Emigratieplannen naar de VS

Harmony (34) en haar man zijn van plan komend jaar naar de VS te emigreren. Samen met hun drie zonen van vijf, anderhalf en hun baby. Er zijn drie redenen waarom ze naar de VS willen verhuizen

  1. Harmony's gezondheid. Qua klimaat zijn er meer dan driehonderd zonnige dagen per jaar. En de luchtvochtigheid is minder in vergelijking met Nederland. Dit zal hopelijk een positief effect hebben op Harmony's gezondheid.

  2. Harmony en haar man geven hun kinderen thuisonderwijs. Dat is in Nederland een controversieel onderwerp. In de VS is het gewoon toegestaan.

  3. Harmony's man komt uit Boulder Colorado. Hij heeft altijd al terug gewild.

Dit is Harmony's verhaal!

Emigreren naar de VS


'Zo lang ik me kan herinneren wil ik al graag weg uit Nederland, en naar een warm land. Mijn studie (Marketing) was er dan ook op gericht om dat waar te maken. Tijdens mijn studie heb ik een tijdje in Italië gewoond. Ik weet dus wat het effect van warmte op mijn lijf is.


Toen ik mijn man tegenkwam viel alles op zijn plek. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij terug zou gaan naar de VS. We twijfelden tussen San Diego, Californië en Boulder, Colorado. Uiteindelijk is het de Boulder area geworden, omdat we daar de vier seizoenen hebben èn veel zonuren. En we daar qua type mens ook wel passen.


Daarnaast spreekt ons ook het gevoel van vrijheid/anatomie dat de VS biedt aan. Zoals thuisonderwijs mogen geven.

De VS biedt meer vrijheid zoals thuisonderwijs


In de VS mag thuisonderwijs gewoon! Maar hier in Nederland is daar op het moment op politiek gebied van alles over te doen. Ondanks alle positieve onderzoeksresultaten uit binnen- en buitenland. Vanuit thuisonderwijsland worden er dan ook veel acties gehouden. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren. Wij hádden al emigratieplannen. Maar binnen de thuisonderwijsgemeenschap is emigratie (of vluchten uit Nederland) nu iets waar serieus over nagedacht wordt.

Reacties omgeving op emigratieplannen


Ik weet nog precies dat we het definitief besloten: 'We gaan emigreren.' We waren naar de emigratiebeurs in Houten geweest. En daar wisten we het zeker. Dit gaan we doen. Dat was in februari 2009. Daarna hebben we het ook aan onze familie en vrienden verteld.


In eerste instantie was het voor veel mensen een 'ver van hun bed' show. En hadden ze zoiets van: 'We zien het wel.' Sommige wilden er niks van weten. Dus na de eerste aankondiging hebben we het er niet veel meer over gehad. Dat was voor ons soms best lastig. Want voor ons was het wel onderdeel van ons leven.

'We laten veel achter'


Nu het dichterbij komt reageren mensen verschillend. Sommige mensen zijn trots op ons, dat we deze stap durven te zetten, Maar veel mensen hebben het er heel moeilijk mee. En dat begrijpen we. Het is niet niks, en andersom is het voor ons ook niet makkelijk om alles achter te laten.


En dat is best veel! Onze familie en vrienden wonen hier. We hebben hier een leven opgebouwd. Onze oudste heeft hier zijn vrienden en vriendinnen, zijn clubjes waar hij naartoe gaat. Daar zullen we helemaal opnieuw moeten beginnen. Je kunt nog wel iemand bellen, skypen of facetimen, maar even op bezoek gaan... dat kan niet meer.


Dus we kunnen ons ook helemaal inleven hoe het moet zijn voor degenen die hier 'achter' blijven.

De periode tussen de beslissing en de emigratie


Eerst leefden we volledig door in Nederland. Maar nu merken we dat we afscheid aan het nemen zijn. Want waarschijnlijk is het voorlopig de laatste keer dat we een kerstmarkt in Duitsland kunnen bezoeken. Of een dagje Amsterdam kunnen doen. En nu kunnen we nog al onze vrienden en familie in levende lijve zien. De tijd vliegt, en voor je het weet staan we op Schiphol.

Voorbereidingen op de emigratie



Eigenlijk wilden we dit jaar vertrekken, maar verzekeringstechnisch (met een baby op komst) bleek dat niet haalbaar. Dus nu wordt het ergens volgend jaar. We zijn er dit jaar wel al een maand geweest om van alles te regelen. Zo heb ik mijn green card al en heb ik mijn rijbewijs gehaald daar. De enige onzekere factor nu zijn we zelf. Al het papierwerk is rond. Wij zijn degene die het nu moeten gaan doen. Hoe het zal uitpakken, de tijd zal het leren.

