenlandse stages voor onze kinderen, want dan heb je kans dat ze op een buitenlander verliefd worden en emigreren!' Maar Natacha (50) ontmoette haar Luxemburger gewoon in de trein!

Inmiddels is Natacha alweer 25 jaar met hem getrouwd, en hebben ze samen vier kinderen: twee zonen van twintig en tweeëntwintig die ondertussen op kamers wonen in Duitsland, en een negenjarige dochter en zevenjarig zoontje dat ze adopteerden in Zuid Afrika.

Heimwee


Natacha emigreerde voor de liefde, maar in het begin moest ze erg wennen en had veel heimwee. 'Als we een paar dagen naar Nederland gingen, huilde ik altijd op de terugweg.'

Met haar opleiding Schoevers vond Natacha een baan in Luxemburg bij de Navo. Die baan maakte de overgang makkelijker. Ook het leren van de taal speelde een belangrijke rol bij Natacha's integratie. 'De officiële taal is hier Frans, maar thuis spreekt met Luxemburgs, een soort mengelmoes van Duits en Frans. Frans had ik gelukkig op het VWO geleerd, en Luxemburgs ben ik meteen gaan leren. Dat ik een baan had in Luxemburg, bij de Navo, maakte de overgang wel makkelijker.  De Luxemburgers zijn misschien wat terughoudender voordat je ze echt leert kennen, maar door mijn Luxemburgse schoonfamilie, was de integratie voor mij niet zo moeilijk.'

Landelijk en internationaal wonen


Tijdens de tweede zwangerschap kochten Natacha en haar man een stuk grond in een klein dorpje, ongeveer vijftien kilometer van Luxemburg, en bouwden daar hun eigen huis. Zo konden hun kinderen opgroeien in een landelijke, fijne omgeving. Natacha constateert dat mensen in Luxemburg dichter bij de natuur leven: iedereen die een beetje een eigen tuin heeft, verbouwt bijvoorbeeld zijn eigen groente.

Behalve landelijk groeien de kinderen ook internationaal op: hoewel hun gemeente bestaat uit drie kleine dorpen, wonen er mensen uit maar liefst zestig verschillende landen! Het is dan ook heel gewoon als je kind in een klas zit met wel tien verschillende nationaliteiten.

Fulltime buitenshuis werken is de norm


Natacha denkt dat in Luxemburg meer moeders fulltime buitenshuis werken dan in Nederland. 'De levensstandaard is relatief hoog en dat moet betaald worden,' legt ze uit. Doordat de werkeloosheid niet zo hoog is, vinden mensen bovendien makkelijk werk op hun vakgebied.

Natacha en haar man hebben alle mogelijke combinaties geprobeerd:

  • twee inkomens - geen kinderen

  • twee inkomens - één kind

  • 1½ inkomen - twee kinderen

  • één inkomen - twee kinderen

  • ½ inkomen - drie kinderen (na onze eerste adoptie hebben we een jaar lang de afbetaling van de hypotheek op ons huis stopgezet en is mijn man halve dagen gaan werken terwijl ik ook fulltime thuis was)

  • 1 inkomen - vier kindern (dat is ook onze huidige situatie)

Maison Relais: de droom van iedere werkende ouder


Toen Natacha buitenshuis werkten, maakte ze naar volle tevredenheid gebruik van crèches. Wel waren er destijds lange wachtlijsten. Inmiddels zin er overal crèches, en sinds een paar jaar is er in de gemeente waar Natacha en haar gezin wonen een 'Maison Relais'. Daar kunnen schoolkinderen van 07.00 tot 19.00 terecht. Ze eten er alle maaltijden, maken er hun huiswerk en spelen er. Ieder kind heeft zelfs recht op een paar gratis uren per maand. Er is korting als je meerdere kinderen hebt.

Mijn kinderen komen gewoon iedere dag naar huis tussen de middag en na school, maar het is superhandig als je eens een afspraak hebt omdat je ze ook per uur kunt aanmelden. In de vakanties gaat de opvang gewoon door en het is voor mijn kinderen altijd een feest als ze eens een middag daar mogen gaan eten en spelen, omdat veel van hun vriendjes en vriendinnetjes er ook zijn. Ik heb ze een keer gebeld toen ik me vreselijk beroerd voelde en ook dat was geen enkel probleem. Echt super!

