Heimwee naar hagelslag

Heimwee naar hagelslag is een boek vol interviews met kinderen van expats. Zij vertellen hoe ze het ervaarden om Nederland te verlaten, en een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. De leeftijd van de geïnterviewde kinderen ligt rond de 13-15 jaar. Maar ze waren jonger toen ze emigreerden.

Het boek is uitstekend geschreven, en de interviews zijn heel interessant. Je leest echt over de dagelijkse gang van zaken in een ander land. Heimwee naar hagelslag biedt dan ook veel waardevolle informatie. Zowel voor ouders als voor kinderen.

Een leuke bonus is het voorwoord van coluministe Sylvia Witteman. Haar dochter is trouwens ook geïnterviewd, over hun emigratie naar de VS.

De emigratielanden


Dit zijn de landen waar de kinderen nu wonen, en waar je dus informatie over krijgt:

  • Nieuw-Zeeland

  • Amerika

  • Frankrijk

  • Singapore

  • Duitsland en Amerika

  • Ecuador

  • Australië, Nigeria en Sakhalin

  • Taiwan

  • Polen

  • Spanje

Heimwee naar hageslag: interessant voor volwassenen en kinderen


Ouders die een emigratie overwegen zullen in dit boek handige informatie vinden over de verschillende schoolsystemen in diverse landen. Kinderen van wannabe expats kunnen lezen hoe andere kinderen een emigratie ervaarden. Hoe de eerste schooldag verliep, en hoe het was om nieuwe vrienden te moeten maken.

Maar ook wie ferm met de voeten in de Hollandse klei staat, en niet van plan is om te vertrekken is Heimwee naar hagelslag een aanrader. Je leest allerlei interessante dingen over het leven in andere landen.

7 leuke feitjes over het leven in den vreemde


  1. In Nieuw-Zeeland is het eten veel zoeter en vetter dan in Nederland. Kortom ongezonder.

  2. In het Zuiden van Spanje durven kinderen nauwelijks met een slecht rapport naar huis uit angst voor hun moeder. De meeste moeder zijn heel dominant, en spelen een grote rol in het leven hun dochters. Emotionele chantage wordt daarbij niet geschuwd! Zo zei een Spaanse moeder tegen haar dochter: 'Als je van me houdt ga je niet mee op schoolkamp.'

  3. In de VS zitten kinderen niet op sportclubjes: sport is vooral een naschoolse activiteit, georganiseerd door de school.

  4. In Singapore is het onbeleefd om nee te zeggen. Dus als de 13-jarige Sebastian in een restaurant vraagt of hij een gerecht wel kan eten vanwege zijn glutenallergie is het antwoord hoe dan ook: 'Ja'! Ook al wordt hij er vervolgens ziek van.

  5. Singapore is blinkend schoon. De vuilnisman komt elke dag, en nergens ligt troep. Er staan bovendien hoge boetes op vervuiling.

  6. In Ecuador smullen ze van cavia's. Het liefst met kop en al.

  7. Russische kinderen dragen uniformen op school, en worden veel meer gedrild dan Nederlandse kinderen.

Praktische informatie over Heimwee naar hagelslag


Heimwee naar hagelslag is voor maar 13,95 te koop bij bol.com. Geen geld voor een goed geschreven, buitengewoon interessant boek!
© all rights reserved
made with by templateszoo