Emigreren naar Hongarije: het verhaal van Andrea en haar gezin!

emigreren naar Hongarije

Andrea (24) emigreerde met haar man en hun zoontje (2014) en dochtertje (2017) naar Hongarije.

Lees nu hun verhaal over emigreren naar Hongarije!


Van droom tot werkelijkheid: 2009- 2016


In 2009 waren we al aan het dromen en praten over hoe het zou zijn om ergens een boerderijtje te kopen, zelf op te knappen en te gaan wonen. In die tijd kwamen landen zoals België, Frankrijk of Duitsland in ons op. We keken op site's zoals Huis en aanbod en kwamen tot de conclusie dat er voor slechts een paar duizend euro al huizen te vinden waren met een flink stuk land voor de paarden. Die huizen lagen in Hongarije en Bulgarije.

We begonnen ons in te lezen, maar na een hoop negatieve reacties uit onze omgeving over Hongarije en onze banen en dieren schoof de droom naar de achtergrond. In 2013 gingen we op huwelijksreis en borrelde ons verlangen weer op. We droomden, en zagen ons in gedachten al in Spanje of zuid Frankrijk wonen.

Toen ik zwanger raakte hadden we het er nog wel eens over, maar we hadden het druk met verhuizen en onze voorbereidingen op ons nieuwe leven.

In 2015 gingen we op vakantie naar Zuid Frankrijk en op dat moment besloten we er voor de volle 100% voor te gaan! Zodra we terug waren richten we ons op Hongarije lieten ons informeren en begonnen hard te sparen.

In maart 2016 heb ik mijn lieve paard na 5 jaar verkocht zodat we ons voor de volle 100% konden richten op Hongarije.

In juni 2016 zijn we voor het eerst naar Hongarije gegaan en onze eerste indruk was dat het zo heerlijk rustig en relaxt was. We ervaarden de gastvrijheid van de Hongaren en de mooie omgeving en het heerlijke weer. Na een week zoeken kwamen we via een makelaar op 7 juni bij ons huis terecht. En een week later was die van ons.

In de jaren rond ons huwelijk kreeg mijn man steeds meer last van allerlei gewrichten. In 2014 zijn we er door de nieuwe dokter achter gekomen dat hij artritis heeft. Ook dit heeft meegeholpen om onze droom waar te maken. In het Nederlandse klimaat is de luchtvochtigheid vele malen hoger dan in Hongarije en dat merkt hij meteen zodra hij in Hongarije is. De pijn is dan heel wat minder dan in Nederland.

Waarom Hongarije? 


Hongarije is een vakantieland in opkomst. Het is er erg goedkoop om te leven, het weer is goed en de mensen zijn vriendelijk. De mensen zijn bovendien veel relaxter, en leven nog met elkaar. Mijn kinderen zou ik heel graag willen laten opgroeien in een omgeving waar het belangrijk is jezelf te  zijn en waar de kinderen nog buiten spelen in plaats van hele dagen gamen of voor de tv hangen. Dat het leven goedkoop is is mooi meegenomen. Zo kunnen we voor €15 uit eten met zijn drietjes met drinken en een toetje erbij!


Als ik in de avond naar buiten ga als het donker is blijf ik me verbazen over de stilte en de prachtige sterrenhemel. Er zijn echt enorm veel sterren te zien die allemaal helder schijnen. 


Wat hoop je te vinden in Hongarije?


Rust, mooie natuur, een rustiger leven en veel buiten zijn. Ik vind het heerlijk om de hele dag buiten te zijn. Met veel meer droge dagen, en vroeger in het jaar hoge temperaturen gaat dat in Hongarije ook makkelijker dan in Nederland.

Wonen in Hongarije


In Hongarije liggen de meeste huizen in een dorp. Niet zoals wij ze in Nederland kennen, maar in een lange straat met aan één of beide kanten vrijstaande huizen, waarvan aan de ene kant van de huizen geen of hele kleine raampjes zitten. Zo heeft iedereen genoeg privacy doordat de buren niet door het raam je tuin inkijken.