Een dag uit het leven van Natacha in Luxemburg


Op een gewone dag sta ik om 06.15 op. Aan het einde van onze straat stopt rond 07.30 de schoolbus die de kinderen naar school brengt. Daarna doe ik gewone mama-dingen totdat de kinderen om 12.15 thuis komen eten (men eet hier tussen de middag warm). ´s Middags hetzelfde verhaal.

Schooltijden in Luxemburg


Net als in Nederland is er een vrij lange middagpauze op de basisschool. De schooltijden zijn van acht tot twaalf, en 's middags van twee tot vier. De dinsdag- en de donderdagmiddag zijn alle kinderen vrij! Dat klinkt als een nachtmerrie voor werkende ouders, maar dankzij de Maison Relais is het geen probleem.

Op dinsdag- en donderdagmiddag zijn de basisschool kinderen vrij. Kinderen hebben hier vanaf groep drie huiswerk. Huiswerk maken neemt een heel groot deel van onze middagen in beslag. Dit komt vooral door de vele talen die de kinderen al van jongs af aan moeten leren. In groep 3 beginnen ze met Duits en in groep 4 met Frans. Op de middelbare school leren ze Engels. Het verschil met Nederland is dat op school andere vakken ook vaak in het Duits of in het Frans gegeven worden. Dus bijv. in de wiskundeles wordt alleen Frans gepraat. Hierdoor is eigenlijk iedere Luxemburger minimaal 4-talig. Ik zit op gewone schooldagen toch iedere middag wel zo’n twee uur aan de eettafel huiswerk met de kinderen te maken.

Mijn kinderen dansen allebei. Dochter drie keer per week en zoon twee keer. De dansschool is in de stad Luxemburg, zodat ik op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag de kinderen naar dansles moet brengen. Gelukkig werkt mijn man in de buurt, zodat ik meestal alleen héén hoef te rijden en niet hoef te blijven wachten tot de les afgelopen is.
Op zaterdag wordt er muziekles georganiseerd door de gemeente, daar gaan ze ook heel graag naartoe.

Over zwemlessen en kinderfeestjes


In Luxemburg is veel minder water, en dat is wellicht een reden waarom zwemles in Luxemburg minder belangrijk wordt gevonden dan in Nederland. Kinderen kunnen pas op zesjarige leeftijd op zwemles. Wel is er vanaf groep drie of vier schoolzwemmen.

Net als in Nederland worden kinderfeestjes steeds vaker buitenshuis gevierd. Natacha heeft alle feestjes altijd thuis gevierd, maar moet er eerlijk bij zeggen dat ze bij sommige feestjes vreesden dat ze het niet zouden overleven… Omdat Natacha haar kinderen wil leren tevreden te zijn met kleine dingen, heeft ze wel eens moeite met de Luxemburgse gewoonte om (te) dure cadeau's te geven.

Opvoeden in Luxemburg


Natacha denkt dat men in Luxemburg in het algemeen beleefder is. 'Dat ge-jij en ge–jou is hier minder aan de orde omdat in het Duits, Frans en zelfs in het Luxemburgs een tussenvorm bestaat om mensen aan te spreken. Je kunt iemand bij zijn voornaam noemen, maar toch u zeggen. Ook is er meer respect voor gezag: op de middelbare school van mijn oudste zonen, stond iedereen op als de rector binnenkwam. Maar helaas hoor je ook hier de laatste tijd steeds vaker over drugsproblemen op middelbare scholen.'

Verschillen Nederland en Luxemburg


Terwijl het in Nederland heel gewoon is dat je 'op kamers' gaat, zijn er in Luxemburg bijna geen studentenkamers. Jonge mensen blijven daar gewoon thuis wonen. Ook het medisch circuit is duidelijk anders: 'Je hoeft niet voor alles doorverwezen te worden door je huisarts. Als je bijvoorbeeld pijn op je borst hebt, mag je gewoon zelf naar de cardioloog gaan. Of bij keelpijn naar de kno arts.

Meer lezen van Natacha?


Bezoek dan haar blog A storm inside my head.
© all rights reserved
made with by templateszoo