Nederland, wo ai ni: Nederland door Chinese ogen

zondag 19 mei 2013 -
Lulu Wang, auteur van de bestseller Het Lelietheater, beschrijft in haar novelle Nederland, wo ai ni (Nederland, ik houd van jou) de eerste dagen in Nederland van de fictieve Chinese jonge vrouw Qiangwei.

Qiangwei verlaat Beijing om in Maastricht de Chinese taal te gaan doceren. Stiekem hopen haar ouders dat ze in Nederland ook een partner zal kunnen vinden. Want hoewel Qiangwei niet te klagen heeft over mannelijke belangstelling, haken ze allemaal af zo gauw ze zien dat ze vitiligo heeft.

Nederland door Chinese ogen


Nederland door Qiangwei's ogen is een Nederland waarin je mede treinreizigers zorgvuldig oogcontact vermijden. Een Nederland waar deuren van supermarkten zo maar vanzelf open gaan, waar je kunt kiezen uit wel 10 verschillende kazen, er zo maar heet water uit de kraan komt, en waar gehandicapten volwaardige medeburgers zijn en vriendelijk worden behandeld.

Cultuurschock


Het is een dun boekje, en gaat vooral over Qiangwei's eerste dagen, waarin ze aankomt op Schiphol en van Amsterdam naar Maastricht reist.

Op de achterflap lees je heel treffend: 'Aan de hand van hilarische misverstanden en subtiele verwonderingen schetst dit boekje een Chinese kijk op Nederlandse gewoonten en gebruiken.'

Succesvol emigreren


In het nawoord schrijft Lulu Wang iets heel belangrijks, namelijk dat ze pas van Nederland ging houden toen ze ophield haar geboorteland te vergelijken met haar gastland.

'Hoe kon ik van een appel genieten als ik verwachtte dat hij naar peer smaakte. Vanaf het moment dat ik Nederland nam zoals het was, niet als het meerdere of mindere van waar ik vandaan kwam, merkte ik hoe mooi het was.(…) Deze liefde was voor mij een gewenning.'

Ik denk dat iedereen die verhuist of emigreert baat heeft bij deze woorden. Geef het de tijd, en ga niet steeds vergelijken.

Nederland, wo ai ni: niet zo maar een boek


Lulu Wang is ondertussen haar eigen uitgever geworden, en Nederland, wo ai ni is door haar zelf uitgegeven en verscheen in juni 2010 als een van de eerste multimedia en interactieve book apps in Nederland.

Achterin het boek vind je QR-codes die leiden naar een filmpje van 8 minuten, en de book app. In het filmpje zie je een scène uit het boek waarin Qiangwei met haar hakken nauwelijks op kinderkopjes kan lopen en haar eerste paar Nederlandse schoenen aanschaft. In een winkel voor doven en slechthorenden. Echt een heel leuk filmpje!

Lulu Wang Nederland, wo ai ni: filmpje!


Je kunt het filmpje hier onder bekijken:


Praktische informatie


Nederland, wo ai ni is voor 12,50 te koop bij Bol.com. Het beslaat maar 108 pagina's en je leest het zo uit.
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.