Wij wonen in een zijstraat van het dorp in een doodlopende straat met een natuurgebied voor ons en achter ons land het land van een boer. Aan het begin van de straat is een speeltuin en aan het eind loop je zo de natuur in. Ons huis is gebouwd van leem en bakstenen en bestaat momenteel uit alleen een leefbare begaande grond met verschillende kamers. De schuur naast ons huis gaan we nog afbreken en extra slaapkamers van maken.


Is het makkelijk/moeilijk te integreren in Hongarije? 


Ja en nee. De taal is erg lastig te leren en vooral de grammatica is erg moeilijk. Wel zijn de mensen heel vriendelijk en doen ze erg hun best om je te begrijpen. Het is belangrijk om als buitenlander gebruik te maken van mensen uit je dorp voor de klussen en boodschappen bij de plaatselijke winkel te doen. Daarmee help je ze, en leren ze je beter kennen. Ze staan hier erg open voor buitenlanders, waarschijnlijk ook omdat ze denken dat Nederlanders en Belgen veel geld hebben en zij daar ook weer profijt van hebben.

Hoe is het dagelijks leven daar? 


De mensen leven hier echt met de dag heb ik het idee. Zodra het licht is hoor ik de buren al, en zetten ze mijn pony buiten en geven hem water. Zodra het echt warm is overdag zie je niemand meer. In de avond komen ze weer tevoorschijn en zijn er hele groepjes kinderen en ouders in de speeltuin te vinden. Als het donker word is het ook weer erg stil. Overdag komen er verschillende bussen langs om eten en spullen te verkopen. In het begin stonden we er echt van te kijken.

Zo rijdt er dagelijks een bakker, supermarkt en ijsboer rond. 

Je hoort ze van verre aankomen door de melodieën die ze draaien. Zo rijdt er momenteel een bus rond met de melodie van de smurfen. Wekelijks rijden er nog een dierenwinkel, een bus met gas en één met flessen water rond. De meeste mensen hebben geen auto en maken er dan ook dankbaar gebruik van. In bijna elk dorpje is wel een supermarkt te vinden waar je terecht kunt voor eigenlijk alles wat je nodig zou kunnen hebben of gewoon een gezellig praatje.

Vanaf 3 jaar mag een kind naar de peuterschool. De meeste kinderen gaan er dan ook heen. Bijna elk dorp heeft wel een school. Ik heb me er niet zo in verdiept omdat ik graag mijn kinderen thuis onderwijs wil geven. Wel weet ik dat de kinderen op sommige scholen warm eten tussen de middag. Ik weet niet of dat overal zo is. Ook hoorde ik dat vanaf 12 jaar veel kinderen intern gaan in een grotere school in de stad. Ze worden dan met een bus opgehaald en thuisgebracht. Ik weet niet hoe het allemaal precies werkt, want onze buurjongen zit nog gewoon op de school in het dorp terwijl hij wel ouder is dan 12 jaar.

Heb je last van heimwee? Zo ja, hoe ga je daar mee om? 


Tot nu toe heb ik geen last van heimwee. Als ik zou willen kan ik dagelijks via Skype of Whatsapp contact hebben met onze ouders. Met onze kinderen vind ik het wel lastig dat hun opa's en oma's ze niet zo vaak kunnen zien, en we niet zomaar even langs kunnen gaan. Hoe moeilijk dit ook is wij hebben deze keuze gemaakt en willen graag een leven opbouwen dat in Nederland gewoon niet mogelijk is. Wel proberen we minimaal vier keer per jaar naar Nederland te gaan om familie en vrienden te bezoeken.

Wat zou je andere mensen die in Hongarije willen wonen adviseren? 


Hongarije is een land waar je echt terug gaat in de tijd. Het land is niet voor iedereen geschikt om in te wonen. Net als in elk land zul je je moeten aanpassen aan hun normen en waarden. Het leven is hier veel soberder en dingen die in Nederland heel normaal zijn zoals een friettent vind je hier niet. Als je voor de ruimte en rust komt zit je hier prima.

Wat kan Nederland van Hongarije leren? 