Green Card


Zo gauw je Green Card geactiveerd is mag je in principe maximaal een jaar weg blijven uit de VS. Die activatie moet overigens binnen een half jaar na uitgifte gebeuren. Met een re-entry permit mag je maximaal twee jaar wegblijven. Maar, het geeft geen garantie dat je het land in komt met je green card!

Dit vinden wij een hele grote gok. Na 3 of 5 jaar in de VS gewoond te hebben, afhankelijk van hoe je je green card verkregen hebt, kun je je citizenship aanvragen. Om de tijd vanaf het begin mee te laten tellen, mag je niet langer dan zes maanden per jaar weg zijn uit de VS. Daarom willen we binnen een half jaar echt in de VS wonen, zodat de tijd vanaf het begin af aan meetelt.

Kinderen voorbereiden op een emigratie


Beide kinderen groeiden op in de wetenschap dat Nederland tijdelijk was. Ik heb een stuk geschreven over hoe je kinderen voorbereid op een emigratie. Concreet doen we dit:

  • We voeden onze kinderen tweetalig op

  • We zijn actief in de plaatselijke internationale community

  • We doen verhuisspelletjes met de kinderen

  • We zijn veel bezig met de VS en de regio waar we gaan wonen. Welke dieren leven daar, wat voor activiteiten kunnen we doen, welke musea zijn er in de regio, is er iets met betrekking tot dinosauriërs. Dus samen met de kinderen kijken we wat we daar allemaal kunnen doen.

Emigratie naar de VS: praktische zaken


  • Je hebt een verblijfs- en werkvergunning nodig. Dit kun je aanvragen, als je in de VS gaat studeren, werken, of getrouwd bent met een US citizen, bij USCIS.gov.

  • Onderdak en een inkomen. Mijn man is zelfstandige en werkt als project manager in de ICT. Hij is US citizen en heeft daar dus geen werkvergunning nodig. Via Craigslist, The Ladders en Monsterboard houden we de functies in de gaten. En we maken gebruik van social media zoals LinkedIn en Twitter om te netwerken.

  • Daarnaast kun je in de VS niet zonder auto, dus ook je rijbewijs zul je moeten regelen. Het theorie handboek kun je vinden bij de lokale DMV online en zijn gratis. De VS regels voor het verkeer wijken iets af van de Nederlandse.

  • En een belangrijke tip die ik mee kan geven is het belang van credit history. Overweeg je om (ooit) naar de VS te emigreren, vraag dan nu alvast een American Express aan. Die kun je na een jaar omzetten in een Amerikaanse kaart. Wij kunnen namelijk nog geen credit card aanvragen, omdat we geen 'credit history' hebben! Die credity history wordt overal voor gebruikt: je telefoonabonnement, als je een huis wilt huren, als je een huis wilt kopen, enz.

Emigratie naar de VS: handige informatiebronnen


  • Bij de voorbereidingen is internet onze grootste vriend.

  • Het consulaat in Amsterdam heeft ons van veel informatie voorzien

  • De site www.uscis.gov.

  • Daarnaast heb ik ook veel gehad aan het forum van allesamerika.com

De toekomst


Ik voorzie een toekomst waarin we hard moeten werken. Maar door dat harde werken krijgen we wel het leven dat we wensen! Ik heb een beeld in mijn hoofd van drie rennende jongens in Chautauqua park die ik vastleg met mijn camera. Deze jongens lachen, hebben lol, zijn gezond en gelukkig. Voor mezelf hoop ik over een paar jaar weer aan de slag te zijn als fotografe. En ook mijn man hoopt naast projectleider weer meer de creatieve kant op te gaan. Het belangrijkste is dat we met zijn allen sámen, gelukkig en gezond zijn. Dat zijn dingen, die kun je niet kopen.

Mijn advies aan wannabe VS emigranten


  • Denk vanaf het moment dat je besluit te emigreren na over de vraag wat je wilt meenemen.

  • Naast de hele papiermolen is het uitzoeken en inpakken van je spullen het meeste werk.

  • Vraag alvast een American Expres card aan zodat je kunt beginnen met de  opbouw van je credit historie.

Wil je meer lezen over Harmony?


Bezoek dan haar blog The art of home education
© all rights reserved
made with by templateszoo