Vluchtelingenbeleid


Zorgen en luisteren naar hun volk. Over Orban hebben veel mensen commentaar. Waarom laat hij geen vluchtelingen in het land is een grote vraag van veel mensen. Ik stond er eerst nooit zo bij stil, maar toen mijn oom zei dat hij het goed vond dat Orban voor de Hongaren op kwam door geen vluchtelingen te accepteren ben ik er over gaan nadenken. De meeste Hongaren leven in armoede en kunnen het geld dat naar de vluchtelingen zou gaan heel goed zelf gebruiken. Zo zijn er de afgelopen winter gezinnen geholpen die met -16 zonder hout zaten en dus in de kou leefden.

In Nederland leven ook veel mensen in armoede. Ik vind dat zeker de vluchtelingen die daadwerkelijk gevlucht zijn geholpen moeten worden, maar ook dat mensen uit eigen land recht hebben op hulp.

Vertrouwen


Het vertrouwen dat mensen hier in elkaar hebben is groter dan in Nederland. Zo kun je hier prima je auto open laten, zelfs al ligt je portemonnee of telefoon in het zicht. Van je spullen blijven ze af. Ook deuren en ramen blijven bij veel mensen gewoon open. Hoe arm ze ook zijn van andermans spullen blijven ze af.

Natuurlijk word er hier ook wel eens ongebroken of spullen uit de tuin gestolen. Dit word niet door mensen uit het dorp gedaan, maar door onbekende mensen die niet uit de buurt komen. Die breken dan ook letterlijk alles open. Zo zijn er mensen waarvan zelfs hun ramen en deuren eruit zijn gehaald toen ze aan het verbouwen waren.

Wat zou Hongarije van Nederland kunnen leren? 


Statiegeld op flessen zetten! Met liters water die er dagelijks doorheen gaan zit ik met veel te veel plastic opgescheept. En thuisbevallingen legaliseren. Helaas is het momenteel in Hongarije strikt verboden om thuis te bevallen. Na twee bevallingen in Nederland weet ik hoe heerlijk het is om in je eigen omgeving te bevallen.

Ik las tijdens mijn zwangerschap over een vrouw die thuisbevallingen begeleide in Hongarije. Wat ze deed was en is illegaal en ze moest dan ook meerdere keren voor de rechtbank verschijnen.


Wat valt mee in Hongarije? 


Dingen regelen zoals een internet aansluiting, huis aankopen en dat soort zaken. Vaak hoor je dat mensen in dit soort landen erg laks zijn. Wij hebben daarentegen juist alleen maar goede ervaringen gehad. Binnen een dag was het internet geregeld, en ons huis was na een week van ons.

Waar ik me in Hongarije ook over verbaas is dat de luxe goederen zoals een wasmachine even duur zijn als ze in Nederland zij terwijl de lonen hier veel lager liggen. In Hongarije ben je sneller miljonair dan in Nederland! €1,- is in Hongarije zo'n 300Ft(forint) waard. Je hebt er briefjes van 10.000 en 20.000ft zo heb je dus al gauw een hoog bedrag op zak. 


Zijn er ook dingen die tegenvallen? 


Dat er geen friettent is om even lekker frietjes met een snack te halen. Ook heb ik niet overal mobiel bereik. Bij ons huis kan ik niet bellen of gebeld worden.

Hoe zie je de toekomst? 


Ik zie de toekomst zonnig in, letterlijk en figuurlijk. Het is een feit dat wij op deze plek in Hongarije meer zonuren hebben dan op de zonnigste plek in Nederland. We zullen zeker tegenslagen hebben, maar ook veel mooie momenten beleven samen met de kinderen en de dieren. Ik zou graag wat paardjes en andere dieren hebben om mee bezig te zijn en mooie ritten door de omgeving te maken.

Er zullen mensen bij ons komen in onze huisjes waarmee we gezellige dagen beleven en mooie herinneringen mee opbouwen. De kinderen spelen heerlijk samen in de tuin terwijl hun ouders rond het kampvuur elkaar vermaken.

Ik wil een plek creëren waar iedereen welkom is. Dromen genoeg dus en de tijd zal het leren hoe de werkelijkheid gaat worden.

Meer lezen over Andrea's leven in Hongarije?


Bezoek dan haar blog Happy Mamalife!

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's! 


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Beste familie, wij zouden heel graag met jullie eens in contact willen komen. Is dit mogelijk? Gaat met name over de overstap naar Hongarije. Groetjes Dimitri & Danielle

    BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo